Amidon de cartofi Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Amidon de cartofi

Pe măsură ce gătitul și coacerea fără gluten devin din ce în ce mai populare, oamenii vor să știe care sunt cele mai bune amidonuri și cereale sănătoase care pot înlocui făina de grâu. Amidonul de cartofi este un amidon derivat din cartofi și este adesea folosit pentru îngroșarea sosurilor, supelor și tocănițelor.

Deși amidonul din cartofi ajută la controlul zahărului din sânge este, de asemenea, sărac în nutrienți și adesea modificat genetic.

Compoziție nutrițională

Amidonul este o substanță albă inodoră, fără gust, moale, care este produsă de toate plantele verzi. Amidonul din cartofi este amidonul găsit în cartofii care este un produs al plantei de cartofi - Solanum tuberosum.

O lingură de amidon de cartof conține:

  • 40 de calorii
  • 10 grame carbohidrați
  • 0 grame proteine
  • 0 grame grăsime
  • 0 grame fibre


Cum funcționează?

Amidonul trece prin stomac și intestinul subțire nedigerat, ajungând în cele din urmă în colon, acolo unde hrănește bacteriile intestinale bune. (1)

Amidonul rezistent hrănește bacteriile prietenoase din intestin, având un efect pozitiv asupra tipului de bacterii, precum și a numărului acestora. Atunci când bacteriile digeră amidonuri rezistente, acestea formează mai mulți compuși, inclusiv gaze și acizi grași cu lanț scurt, în special butirați (2).

Beneficii

Controlul zahărului din sânge

Un studiu științific publicat în revista Diabetic Medicine a investigat dacă consumul de amidon rezistent ar putea ajuta oamenii care se luptă cu sindromul metabolic.

 

Studiul a avut 20 de subiecți cu insulină rezistentă care au consumat, fie 40 de grame pe zi de suplimente de amidon rezistent, fie placebo pentru o perioadă de 12 săptămâni. Rezultatele studiului au arătat că cei care au luat suplimente de amidon rezistent și-au îmbunătățit sensibilitatea la insulină în comparație cu grupul placebo. (3)

Sporește bacteriile bune

Ca amidon rezistent, amidonul de cartofi acționează ca un prebiotic în organism, ceea ce înseamnă că hrănește de fapt bacteriile bune din intestinul tău.

 

Cercetările demonstrează că efectele utile ale amidonului rezistent asupra sistemului digestiv sunt probabil rezultatul acizilor grași cu lanț scurt benefici produși prin fermentația bacteriană care are loc în intestinul gros. (4)

Ajută la reducerea trigliceridelor din sânge

Un studiu efectuat pe animale a constatat că amidonul rezistent a ajutat la absorbția de grăsimi dietetice, ceea ce împiedică creșterea nivelului trigliceridelor din sânge după masă. Amidonul rezistent induce de asemenea o mișcare intestinală normală. (5)

Îmbunătățește nivelurile de colesterol

Utilizarea amidonului rezistent reduce semnificativ nivelul de colesterol total. Amidonul rezistent scade lipoproteina de densitate joasă (LDL) și nivelul colesterolului total. (6)

Reduce apetitul

Consumul de amidon rezistent în dietă crește peptida YY care reduce apetitul și promovează sațietatea.

Un studiu realizat pe 20 de adulți sănătoși a descoperit că includerea de amidon rezistent în dieta lor, pe o perioadă de 24 de ore a redus semnificativ cantitatea de mâncare consumată. Deși aportul alimentar a fost mai mic, nu a existat nicio asociere între consumul alimentar și modul în care subiecții și-au evaluat pofta de mâncare. (7)

Previne și tratează cancerul colorectal

Amidonul rezistent poate reduce riscul de cancer de colon prin protejarea celulelor mucoasei colonului și scăderea riscului de creștere a tumorii.

La șobolanii cu cancer colorectal, amidonul rezistent a crescut concentrațiile de butirat și a fost asociat cu un număr de tumori reduse.

Mai mult decât atât, combinația de amidon rezistent și bacteriile Bifidobacterium lactis protejează împotriva dezvoltării cancerului de colon. (8)


Dezavantaje

Scăzut în nutrienți

Spre deosebire de sursa sa, cartoful, acest amidon nu conține cantități semnificative de vitamine sau minerale. În ceea ce privește nutrienții esențiali, acesta conține doar unul, carbohidrații.

Modificări genetice

Amidonul din cartofi este format din două părți principale: amiloză și amilopectină. Amidonul de cartofi poate proveni din cartofi modificați genetic.

 

Un exemplu specific în acest sens este Amflora, care este un cartof modificat genetic, care a fost proiectat special pentru a produce numai componenta amilopectină a amidonului. (9)

Amidonul die cartof nu este scump și se vinde la magazinele alimentare, la magazinele de sănătate și online.

Se folosește, în mod obișnuit, pentru îngroșarea sosurilor, supelor, cremelor și budincilor. De asemenea, este folosit frecvent în coacerea fără gluten.

Dacă în prezent încerci să depășești stagnarea greutății în dietă, dacă ai un nivel crescut de zaharuri în sânge sau dacă ai probleme digestive, atunci poți încerca amidonul de cartofi pentru a soluționa aceste probleme de sănătate.



AVANTAJE:
Benefic pentru flora intestinală.
Ajută la reducerea trigliceridelor din sânge.

DEZAVANTAJE:
Spre deosebire de sursa sa, cartoful, acest amidon nu conține cantități semnificative de vitamine sau minerale.

Data actualizare: 06-08-2019 | creare: 10-04-2012 | Vizite: 27940
Bibliografie
1.Measurement of resistant starch in vitro and in vivo.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8695601
2. Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11427691
3. Resistant starch improves insulin sensitivity in metabolic syndrome. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-5491.2010.02923.x
4. Resistant starch as a prebiotic and synbiotic: state of the art. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/resistant-starch-as-a-prebiotic-and-synbiotic-state-of-the-art/EFE1F432B77DEE660BB609DEF449D05A
5. Resistant starch suppresses postprandial hypertriglyceridemia in rats.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28460986
6. Effects of a diet rich in arabinoxylan and resistant starch compared with a diet rich in refined carbohydrates on postprandial metabolism and features of the metabolic syndrome.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28070639
7. Acute ingestion of resistant starch reduces food intake in healthy adults.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857367
8. Synbiotic intervention of Bifidobacterium lactis and resistant starch protects against colorectal cancer development in rats.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19696163
9. Monitoring the Presence of Genetically Modified Potato EH92-527-1 (BPS-25271-9) in Commercial Processed Food. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076659/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Amidon de cartofi:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: