Amidon de porumb - Zeamil Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Amidon de porumb - Zeamil

Amidonul de porumb este un ingredient versatil pe care îl ai probabil în cămară. Poate îngroșa alimentele, cum ar fi supele. Deși îmbunătățește aroma multor alimente, beneficiile pentru sănătate ale consumului de amidon sunt limitate.

Ce este amidonul de porumb?

Este făcut din endospermul alb din inima unui sâmbure de porumb. Pentru a ajunge la endosperm, sâmburii sunt prelucrați astfel încât stratul exterior este eliminat. Endospermele sunt transformate, apoi în pulberea albă, fină, pe care o cunoaștem sub numele de amidon de porumb.

Cum poate fi folosit?

  • Agent de îngroșare: Amidonul de porumb este folosit frecvent ca agent de îngroșare la prepararea sosurilor, supelor și chiar iaurtului. Are o putere de îngroșare de două ori mai mult decât faina.
  • Produse la cuptor: Amidonul de porumb nu conține gluten și este frecvent utilizat în prepararea produselor la cuptor.
  • Mâncarea prăjită. Este adăugat, ocazional, peste alimente prăjite pentru a le oferi o textură crocantă


Compoziție nutrițională

O cană de amidon de porumb are 488 de calorii, cu puține fibre, proteine, grăsimi sau vitamine. (1) Din cauza acestei lipse de nutrienți, beneficiile pentru sănătate ale amidonului sunt limitate.

Beneficii

Nu conține gluten

Poate servi ca un substitut al făinii de grâu pentru cei cu boală celiacă sau o altă formă de intoleranță la gluten. Cu toate acestea, sunt și alte variante mai sănătoase, cum ar fi făina de ovăz. (2) O cană de făină de ovăz are mult mai multe fibre, proteine, potasiu, fosfor și magneziu decât amidonul de porumb.

Sindromul dumping (sindrom postprandial precoce)

Alimentele trec rapid prin stomacul copilului, iar conținutul hipertonic ajunge în intestin. Odată cu acestea, apa ajunge în intestin, ceea ce duce la diaree osmotică, dureri abdominale și crampe, volum redus de sânge și nivel scăzut de zahăr în sânge. Fiind un amidon pe bază de carbohidrați complex, acesta servește ca sursă de glucoză și îmbunătățește nivelul de glucoză, ameliorând oboseala. (3)

Iritații ale pielii

Amidonul de porumb poate fi folosit pentru iritațiile pielii, inclusiv arsuri solare și alergii ale pielii. The National Cancer Institute recomandă aplicarea amidonului de porumb pe piele ca o modalitate de a ameliora pruritul. (4) Pruritul este o senzație de mâncărime, care este cauzată de mai multe afecțiuni medicale, inclusiv tulburări hepatice, renale și tiroidiene, tulburări de sânge și cancer.

Formează o pastă combinând trei linguri de amidon de porumb cu apă rece până când are consistența untului de arahide. Folosește un tampon de bumbac pentru a aplica pe piele și lasă să se usuce. (5)

Mușcături de insecte

Mușcăturile de insecte se pot înrăutăți atunci când sunt expuse la umezeală, ulei și bacterii. Menține mușcătura curată și uscată și minimizează mâncărimea aplicând o pastă făcută din amidon de porumb. (6)

Picior de atlet

Este o afecțiune cauzată de ciuperca care crește în stratul superior al pielii piciorului. Ciuperca înflorește în locuri calde și umede, motiv pentru care afecțiunea reapare la sportivii, care tind să transpire în pantofi. Puterea de absorbție a umidității oferită de amidonul de porumb ajută la prevenirea acestei afecțiuni. (7)

Riscuri

Fără fibre, proteine sau grăsimi pentru a încetini conversia carbohidraților în glucoză, consumul de cantități mari de amidon poate provoca hiperglicemie. Un studiu din decembrie 2015 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că amidonul de porumb crește riscul de diabet de tip 2, în timp ce consumul de fibre scade acest risc. (8)

La fel ca alte cereale, când vine vorba de porumb, consumul întregului sâmbure, cu tărâța și germenul încă intact, este mai sănătos decât consumul de amidon.



AVANTAJE:
Ingredient versatil.

DEZAVANTAJE:
Cinține multe calorii, fără fibre, proteine sau grăsimi.

Data actualizare: 07-10-2019 | creare: 18-04-2012 | Vizite: 21556
Bibliografie
1. USDA: "Basic Report: 20027, Cornstarch"
2. USDA: "Basic Report: 20132, Oat Flour, Partially Debranned"
3. Benefit of uncooked cornstarch in the management of children with dumping syndrome fed exclusively by gastrostomy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9625134
4. Pruritus . Url: https://stephensoncancercenter.org/Types-of-Cancer/Lymphoma/NCI-PDQ-Non-Hodgkin-Lymphoma/docId/CDR0000062748
5. 7 AMAZING USES FOR CORNSTARCH. Url: https://blackdoctor.org/506035/health-benefits-of-corn-starch/
6. Corn starch, Candida albicans, and diaper rash.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6387672
7. 8 Natural Home Remedies for Athlete’s Foot. Url: https://www.thehealthy.com/foot-care/home-remedies-athletes-foot/
8. American Journal of Clinical Nutrition: "Carbohydrate Quality and Quantity and Risk of Type 2 Diabetes in US Women". Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658465/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Amidon de porumb - Zeamil:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: