Ardei gras roșu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ardei gras roșu

Ardeiul gras roșu este membru al familiei Capsicum. Ei sunt cunoscuți sub denumirea de ardei grași datorită formei lor asemănătoare clopotelor și au o aromă ușoară, dulce. Deși sunt disponibili în toată lumea, aceștia provin din America de Sud și Centrală și din Mexic. Toate soiurile de ardei grași, inclusiv cei roșii, sunt de culoare verde atunci când nu sunt încă copți.

Compoziție nutrițională

Sunt surse de nutrienți, cum ar fi vitaminele C, A și B6. În plus, aceștia conțin vitamina E, vitamina K, acid folic, potasiu și antioxidanți. (1)

Un alt compus important al ardeilor roșii este capsantina, care este prezentă în cantități mari în aceste legume. Aceasta este un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea roșie strălucitoare a ardeilor.

Studiile arată că acest carotenoid poate ajuta la protejarea împotriva cancerului (2).

Beneficii

Sănătate oculară

Ardeiul gras roșu oferă cantități adecvate de carotenoide, cum ar fi betacarotenul și lutenoidul. Aceste componente sunt esențiale pentru a menține sănătatea ochilor și a preveni apariția bolilor cum ar fi cataracta și degenerarea maculară. (3)

De fapt, caretenoidele protejează retina umană, peretele interior al ochiului sensibil la lumină, de la distrugerea oxidativă. (4)

Tratează anemia

Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este deficitul de fier, principalele simptome fiind slăbiciunea și oboseala.

Nu numai că ardeii roșii sunt o sursă de fier, dar sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, care are rolul de a crește absorbția fierului în organism. (5).

Absorbția fierului este îmbunătățită în mod semnificativ atunci când în dieta zilnică sunt incluse și fructe sau legume bogate în vitamina C (6).

Din acest motiv, consumul de ardei împreună cu alimente bogate în fier, cum ar fi carnea sau spanacul, poate ajuta la creșterea aportului de fier în organism, reducând riscul de anemie.

Stimulează sistemul imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a oferi protecție împotriva bacteriilor infecțioase pentru a-ți proteja corpul de efectele sale adverse. Pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, trebuie să incluzi în dieta zilnică alimente bogate în vitamina C.

Un exemplu în acest caz îl constituie ardeii roșii, care sunt bogați în vitamina C. Pe lângă îmbunătățirea sistemului imunitar, vitamina C poate ajuta la menținerea pielii sănătoase.

Sănătatea digestivă

Funcționarea digestivă necorespunzătoare duce la diaree, greață, vărsături și alte probleme. Nutriționiștii recomandă includerea ardeilor în dieta zilnică datorită conținutului ridicat de niacină.

Niacina este un tip de vitamina B, care este esențială pentru îmbunătățirea stării sistemului digestiv. Digestia corectă a alimentelor va permite corpului să absoarbă mineralele, vitaminele și alte substanțe nutritive pe care le consumi zilnic. (7)

Sistemul nervos

Un studiu recent a demonstrat efectele pozitive ale nutrienților regăsiți în ardeii grași asupra sănătății psihologice și a abilităților cognitive. (8) Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a analiza efectele potasiului și ale magneziului asupra bolilor psihice cronice, cum ar fi demența.

Efecte adverse

Alergii

Alergia la ardei gras este rară. Cu toate acestea, unii oameni care au alergie la polen pot fi, de asemenea, sensibili la ardeii grași din cauza reacției alergice încrucișate (9).

Reacțiile alergice încrucișate se pot dezvolta între anumite alimente și polen, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni.

Chirurgie

Ardeiul gras roșu ar putea crește sângerarea în timpul și după intervenția chirurgicală. Este indicat să nu mai utilizezi aceste legume cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Interacțiunea cu medicamente

Medicamentele care încetinesc coagularea sângelui

Ardeii roșii ar putea încetini coagularea sângelui. Consumarea acestor legume împreună cu medicamente care încetinesc coagularea pot crește șansele de vânătăi și sângerări.

Teofilina

Ardeii roșii pot crește cantitatea de teofilină pe care organismul o poate absorbi. Utilizarea ardeilor roșii împreună cu teofilina ar putea crește efectele secundare ale teofilinei.

Așadar, ardeii grași roșii sunt bogați în vitamine și antioxidanți, în special vitamina C și diferite carotenoide. Din acest motiv, consumul acestora poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății ochilor și reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.



AVANTAJE:
Ardeiul roșu este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, E, K și B6, acid folic și potasiu.
Ardeii sunt buni în caz de afecțiuni ale pielii și membranei mucoase, precum și pentru întărirea organismului.
Ardeii grași roșii și galbeni conțin aproape de două ori mai multă vitamina C decât cei verzi.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile conținute de ardeiul roșu provine din zaharuri.

Data actualizare: 29-11-2018 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 23902
Bibliografie
1. Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15186108
2. Analysis, Bioavailability, and Potential Healthy Effects of Capsanthin, Natural Red Pigment from Capsicum spp. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559120902956141
3. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23571649
4. Lutein and zeaxanthin in the eyes, serum and diet of human subjects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10973733
5. Iron absorption in young Indian women: the interaction of iron status with the influence of tea and ascorbic acid. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400710
6. Relationship between iron status and dietary fruit and vegetables based on their vitamin C and fiber content. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469253
7. Niacin. Url: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-niacin/art-20364984
8. Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
9. Characterization of allergens in plant-derived spices: Apiaceae spices, pepper (Piperaceae), and paprika (bell peppers, Solanaceae).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9825999
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ardei gras roșu:

Continut pentru:
100g 1 ardei roșu mediu = 120g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: