Busuioc Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Busuioc Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae, aceeași ca a mentei. Are aromă asemănătoare anasonului, miros dulce, puternic și ușor înțepător.

Sunt multe varietăți de busuioc, cel mai utilizat fiind busuiocul comun („dulce”), dar mai este busuiocul tailandez, lemon sau busuiocul sfânt. Denumirea provine din grecescu βασιλεύς (basileus), însemnând „rege”.

Compoziția nutrițională a busuiocului

Două linguri de busuioc asigură 29% din doza zilnică recomandată de vitamina K. De asemenea, conține vitamina A, cu rol antioxidant ce protejează celulele de afectarea structurii lor și de radicalii liberi dăunători. Mai conține fier, calciu, magneziu, vitamina C și potasiu.

Alte substanțe chimice (uleiuri volatile) care conferă mirosul distinct al busuiocului, includ:
  • citronelol
  • linalol
  • mircen
  • pirene
  • ocimene
  • terpineol
  • acetat de linalil
  • acetat de fenchil
  • 1,8 – cineol
  • octanane de camfor
  • metil eugenol
  • beta-cariofilene

Busuiocul mai conține compuși polifenolici cum ar fi orientina și viceninara, cu rol antioxidant, zeaxantină ce protejează ochii de degenerarea maculară și alte afecțiuni etc. (3)

Care este diferența dintre valoarea nutrițională a 100 g busuioc verde și 100 g busuioc uscat?
Compus nutritiv Busuioc verde Busuioc uscat
Apă 92 % 10,3%
Calorii 23 233
Proteine 3,15 g 22,98 g
Lipide 0,64 g 4,07 g
Carbohidrați 2,65 g 47,75 g
Fibre 1,6 g 37,7 g
Zaharuri 0,3 g 1,71 g
Calciu 177 mg 2240 mg
Fier 3,17 mg 89,8 mg
Magneziu 64 mg 711 mg
Fosfor 56 mg 274 mg
Potasiu 295 mg 2630 mg
Sodiu 4 mg 76 mg
Zinc 0,81 mg 7,1 mg
Vitamina C 18 mg 0,8 mg
Acid folic 68 µg 310 µg
Vitamina A 5275 UI 744 UI
Vitamina E 0,8 mg 10,7 mg
Vitamina K 414,8 µg 1714,5 µg
Sursa: USDA - Departamentul de Stat pentru Agricultură din SUA (1, 2)

Tipurile de busuioc diferă în general în funcție de concentrația de uleiuri esențiale conținute. Aroma specifică derivă din eugenol, în special pentru busuiocul dulce (comun). Aroma ușor citrică a busuiocului lemon este datorată concentrației ridicate de citral care se găsește și în mentă și lămâiță, dar conține și limonenă, ce conferă aroma lămâilor. Busuiocul african are o aromă puternică de camfor. Busuiocul licorice conține anetol, substanță întâlnită și în anason.

Alegere și utilizare

Este utilizat proaspăt sau uscat pentru condimentarea și asezonarea preparatelor. Se adaugă de obicei la finalul gătirii deoarece temperaturile crescute îi reduc aroma. Busuiocul uscat își pierde mult din aromă și cea care persistă diferă de cea originală.

Se folosește la preparate cu carne, pește, legume, brânzeturi, supe sau ouă, iar în unele țări la aromarea iaurturilor, la dulcețuri, deserturi, este ingredientul esențial în pesto, pe lângă semințele de pin și parmezan.

Alegeți busuiocul proaspăt care nu are frunzele vestejite și persistă mirosul puternic, fără pete galbene sau negre pe frunze. (3)

Efecte benefice ale busuiocului

Iată care sunt principalele beneficii cunoscute ale consumului de busuioc:

Busuiocul poate avea efecte antiinflamatoare și antioxidante

Busuiocul conține doi compuși esențiali antioxidanți, flavonoizi hidrosolubili, orientina și viceninara, ce protejează celulele de alterarea funcțiilor și le ajută să își mențină structura celulară intactă.

Conține și uleiuri volatile, inclusiv eugenol, citronelol și linalol, cu acțiune inhibitorie asupra unor enzime specifice, ajutând astfel la reducerea inflamațiilor, punctul de plecare a numeroase afecțiuni, de la boli cardiovasculare, artrită reumatoiă, afecțiuni gastrointestinale și multe altele. Eugenolul în special este un compus volatil din busuioc ce poate bloca activitatea enzimei numite ciclo-oxigenaza (COX). Efectul este considerat unul antiinflamator.

În special busuiocul dulce folosit pentru gătit are activitate antioxidantă, ca urmare a conținutului de uleiuri volatile și compuși fenolici. (4)

Busuiocul ar putea avea efect cardioprotector

Busuiocul are rol antioxidant și anti-inflamator, putând ajuta la menținerea funcțiilor vaselor de sânge la valori optime. Poate ajuta la prevenirea depunerii plachetelor pe vasele de sânge - depunerile favorizează apariția aterosclerozei și atacului vascular cerebral. Este și o sursă de magneziu, compus ce susține sănătatea cardiovasculară prin menținerea sănătății musculaturii inimii și a vaselor de sânge, stabilizarea circulației sangvine și reducerea riscului de aritmii sau spasme cardiovasculare.

Studiile au fost realizate însă doar pe animale, utilizându-se extract hidroalcoolic din busuioc sfânt. Se consideră că anumiți compuși din acest extras acționează asupra parametrilor și factorilor de risc cardiovascular. În special acidul ursolic din compoziția busuiocului prezintă activitate cardioprotectoare. (9)

Activitatea antibacteriană și antivirală a busuiocului

Busuiocul poate inhiba rezistența la anumite antibiotice a bacteriilor. Uleiurile volatine din busuioc  au proprietăți antibacteriene. Orientina și viceninara sunt doi compuși despre care se consideră că au capacitatea de a proteja structura celulelor și cromozomii de stresul oxidativ.

Un studiu publicat în jurnalul Molecules (2013) arată că busuiocul alături de alte plante de acest gen poate avea activitate antibacteriană, în special utilizat sub formă de extract sau ulei esențial. Are abilitatea de a opri dezvoltarea bacteriilor și reducerea riscului de infecții. (5)

Posibilul efect antidiabetic al busuiocului

Extractul de busuioc ar putea reduce nivelul glicemiei din organism, putând fi astfel benefic pentru persoanele cu diabet.

Extractul apos de busuioc dulce poate avea efect antidiabetic, chiar după o singură doză administrată, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Farmacologie și Toxicologie (2007). Efectele apar doar asupra nivelului glicemiei din organism, extractul nu influențează și insulina, nivelul trigliceridelor, colesterolul sau greutatea corporală, după administrarea extractului timp de 15 zile. Studiul a fost efectuat pe cobai, astfel că nu se poate afirma cu certitudine că busuiocul are efect antidiabetic. (6)

Aceleași efecte se observă și în cadrul unui alt studiu publicat în jurnalul Toxicological and Industrial Health (2012). Acesta arată că busuiocul, prin prisma conținutului de compuși antioxidanți, alfa-glucozide și alfa-amilaze, are activitate antidiabetică. (7, 9)

Busuiocul ar putea avea efect hepatoprotector

Un studiu publicat în African Journal of Biotechnology (2012) sugerează că extractul din busuioc dulce poate avea activitate hepatoprotectoare. Busuiocul este o sursă importantă de flavonoizi, cu activitate antioxidantă asupra organismului. Acidul chicoric este un compus din frunzele de busuioc, ce are capacitatea de a reduce conținutul de acid hialuronic, marker al inflamației hepatice, prin creșterea activității hialuronazei.

Sunt necesare însă studii clinice în acest sens, pe subiecți umani, pentru a putea afirma cu certitudine că busuiocul are activitate hepatoprotectoare. (10)

Busuiocul și efectul anticancerigen

Compușii fitochimici din busuioc pot ajuta în mod natural la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. Activitatea sa antioxidantă reduce dezvoltarea celulelor canceroase ar putea favoriza apoptoza celulelor canceroase deja existente, oprirea răspândirii cancerului la alte organe și zone din corp.

Un studiu publicat în jurnalul Nutrition and Cancer (2013) arată că anumiți compuși din busuioc prezintă o posibilă activitate anticancerigenă. Printre aceștia se numără eugenolul, acidul rosmarinic, apigenina, miretenalul, leteolina, beta-sitosterolul și acidul carnosic.

Efectele ar putea fi pozitive împotriva cancerului de piele, de ficat, oral, pulmonar. Modul de acțiune este considerat a fi dat de creșterea activității antioxidante, alterarea expresiei genelor, inducerea apoptozei, inhibarea angiogenezei celulelor canceroase și a metastazării cancerului. Sunt însă necesare studii suplimentare în acest sens. (8)

Busuiocul ar putea avea efect afrodisiac

Busuiocul a fost considerat un simbol al dragostei pentru mulți ani. Aroma busuiocului se consideră că sporește libidoul și apetitul sexual, posibil datorită creșterii fluxului sangvin și nivelului de energie din organism, reducând în același timp inflamațiile.

Efecte adverse ale consumului de busuioc

Busuiocul proaspăt este considerat sigur pentru organism, putând cauza în rare cazuri reacții alergice. Uleiul de busuioc nu trebuie ingerat, iar extractele sau alte suplimente trebuie consumate cu precauție.

AVANTAJE:
Busuiocul este o sursă ideală de vitamina A, vitamina K, acid folic, vitamina B6, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, busuiocul conține și vitamina E, niacină, fosfor și zinc.


Data actualizare: 12-08-2016 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 8923
Bibliografie
(1) USDA – United States Department of Agriculture, National Nutrient Database for Standard Reference, Basil (fresh), link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/293?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=basil
(2) USDA – United States Department of Agriculture, National Nutrient Database for Standard Reference, Basil (dried), link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/253?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=basil
(3) Basil, link: http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85
(4) Antioxidant activity of basil, link: https://hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/v5-575.html
(5) The potential of use basil and rosemary essential oils as effective antibacterial agents, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23921795
(6) Anti-hyperglycaemic and Hypolipidemic effects of Ocimum basilicum aqueous extract in diabetic rats, link: http://www.thescipub.com/abstract/?doi=ajptsp.2007.123.129
(7) Hypoglycemic effect of basil (ocimum basilicum) aqueous extract is mediated through inhiition of α-glucosidase and α-amylase activities: an in vitro study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21636683
(8) Ocimum sanctum L (Holy basil or Tulsi) and its phytochemicals in the prevention and treatment of cancer, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682780
(9) Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic appications: an overview, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/
(10) Hepatoprotective effect of basil (Ocimum basilicum L.) on Ccl4-induced liver fibrosis in rats, link: http://www.academicjournals.org/article/article1380794930_Yacout%20et%20al.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Busuioc:

Continut pentru:
100g 2 linguri = 5g 5 frunze = 2g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: