Caracatiță Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Caracatiță

Caracatița (Octopus) este un animal marin nevertebrat, ceea ce înseamnă că nu are oase în corp. De asemenea, caracatița aparține unei subspecii de moluște numite cefalopode, care include și stridii, midii, scoici și calmar. Există aproximativ 300 de specii cunoscute de caracatiță.

De asemenea, caracatița este un aliment popular în bucătăria mediteraneană. Cea mai mare problemă atunci când vine vorba de consumul de caracatiță (pe lângă aspectul ei) este faptul că necesită o anumită dexteritate în preparare, pentru a te putea bucura de gustul acesteia, dar și de beneficiile nutritive pe care le oferă.

Compoziție nutrițională

Caracatița este renumită pentru cantitățile mari de acizi grași Omega-3 sănătoși. Aceștia sunt responsabili pentru reducerea șanselor de a dezvolta orice fel de boli, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, îmbunătățește întregul sistem cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive.

Conținut scăzut de grăsimi

Caracatița conține cantități foarte scăzute de grăsimi saturate. Mai exact, 100 de grame de caracatiță are doar 160 de calorii.

Acest lucru înseamnă că poate fi o opțiune excelentă pentru persoanele care și-au propus să piardă în greutate sau pentru cei care vor să-și mențină greutatea.

Proteine

Caracatița este și o sursă importantă de proteine. Poți avea un aport de 30 de grame de proteine în doar 100 de grame de caracatiță.
Acest lucru face ca caracatița să fie o alegere bună pentru cei care vor să-și dezvolte masa musculară.

Fier

Doar 100 de grame vor fi suficiente pentru a satisface mai mult de 50% din cantitatea de fier recomandată zilnic. Fierul este un mineral care este responsabil pentru transferul oxigenului în celulele.

Caracatița este o sursă importantă de vitamine: retinol, niacină, tocoferol și piridoxină, precum și de minerale: fier, zinc și potasiu.

Beneficii

Previne cancerul

Deficitul de vitamina B12 este cauza cancerului mamar. Acesta ar putea fi prevenit prin consumul de alimente bogate în vitamina B12, care se regăsește și în compoziția caracatiței.

Formarea hemoglobinei

Fierul este vital pentru formarea hemoglobinei. Ajută la transportul oxigenului în celulele corpului. Deoarece ființele umane pierd sânge atunci când suferă leziuni, hemoglobina este esențială. De asemenea, în timpul menstruației, femeile pierd sânge, astfel încât acestea au șanse mai mari de a suferi de anemie. (1) (2)

Sprijină dezvoltarea corpului

Cuprul este vital pentru creșterea corpului. Ajută la protecția sistemelor nervoase, scheletice și cardiovasculare. Deficitul cuprului împiedică oxigenarea celulelor roșii din sânge. (3)

Ajută la îngrijirea părului

Proteina este esențială pentru menținerea părului sănătos. Cercetările arată că proteinele care se regăsesc în compoziția caracatiței au un rol vital în creșterea părului. Datorită acestor avantaje, este utilizat pentru producerea de balsam de păr. (4) (5)

Afecțiuni renale

Vitamina B6 controlează nivelul de grăsime și protejează sistemul cardiovascular. Caracatița ajută la prevenirea diferitelor probleme cardiace. De asemenea, previne formarea de pietre la rinichi și menține buna funcționare a rinichilor. (6)

Sănătatea creierului

Fosforul este vital pentru celulele creierului, precum și pentru funcțiile sale. O cantitate adecvată de fosfor îmbunătățește funcțiile creierului și ajută la dezvoltarea cognitivă. Deficitul de fosfor crește șansele de funcționare defectuoasă cognitivă, precum și de demența. (7)

Sursă de energie

Niacina asistă la funcțiile de transformare a carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor în energie. (8)

Reduce stresul

Vitamina B5 ajută la tratarea afecțiunilor mentale cum ar fi depresia, anxietatea și stresul. Stimulează capacitatea memoriei și reglează hormonii care cauzează aceste afecțiuni. (9)

Sănătatea inimii

Caracatița menține echilibrul tensiunii arteriale. Reduce șansele de hipertensiune arterială și de boli de inimă. Are proprietăți vasodilatatoare care asigură o ușurare a tensiunii vaselor de sânge. (10)

Riscuri

Contaminarea cu metale grele

Conform unui nou studiu publicat în Journal of Health and Pollution, cercetătorii au arătat că „nu există informații despre nivelul și amploarea contaminării caracatițelor cu metale grele sau despre siguranța acestora pentru consumul uman”. (11)

Cercetările anterioare au descoperit urme de metale grele în caracatițele capturate în oceanele din Europa și din Marea Britanie. (12)

Colesterol ridicat

Colesterolul este un tip de grăsime care permite organismului să funcționeze corect, dar în cantități prea mari va afecta sănătatea. O valoare a colesterolului de 200 miligrame pe decilitru sau mai mult este considerată colesterol ridicat.

De fapt, pe măsură ce colesterolul se lipeste de pereții arterelor, mai puțin oxigen este capabil să ajungă la inimă, ceea ce crește șansele de a avea un atac de cord.

Mai exact, 100 de grame de caracatiță are peste 30% din cantitatea zilnică recomandată de colesterol.

Mercur

Fructele de mare au un nivel ridicat de mercur. Această substanță ar putea opri dezvoltarea unui copil. Femeile însărcinate ar trebui să acorde atenție consumului de fructele de mare.

Pe de altă parte, unele cercetări concluzionează că fructele de mare sunt bune pentru femeile însărcinate. Omega-3 din fructele de mare ajută la dezvoltarea creierului copilului. (13)

Cât de proaspete sunt fructele de mare?

Nu toate fructele de mare sunt proaspete Cele mai multe fructe de mare consumate de oamenii din restaurant provin din ferme. Fructe de mare din ferme au un risc mai mare de a fi contaminate și sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.

În linii mari, caracatița furnizează diverse beneficii asupra sănătății. Fie că decizi să o prepari asezonată cu suc de lămâie, ulei de masline usturoi tocat și ierburi, sau o gătești pe grătar, sau chiar fiartă, caracatița este adesea considerată o delicatesă în gastronomie.



AVANTAJE:
Caracatița conține proteine, vitamina B12, fier, seleniu, niacină, vitamina B6, fosfor, potasiu și zinc.




DEZAVANTAJE:
Caracatița conține mult colesterol și sodiu.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 34071
Bibliografie
1. Iron deficiency anemia and the productivity of adult males in Indonesia. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/32/4/916/4666354
2. Iron requirements in menstruating women. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/54/6/1047/4715104
3. REVIEW OF COPPER DEFICIENCY AND METABOLISM IN RUMINANTS. Url: http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.4141/cjas89-096#.XAjfZ2gzaUl
4. Macrophage-stimulating protein promotes hair growth ex vivo and induces anagen from telogen stage hair follicles in vivo. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15191539
5. Hair Care: An Illustrated Dermatologic Handbook. Url: https://books.google.co.in/books?id=Z2rHHGQc-5QC&pg=PA40&dq=protein+for+hair&hl=en&sa=X&ei=jjPkUdH4McP4rQfHxYCoDw&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=protein%20for%20hair&f=false
6. Metabolism of vitamin B6 and its requirement in chronic renal failure.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9350682
7. Correlation of Phosphorus-31 Magnetic Resonance Spectroscopy and Morphologic Findings in Alzheimer's Disease. Url: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/588136
8. Dietary Intake and Food Sources of Niacin, Riboflavin, Thiamin and Vitamin B6 in a Representative Sample of the Spanish Population. The ANIBES Study . Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073544/
9. The effects of vitamin B in depression. Url: http://vuir.vu.edu.au/32892/1/01052017124229-0001.pdf
10. Daily potassium intake and sodium-to-potassium ratio in the reduction of blood pressure. Url: https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2015/08000/Daily_potassium_intake_and_sodium_to_potassium.3.aspx
11. Assessment of Heavy Metal Pollution in Octopus cyanea in the Coastal Waters of Tanzania. Url: http://journalhealthpollution.org/doi/abs/10.5696/2156-9614-4-6.10
12. Accumulation of mercury in the tissues of the common octopus Octopus vulgaris (L.) in two localities on the Portuguese coast.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15752496
13. Eating Seafood During Pregnancy. Url: https://www.expectinghealth.org/nutrition-pregnancy/eating-seafood-during-pregnancy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Caracatiță:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: