Cartofi cruzi Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cartofi cruzi

Termenul de cartof are denumirea științifică de Solanum tuberosum și este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete şi tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită, comestibili, bogaţi în amidon.

Există peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificaţi după culoare, formă, mărime, conţinut de amidon şi aromă.

Aceste legume sunt originare din America și au fost cultivate undeva între 7.000 și 10.000 de ani în urmă în regiunea centrală și sud-americană.

Compoziție nutrițională

Cartoful este o sursă importantă de minerale, vitamine și compuși organici esențiali. (1)

Vitamine.

Cartofii sunt cunoscuți pentru cantitățile mari de vitamină C pe care le conțin. În mod obișnuit, o porție de 100 g va conține aproximativ 17 mg de vitamina C. În plus, acestea conțin, de asemenea, vitamina A, vitamina B și vitamina P. (2)

Minerale.

Consumul regulat de cartofi asigură un aport sănătos de apă și ioni în organism. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în potasiu. Un studiu care a analizat variația compoziției de minerale în trei dimensiuni diferite: în coaja de cartofi, în conținut de la capătul tulpinii de cartof și în conținut tuberculului de cartof, a arătat că cea mai ridicată concentrație de minerale se regăsește în coaja de cartofi (17% zinc, 34% calciu și 55% fier). (3)

Conținut de apă.

Cartofii au în compoziție un aport de apă de 70-80%. (4)


Beneficii

1. Sunt ușor de digerat

Deoarece cartofii conțin în principal carbohidrați, aceștia sunt ușor de digerat și facilitează digestia. (5) Datorită acestui lucru, ei sunt recomandați bebelușilor și celor care nu pot digera alimente grele, dar au nevoie de energie. Cu toate acestea, un consum excesiv cauzează aciditate la nivelul stomacului.

2. Îngrijirea pielii

Vitamina C și complexul B, precum și mineralele precum potasiu, magneziu, fosfor și zinc din cartofi sunt benefice pentru piele. (6) De asemenea, folosiți pentru realizarea de tratamente la domiciul, precum măștile realizate din cartofi zdrobiți cu miere, ajută la îngrijirea pielii, inclusiv la vindecarea acneii, a petelor de pe piele sau a arsurilor. (7)

3. Tratează boala scorbut

Vitamina C prezentă în cartofi poate ajuta la prevenirea acestei boli, cauzată de o deficiență a vitaminei C. (8)

4. Tratează reumatismul

Vitaminele precum calciu și magneziu ajută la ameliorarea simptomelor reumatismului. (9) Potrivit unui studiu realizat pe șoareci, timp de 49 de zile, cercetătorii au dovedit că consumul de cartofi ajută în ameliorarea simptomelor reumatismului.

5. Reduc inflamația

Cartofii sunt foarte eficienți în reducerea inflamației, atât interne cât și externe. (10) Deoarece sunt moi, ușor digerați și au vitamina C (un antioxidant foarte bun care repară uzura țesutului), potasiu și vitamina B6, aceștia pot ameliora orice inflamație din intestine și din sistemul digestiv.

6. Previn cancerul

Anumite tipuri de cartofi, în special cei roșii conțin niveluri ridicate de antioxidanți flavonoizi și vitamina A, cum ar fi zeaxantina și carotenii și vă pot proteja împotriva multor tipuri de cancer. (11) De asemenea, un studiu realizat de Agricultural Research a arătat că cartofii conțin un compus numit quercetin, care s-a dovedit a avea proprietăți anticancerigene și antitumorale. În cele din urmă, nivelurile ridicate de vitamina A și C, ambele au proprietăți antioxidante care vă pot proteja împotriva cancerului.

7. Reduce tensiunea arterială

Deoarece tensiunea arterială crescută poate apărea din mai multe motive care includ diabetul, tensiunea, indigestia, echilibrul nutritiv, dieta și multe altele, sunt necesare diferite tratamente. Din fericire, cartofii pot atenua mai multe cauze posibile și pot fi utilizați pentru a reduce tensiunea arterială crescută. (12) Fibrele conținute de cartofi sunt utile în scăderea colesterolului și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează faptului că există o relație directă între tensiunea arterială și nivelul de glucoză din sânge. În plus, potasiul găsit în cartofi (46% din necesarul zilnic) scade tensiunea arterială, deoarece funcționează ca vasodilatator. (13)

8. Preven bolilor cardiovasculare

În afară de vitamine, minerale și grăsimi, cartofii conțin și anumite substanțe numite carotenoide (luteină și zeaxantină). Deși, cartofii pot preveni bolile cardiace, aceștia nu sunt recomandați persoanelor obeze sau diabeticilor. (14)

9. Tratează pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cauzate, în principal de creșterea nivelului de acid uric în sânge. Cartofii conțin magneziu care inhibă acumularea sau depunerea calciului în rinichi și alte țesuturi, dovenind astfel benefic pentru tratamentul calculilor renale. (15)

Riscuri

1. Solanină

Cartofii care au decolorare verde ar putea conține solanină, un compus toxic care a fost găsit că provoacă probleme circulatorii și respiratorii, precum și dureri de cap, crampe musculare și diaree.

2. Acrilamidă

Studiile au arătat că atunci când cartofii sunt gătiți la o temperatură peste 120 de grade Celsius, produc o substanță cunoscută sub denumirea de acrilamidă. Acest compus se găsește în materiale plastice, cleiuri, coloranți și fum de țigară. Acrilamida a fost legată de dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Acrilamida are proprietăți neurotoxice și poate avea un impact negativ asupra genelor și a sănătății reproducerii.

3. Diabetul și obezitatea

Cartofii conțin niveluri ridicate de carbohidrați simpli. Acest lucru poate să nu fie benefic pentru persoanele cu diabet sau obezitate atunci când sunt consumate în exces. Ca toate alimentele, cartofii ar trebui să fie consumați cu moderație. Legumele care nu conțin amidon ar trebui să fie consumate alături de cartofi pentru un aport echilibrat.

4. Beta-blocante

Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi cartofii, trebuie consumate cu moderatie atunci când persoanle urmează o prescripție medicală cu beta-blocante.

5. Potasiu

Nivelurile ridicate de potasiu din organism pot prezenta un risc serios pentru cei cu leziuni renale sau rinichi care nu sunt pe deplin funcționali. Rinichii afectați pot fi incapabili să filtreze excesul de potasiu din sânge și acest lucru poate fi fatal.

6. Îngrășăminte

Cartofii cultivate în sol fertilizat puternic pot conține niveluri ridicate de contaminare cu metale grele. (16)



AVANTAJE:
Cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina C și potasiu, având un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.

Sunt benefici în caz de afecțiuni digestive, oboseală cronică și anemie.

DEZAVANTAJE:
Cartofii invechiți care au căpătat o culoare verde și au inmugurit conțin o toxină denumita solanina, care creează stări neplăcute, iar cantitățile mari pot fi chiar fatale.

Data actualizare: 31-08-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 20174
Bibliografie
1. Effect of Cooking on the Anthocyanins, Phenolic Acids, Glycoalkaloids, and Resistant Starch Content in Two Pigmented Cultivars of Solanum tuberosum L.. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf801521e
2. Chapter 14 - Nutritional Value of Potatoes: Vitamin, Phytonutrient, and Mineral Content. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123743497000143
3. The three-dimensional distribution of minerals in potato tubers. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064541/
4. DETERMINATION OF POTATO WATER CONTENT
USING NIR DIFFUSE REFLECTION METHOD. Url: http://www.mjae.eg.net/pdf/2008/october/13.pdf
5. Food properties affecting the digestion and absorption of carbohydrates. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/59/3/699S/4732272
6. Health Benefits and Cons of Solanum tuberosum. Url: http://www.plantsjournal.com/vol1Issue1/Issue_jan_2013/3.pdf
7. Potatoes: Good for You and Your Skin. Url; http://farmfreshdirect.net/potatoes-good-for-you-and-your-skin/
8. Antioxidant Profiling of Native Andean Potato Tubers (Solanum tuberosum L.) Reveals Cultivars with High Levels of β-Carotene, α-Tocopherol, Chlorogenic Acid, and Petanin. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0726583
9. Suppressive Effects of Potato (Solanum tuberlosum) on Type Ⅱ Collagen-Induced Arthritis in DBA/1J Mice. Url. http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2007003503
10. Anti-nociceptive and anti-inflammatory effects of the ethanolic extract of potato (Solanum tuberlosum). Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540100500064320
11. Antioxidant Activity and Total Phenolics in Different Genotypes of Potato (Solanum tuberosum, L.). Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1995.tb05668.x
12. ACE-inhibitory and antioxidant properties of potato (Solanum tuberosum). Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607012800
13. Effect of modified carbon allocation on turgor, osmolality, sugar and potassium content, and membrane potential in the epidermis of transgenic potato (Solanum tuberosum L.) plants. Url: https://academic.oup.com/jxb/article/50/334/565/525736
14. Andean Potato Cultivars (Solanum tuberosum L.) as a Source of Antioxidant and Mineral Micronutrients. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf062740i
15. 6 Easy Ways to Prevent Kidney Stones. Url; https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_prevent
16. How can potatoes benefit my health?. Url: https://www.medicalnewstoday.com/articles/280579.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cartofi cruzi:

Continut pentru:
100g 1 cartof mic = 170g 1 cartof mediu = 213g 1 cartof mare = 369g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: