Ceapă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ceapă

Ceapa face parte din genul Allium de legume si ierburi, care include si arpagicul, usturoiul, scalioanele si prazul. Legumele Allium au fost cultivate de secole pentru aromele lor caracteristice și pentru proprietățile lor medicinale.

Ceapa poate varia în funcție de dimensiune, formă, culoare și aromă. Cele mai obișnuite tipuri sunt ceapa roșie, galbenă și albă. Aromele pot fi dulci și suculente, picante și înțepătoare, adesea în funcție de sezonul în care sunt cultivate și consumate.

Potrivit Food and Agriculture Organization of the United Nations, China este cel mai mare producător de ceapă. (1)

Posibilele beneficii pentru sănătate ale consumului de ceapă includ scăderea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer, îmbunătățirea stării de spirit și menținerea stării de sănătate a pielii și a părului.

Compoziție nutrițională

Ceapa este un aliment bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă ca în timp ce are un conținut scăzut de calorii, este bogată în substanțe nutritive benefice precum vitamine, minerale și antioxidanți.

Ceapa conține, de asemenea, cantități mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, precum și antioxidanți quercetină și sulf.

Beneficii

Protejează împotriva cancerului

Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au analizat cât de des oamenii au consumat ceapă și alte legume Allium în țări precum Italia și Elveția. Ei au descoperit că în ceea ce privește populațiile studiate a existat o legătură inversă între frecvența utilizării acestor legume și riscul apariției mai multor tipuri comune de cancer. (2)

Cancer de colon
Conținutul mare de fibre din fructe și legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Un studiu a arătat că consumul a peste 7 porții de ceapă pe săptămână a fost asociat cu o scădere a cancerului colorectal. (3)

Cancer de prostată
Într-o lucrare publicată în Journal of the National Cancer Institute, cercetătorii au folosit un studiu pentru a investiga relația dintre aportul de alimente din genul Allium și cancerul de prostată. Ei au descoperit că bărbații cu cel mai mare consum de legume Allium au cel mai scăzut risc de cancer de prostată. (4)

Cancerul esofagian și de stomac
Consumul frecvent de legume Allium s-a dovedit a reduce riscul de cancer esofagian și de stomac. Mai multe studii pe bază de sondaj uman au demonstrat potențialele efecte protectoare ale consumului de ceapă. (5)

Diabet

Un aport ridicat de ceapă ar putea însemna un nivel mai scăzut de glucoză. Uleiul esențial de ceapă, denumit disulfura de alil propil, a fost demonstrat că reduce nivelurile de zahăr din sânge prin creșterea cantității de insulină liberă disponibilă.

Un studiu publicat în 1975 în revista Clinical Chemistry a constatat că uleiul esențial de ceapă a condus la o scădere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge și la o creștere semnificativă a nivelului de insulină după ce a fost administrat la șase voluntari. (6)

Boli de inimă

Cercetările au constatat că antioxidanți quercetin care se găsesc în ceapă reduc semnificativ tensiunea arterială crescută la adulții hipertensivi, potrivit unui studiu publicat în 2007 în The Journal of Nutrition. În plus, ceapa este considerată a avea proprietățile protectoare împotrtiva bolilor de inimă care le depășesc pe cele ale vinului roșu. (7)

Reducerea colesterolului

Un studiu a analizat femeile supraponderale sau obeze cu sindromul ovarului polichistic. În cadrul acestui studiu clinic controlat, pacienții au urmat fie o dietă cu un cu un conținut ridicat de ceapă, fie o dietă cu un conținut scăzut de ceapă.

După opt săptămâni, cercetătorii au descoperit scăderi ale nivelului de colesterol în ambele grupuri, dar scăderea a fost semnificativă în rândul persoanelor care au consumat mai multă ceapă. Un alt studiu a urmărit 24 de femei cu un nivel ridicat al colesterolului și a constatat că cei care au băut suc de ceapă zilnic timp de opt săptămâni au avut scăderi în colesterolul total, LDL.

Sănătatea orală

Ceapa poate îmbunătăți sănătatea orală. Pur si simplu, mestecînd o ceapă crudă poți ajuta la eliminarea bacteriilor care pot duce la carii dentare. Două-trei minute de mestecare a cepei pot ucide majoritatea germenilor din gură.

Interacțiuni cu plante medicinale și suplimente:

Anticoagulant și suplimente

Agregarea trombocitelor este inhibată după consumul de ceapă. Consumul concomitent de ceapă și alte plante ar putea crește teoretic riscul de sângerare la unele persoane. Aceste plante includ angelica, cuișoare, usturoi, ghimbir, ginkgo, ginseng, trifoi roșu, turmeric și altele.

Ierburi și suplimente cu potențial hipoglicemic

Ceapa ar putea avea efecte adiționale când se utilizează cu ierburi și suplimente cu potențial hipoglicemic. Monitorizează cu atenție nivelurile glucozei din sânge. Unele plante și suplimente cu potențial hipoglicemic includ gheara diavolului, schinduf, guma de Guar, ginseng și altele.

Interacțiunile cu medicamentele

Anticoagulante

Agregarea plachetară este inhibată după consumul de ceapă. Utilizarea concomitentă a medicamentelor anticoagulante sau antiplachetare cu ceapă ar putea intensifica activitatea medicamentului și ar crește riscul de sângerare. Unele medicamente anticoagulante sau antiplachetare includ aspirină, clopidogrel (Plavix), dalteparin (Fragmin), enoxaparină (Lovenox), heparină, ticlopidină (ticlid), warfarină (Coumadin) și altele.

Medicamente antidiabetice

La persoanele cu diabet zaharat, precum și la cei sănătoși, ceapa sau extractul de ceapă poate scădea concentrațiile de glucoză din sânge. Cu toate acestea, utilizarea concomitentă a medicamentelor antidiabetice cu ceapă ar putea spori efectele medicamentelor și ar crește riscul de hipoglicemie. Unele medicamente utilizate pentru diabet zaharat includ glimepiridă (Amaryl), gliburidă (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronază), insulină, pioglitazonă (Actos), rosiglitazonă (Avandia), clorpropamidă (Diabinese), glipizidă (Glucotrol).

Acid acetilsalicilic

Administrarea concomitentă ar putea mări alergia la ceapă. Efectele adverse includ urticarie severă și umflare.

Litiu

Ceapa are proprietăți diuretice. Datorită acestor potențiale efecte diuretice, ceapa ar putea reduce excreția și crește nivelul de litiu. Este posibil ca doza de litiu să fie scăzută.

Interacțiuni cu boli

Tulburări de sângerare

Ceapa ar putea crește riscul apariției de vânătăi sau hemoragii la pacienții cu tulburări de sângerare. (8)

Alergii

Ceapa poate provoca reacții alergice la pacienții care sunt sensibili la alte plante și mirodenii, inclusiv pelin și țelină. (9)

Diabet

Cantități terapeutice de ceapă pot interfera cu controlul zahărului din sânge. Monitorizează cu atenție zahărul din sânge atunci când utilizați ceapă în scopuri medicale. (10)

Indigestie

Ceapa pare să aibă mai multe șanse de a provoca reacții adverse gastrointestinale la persoanele cu indigestie.

Chirurgie

Ceapa ar putea provoca sângerări excesive sau ar putea afecta controlul zahărului din sânge dacă este utilizată înainte de operații. Pacienții ar trebui să întrerupă utilizarea cantităților medicinale de ceapă cu cel puțin două săptămâni înainte de procedurile chirurgicale.

În concluzie, deși fibrele dietetice prezente în ceapa oferă o serie de beneficii, este mai bine să le consumai cu moderatie, deoarece nivelul ridicat de fibre dietetice poate cauza probleme cum ar fi crampe, diaree, malabsorbție, constipație, gaz intestinal, balonare, blocaj intestinal, etc.



AVANTAJE:
Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături.


Data actualizare: 23-11-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 22719
Bibliografie
1. ONIONS: Post-Harvest Operation. Url: http://www.fao.org/3/a-av011e.pdf
2. Onion and garlic use and human cancer. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154
3. Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/
4. Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study. Url: https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294#cited-by
5. Protective effect of allium vegetables against both esophageal and stomach cancer: a simultaneous case-referent study of a high-epidemic area in Jiangsu Province, China. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10429652
6. Effect of essential oil of onion (allyl propyl disulphide) on blood glucose, free fatty acid and insulin levels of normal subjects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1126028
7. Quercetin Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects. Url: https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
8. THE APPROACH TO A PATIENT WITH A BLEEDING DISORDER: FOR THE PRIMARY CARE PHYSICIAN. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410146/
9. Onion and Garlic Allergy. Url: https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/onion-and-garlic-allergy/
10. Biochemical study on the hypoglycemic effects of onion and garlic in alloxan-induced diabetic rats.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15582196
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ceapă:

Continut pentru:
100g 1 ceapă = 110g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: