Ciuperci champignon Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ciuperci champignon Ciupercile au fost utilizate de sute de ani atat ca ingredient principal in bucatarie cat si in medicina.
Sunt de obicei clasificate ca fiind legume, dar de fapt acestea apartin regnului Fungi.

Ciupercile sunt peste 14.000 de soiuri, din care doar 3.000 sunt comestible, iar 700 au proprietati medicinale. In timp ce un procent scazut sunt recunoscute ca fiind otravitoare.

Multe persoane au facut o pasiune pentru culesul ciupercilor, insa identificarea celor comestibile fata de cele otravitoare este o problema: culoarea, forma si marimea pot fi inselatoare. De aceea, este foarte important cunoastea exacta a unor specii.

In timpul faraonilor, ciupercile erau cunoscute ca delicatese, iar grecii credeau ca acestea asigura puterea soldatilor in lupta. Romanii spuneau despre ciuperci ca sunt un dar de la zei si era sevite doar in ocazii festive. De partea celalalta, chinezii considerau ciupericile - un aliment sanatos.
In traditia multor culturi incluzand Rusia si Mexic, se considera ca cei care consuma ciuperci au puteri supranaturale.

In istorie nu este mentionata perioada cand a fost pentru prima data cultivata ciuperca, dar se presupune ca cultivarea acesteia a inceput in Asia (China, Japonia si India). In partea de Vest, prima cultivare dateaza din secolul al XVII-lea, in Franta, in catacombele pariziene. Din acest motiv, acestea sunt numite si ciuperci pariziene/ciuperci de Paris (”champingnons de Paris”).

Astazi, ciupercile sunt alese si apreciate pentru gustul si textura lor.
A devenit foarte popular obiceiul de a adauga ciuperci in supe, salate si sandvisuri sau de a le folosi ca un aperitiv.

Ciupercile contin o cantitate mare de apa (90%) si foarte putini carbohidrati si grasimi. Sunt alimentele recomandate si utilizate in numeroase diete de slabire.
De asemenea, au cantitati mici de sodiu si pana la 10% fibre.

*Mineralele din ciuperci
Ciupercile sunt bogate in potasiu (acesta are rolul de a reduce retinerea fluidelor din organism).
O ciuperca medie cu palarie mare contine mai mult potasiu decat o banana sau un pahar de suc de portocale.

Pe langa potasiu, ciupercile champingnon sunt bogate in fosfor, cam 1,5%. Fosforul este necesar formarii dintilor si a oaselor. Ajuta in cazul activitatilor mentale sau pastreaza organismul mai relaxat.
De aceea, ciupercile pot fi recomandate studentilor si tinerilor care desfasoara activitati scolare.

Ciupercile contin cantitati semnificative de seleniu. 100 g ciuperci asigura cam 20 mg din acest mineral.
Seleniul joaca un rol important ca antioxidant, previne degenerarea celulelor de radicalii liberi. Unele studii au aratat importanta acestui mineral in prevenirea cancerului.
De asemenea, un nivel bun de seleniu este necesar pentru fertilitate, atat pentru femei cat si pentru barbati; creste nivelul de testeron si sperma la barbati si protejeaza ovulele de radicalii liberi la femei.
Seleniu mai are rolul de a elimina metalele grele din organism si este potrivit pentru fumatori sau pentru persoanele care locuiesc in locurile poluate.
Deoarece 100 g ciuperci contin aproape jumatatate din doza zilnica recomandata (DZR) de seleniu (DZR de seleniu este de 50), aceste mai pot fi combinate si cu alte alimente: carne de vita, peste, fructe de mare, usturoi si sparanghel (alimente bogate in seleniu).
 
O portie de ciuperci asigura intre 20-40% din doza zilnica recomandata de cupru, un mineral cu proprietati cardioprotective.

*Vitaminele din ciuperci
Ciupercile sunt bogate in vitamine, in special complexul de vitamine B (ribofavin - vitamina B2 si niacin - vitamina B3).
Vitamina B2 este benefica pentru sanatatea parului; ca ajutor in crestere si in impotriva caderii rapide. De asemenea, ajuta sa avem unghii frumoase si sanatoase si oase puternice.
Aceasta vitamina contribuie la buna stare a sistemului imunitar, a vederii si a nervilor.

Deficientele mici de vitamina B3 se pot manifesta precum: nervozitate, anexietate, depresie, insomnie, iar lipsa acesteia se manifesta prin inflamatii ale aparatului digestiv: diaree, indigestie, colon iritabil, etc.

AVANTAJE:
Ciupercile sunt bune pentru vegetarieni și vegani, în curele de slăbire, în tratarea depresiei și anxietății.

Ciupercile champignon pot fi consumate și crude.

DEZAVANTAJE:
Dacă mergeti la cules de ciuperci, trebuie să aveți la îndemana o carte de specialitate și să consultați un expert înainte de a le consuma.

Data actualizare: 26-10-2016 | creare: 20-08-2013 | Vizite: 95808
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ciuperci champignon:

Continut pentru:
100g 1 ciupercă = 18g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: