Ciuperci, fierte Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ciuperci, fierte

Ciupercile fac parte din regnul fungi – în total există aproximativ 140.000 de specii de ciuperci, însă doar 100 de specii sunt studiate pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate și pentru aplicațiile medicale. Acestea variază în funcție de culoare, textură, formă și proprietăți.

Ciupercile sunt, în esență, saprofite, adică organisme care se dezvoltă prin extragerea nutrienților din materii vegetale moarte și descompuse.

Ciupercile sunt un aliment versatil care poate fi consumat în stare brută sau poate fi gătit și încorporat într-o gamă largă de rețete.

Ciupercile fierte

În timp ce ai putea crede că gătitul elimină majoritatea vitaminelor și mineralelor din alimente, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Potrivit specialiștilor, cipercile fierte furnizează mai mulți antioxidanți pentru organism, inclusiv carotenoide și acid ferulic, decât varianta lor brută. În plus, Journal of Agriculture and Chemistry a stabilit că fierberea este metoda ideală de gătit pentru legume și pentru menținerea antioxidanților. (1)

Pe de altă parte, alte studii susțin contrariul. O cercetarea publicată online în Journal of Food Sciences and Nutrition a constatat că prăjirea și fierberea ciupercilor duce la o pierdere semnificativă a valorii nutritive totale a acestora. (2)

Pentru studiu, echipa de cerectare a analizat cele mai populare specii de ciuperci: Agaricus bisporus, Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus și Pleurotus eryngii. Ciupercile au fost cultivate în săli de laborator speciale.

Compoziție nutrițională

Potrivit cercetărilor, ciupercile sunt o sursă excelentă de fibre și proteine și sunt, de asemenea, reduse în calorii și grăsimi. (3)

Ciupercile conțin multe substanțe nutritive importante (4), inclusiv vitaminele B, seleniul, potasiul, cuprul și vitamina D. (5)

Beneficii

Scad nivelul colesterolului

Ciupercile oferă proteine slabe, deoarece nu au colesterol sau grăsimi și au carbohidrați scăzuți. Fibrele și anumite enzime pe care le conțin ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol. (6)

Mai mult, conținutul ridicat de proteină slabă din ciuperci ajută la arderea colesterolului atunci când sunt digerate. Echilibrarea nivelurilor de colesterol, dintre LDL (colesterolul rău) și HDL (colesterolul bun) este esențială în prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Tratarea anemiei

Pacienții anemici sunt caracterizați prin faptul că au un nivel scăzut de fier în sânge, ceea ce duce la oboseală, dureri de cap, reducerea funcției neuronale și probleme digestive. Ciupercile reprezintă o sursă bună de fier, iar peste 90% din valoarea nutritivă a fierului poate fi absorbită de organism, ceea ce promovează formarea globulelor roșii și menține o stare optimă de sănătate. (7)

Prevenirea diabetului

Ciupercile sunt un aliment ideal pentru a fi inclus în dieta persoanelor cu diabet. (8) Nu conțin grăsimi, nu au colesterol, au niveluri scăzute de carbohidrați, au un conținut ridicat de proteine și o multitudine de vitamine și minerale.

Ele conțin, de asemenea, un aport ridicat de apă și fibre. Mai mult, ele conțin insulină naturală și enzime care ajută la descompunerea zahărului sau a amidonului din alimente. Sunt, de asemenea, cunoscute pentru că conțin anumiți compuși care contribuie la buna funcționare a ficatului, a pancreasului și a altor glande endocrine, favorizând astfel formarea insulinei și reglarea adecvată a acesteia.

Persoanele cu diabet adesea suferă de infecții, în special în zona membrelor. Antibioticele naturale conținute de ciuperci pot ajuta la protejarea persoanelor diabetice de aceste afecțiuni care pot pune viața în pericol.

Prevenirea cancerului

Ciupercile sunt eficiente în prevenirea cancerului de sân și de prostată datorită prezenței semnificative a beta-glucanului și a acidului linoleic, care au și efecte anticancerigene. (9)

Dintre cele două, acidul linoleic este util în suprimarea efectelor dăunătoare ale excesului de estrogen. Această creștere a estrogenului este una dintre principalele cauze ale cancerului mamar la femei după menopauză.

Beta-glucanul, pe de altă parte, inhibă creșterea celulelor canceroase în cazurile de cancer de prostată și numeroase studii au arătat proprietățile antitumorale ale ciupercilor din punct de vedere medical.

Îmbunătățirea sănătății osoase

Ciupercile sunt o sursă bogată de calciu, care este un nutrient esențial în formarea și întărirea oaselor. (10) O absorbție corectă a calciului poate reduce șansele de a dezvolta afecțiuni precum osteoporoza și, de asemenea, poate reduce durerea articulară și lipsa generală de mobilitate asociată cu degradarea osoasă.

Stimulează sistemul imunitar

Ergotineina, un puternic antioxidant prezent în ciuperci, este eficient în asigurarea protecției împotriva radicalilor liberi și stimularea sistemului imunitar. (11) Este de fapt un aminoacid care conține sulf, un antioxidat pe care mulți oameni nu îl au.

Ergoteonina ajută la eliminarea radicalilor liberi, care sunt compuși periculoși eliberați în timpul proceselor metabolice ale celulelor, și pot să provoace daune și boli semnificative.

Scăderea tensiunii arteriale

Studiile privind diferite tipuri de ciuperci, inclusiv ciupercile shiitake și maitake, au dovedit că au un conținut ridicat de potasiu. Potasiul acționează ca vasodilatator, relaxând tensiunea în vasele sanguine și, prin urmare, reducerea tensiunii arteriale. (12)

Tensiunea arterială crescută este asociată cu o serie de afecțiuni mortale, în special atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale. Potasiul crește, de asemenea, funcția cognitivă, deoarece creșterea fluxului de sânge și oxigen către creier stimulează activitatea neuronală. (13) Studiile au arătat că nivelurile crescute de potasiu îmbunătățesc memoria și păstrarea cunoștințelor.

Creșterea absorbției fierului

Cuprul care se găsește în ciuperci poate regla și stimula absorbția fierului din alimente și îl poate folosi în mod corespunzător prin eliberarea acestuia din zonele primare de depozitare în organism, cum ar fi ficatul. (14)

Ciupercile au, de asemenea, un nivel ridicat de fier, astfel încât cuprul și fierul conlucrează pentru oase sănătoase și, de asemenea, împiedică anemia.

Pierderea în greutate

Datorită densității nutrienților, ciupercile împiedică senzația de foame și ajută la scăderea în greutate.

Un studiu a înlocuit carnea roșie cu ciuperci albe, aproximativ o ceașcă pe zi, și a constatat că voluntarii care au consumat ciuperci albe, nu numai că au pierdut o cantitate semnificativă de greutate pe o perioadă standard de timp, dar au reușit să își mențină noua greutate. (15)

Conținut ridicat de seleniu

Conținutul de seleniu din ciuperci este unul dintre cele mai benefice elemente care este adesea trecute cu vederea. (16)

Principala sursă de seleniu este în proteinele animale; totuși ciupercile reprezintă cea mai bună soluție pentru vegetarieni de a obține cantitatea necesară de seleniu.

Seleniul se găsește în cantități mari în ciuperci și aduce beneficii privind sănătatea osoasă. De asemenea, întărește dinții, părul și unghiile. În plus, acest nutrient esențial este un antioxidant puternic, care protejează organismul de radicalii liberi și, în general, îmbunătățește sistemul imunitar.

Riscuri

Intoxicație alimentară

Intoxicația alimentară reprezintă un efect secundar negativ al ciupercilor contaminate cu Campylobacter. (16) Metodele de curățare sau de gătit necorespunzătoare, contaminarea cu alte alimente derivate din animale sau pasteurizarea ar putea fi cauza contaminării bacteriene.

Dacă se întâmplă să consumi ciuperci care sunt contaminate cu bacteria campylobacter, simptomele includ greață, diaree sau crampe abdominale.

Risc de deces

Ciupercile achiziționate din supermarket-uri sunt, în general, sigure pentru a fi consumate atât timp cât nu ești alergic, dar ciupercile sălbatice pot fi mortale. (17) Multe ciuperci sălbatice seamănă cu ciupercile comestibile, dar sunt otrăvitoare.

Psihoză

Un tip de ciuperci - psilocibina sau ciupercile magice - poate provoca halucinații, comportamente delirante sau iraționale, percepții distorsionate ale vederii sau ale sunetului, notează Institutul Național pentru Abuzul de Droguri. Psilocibina determină percepția modificată la 20 de minute după ingestie, iar efectele pot dura până la șase ore. De asemenea, cauzează efecte fizice negative, cum ar fi slăbiciune musculară, somnolență, greață, vărsături și ataxie.

Reacție alergică

Sporii produși de niște ciuperci pot provoca reacții alergice extreme la unii oameni. Anumiți oameni ar putea avea alergii la mucegai, care sunt declanșate de consumul de ciuperci. Alergiile la mucegai pot provoca infecții respiratorii, astm sau boli pulmonare.

O dietă echilibrată și diversificată este elementul cheie în prevenirea bolilor și menținerea unei stări bune de sănătate. Ciupercile oferă multiple beneficii pentru sănătate și pot preveni anumite afecțiuni medicale, dar important este să acorzi atenție cantității pe care o consumi și siguranței acestora.



AVANTAJE:
Ciupercile fierte sunt o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, riboflavină, niacină, fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu. Ele conțin și vitamina D, tiamină, vitamina B6, acid folic și magneziu.

DEZAVANTAJE:
Pot provoca reacții alergice.

Data actualizare: 11-10-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 14032
Bibliografie
1. Nutritional Value of Proteins from Different Food Sources. A Review. Url: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf9400167
2. Effect of different cooking methods on nutritional value and antioxidant activity of cultivated mushrooms. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637486.2016.1244662
3. Macro and trace mineral constituents and radionuclides in mushrooms: health benefits and risks. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-012-4552-8#page-1
4.Mashroom- nutritional value. Url: https://www.fruitsandveggiesmorematters.org/mushroom-shedding-light-on-their-nutritional-value
5. Decomposing the Myth That Mushrooms Can't Produce Vitamin D3. Url: http://www.greenmedinfo.com/blog/decomposing-myth-mushrooms-cant-produce-vitamin-d3
6. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2738717
7. Determination of mineral contents of wild-grown edible mushrooms. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608010340
8. Mushrooms as a functional food mediator in Preventing and ameliorating diabetes. Url: https://www.functionalfoodscenter.net/files/43690757.pdf
9. Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-002-1076-7#page-1
10. Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608009229
11. Effects of beta-glucans on the immune system.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895634
12. Effects of Maitake mushroom fractions on blood pressure of Zucker fatty rats.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080498
13. Potassium currents in hippocampal pyramidal cells. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079612308612480
14. Anemia and Neutropenia Caused by Copper Deficiency. Url: http://annals.org/aim/article-abstract/688456/anemia-neutropenia-caused-copper-deficiency
15. Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women . Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/81/6/1298/4648756
16. Bacterial Food Poisoning. Url: https://aggie-horticulture.tamu.edu/food-technology/bacterial-food-poisoning/
17. Wild Mushroom Exposures in Florida, 2003–2007. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185320/
18. Commonly Abused Drugs Charts. Url: https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/commonly-abused-drugs-charts
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ciuperci, fierte:

Continut pentru:
100g 1 ciupercă = 12g 1 cană = 156g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: