Conopidă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Conopidă

Conopida este o legumă cruciferă care aparține familiei Brassicaceae, care include broccoli, kale și varză. (1) Numele derivă din cuvântul latin „caulis”, care înseamnă varză cu o floare.

Compoziție nutrițională

Conopida este o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, vitamina B și vitamina E. Oferă minerale vitale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, sodiu și fier.

De asemenea, este o sursă eficientă de proteine, având o cantitate substanțială de substanțe fitochimice, grăsimi nesaturate și acizi grași omega-3 esențiali și conține foarte multe grăsimi. (2) De asemenea, furnizează fibre dietetice și conține cantități mai mici de zaharuri naturale comparativ cu ceilalți membri ai rudelor sale botanice, cum ar fi broccoli.

Beneficii

Fibre

Conopida are un conținut ridicat de fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală. Consumul de fibre poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația, diverticulita și boala inflamatorie intestinală. (3).

Mai mult, studiile arată că o dietă bogată în legume cu un conținut crescut de fibre, cum ar fi conopida, este asociată cu un risc scăzut al bolilor de inimă, cancer și diabet (4).

Fibrele pot, de asemenea, să joace un rol în prevenirea obezității, datorită capacității lor de a reduce aportul total de calorii (5).

Poate ajuta la pierderea în greutate

Conopida are câteva proprietăți care pot ajuta la scăderea în greutate. În primul rând, are un aport scăzut de calorii. De asemenea, este o sursă de fibre, așadar ajută la reducerea numărului de calorii, un factor important în controlul greutății.

Conținutul ridicat de apă reprezintă un alt aspect important în procesul de pierdere în greutate. De fapt, 92% din greutatea sa este alcătuită din apă. (6).

Luptă împotriva cancerului

Studiile au arătat că indol-3-carbinolul prezent în conopidă are efecte chemopreventive și anti-estrogen care ajută la împiedicarea creșterii celulelor canceroase. (7) Cercetările au furnizat dovezi în sprijinul faptului că consumul de legume cum ar fi conopida, ajută la reducerea riscului de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plămân, vezica urinară, cancerul de prostată, ovarian și cancerul de col uterin. (8)

Îmbunătățește sănătatea generală a sistemului cardiovascular

Conopida conține glucoraphanină și vitamina K, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și asigură o circulație sănătoasă a sângelui. Glucoraphanina este transformată în izotiocianați care facilitează activitățile antiinflamatorii și previne acumularea de lipide în vasele de sânge. Acest lucru reduce riscul unor afecțiuni precum ateroscleroza și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. (9)

Ajută la detoxificarea corpului

Unul dintre beneficiile de sănătate ale conopidei este că vă ajută organismul să se detoxifice. Tiocianații și glucozinolații, împreună cu enzimele prezente în conopidă ajută la neutralizarea substanțelor toxice din organism. (10)

Sănătatea osoasă

Includerea conopidei în dieta ta poate fi benefică pentru oasele tale, deoarece conține vitamina C. Această vitamină ajută la producerea de colagen care protejează oasele și articulațiile de leziuni inflamatorii. Varza are, de asemenea, vitamina K care previne pierderea de masă osoasă la bărbați și femei. (11)

Sănătatea pielii

Conopida conține sulforafan care ajută la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete. (12) Sulforafanul protejează de asemenea corpul de inflamații, cancer de piel și leziuni celulare.

Previne tulburările digestive

Conopida este o sursă de fibre dietetice care ajută la digestie și promovează eliminarea toxinelor din organism. Prezența glucosinolatului, glucoraphaninei și sulforafanului în această plantă protejează mucoasa stomacală și ajută la rezistența la creșterea bacteriilor Heliobacter pylori. (13)

Îmbunătățește imunitatea

Conopida este bogată în antioxidanți și substanțe nutritive care ajută la îmbunătățirea imunității. (14) Pe lângă alte componente sănătoase, prezența vitaminei C inhibă diferite infecții și consolidează mecanismele de apărare ale organismului, împiedicând creșterea inflamației care cauzează boli.

Îmbunătățește sănătatea creierului

Conopida conține colină și fosfor, care sunt eficiente în repararea membranelor celulare. (15) Acest lucru este esențial pentru funcționarea eficientă a creierului și a sistemului nervos pentru transmiterea semnalelor nervoase. În plus, prezența potasiului și a vitaminei B6 în conopidă joacă un rol important în menținerea sănătății creierului.

Protejează împotriva diabetului

Consumul regulat de conopidă ajută la reducerea riscului de diabet datorită prezenței vitaminei C și a potasiului. Conținutul de potasiu din conopidă ajută la reglarea metabolismului glucidic. Este, de asemenea, utilizat de pancreas pentru secreția hormonului de insulină care combate nivelul ridicat de zahăr din sânge. (16)

Riscuri

Conopida poate provoca reacții adverse cum ar fi alergii, pietre la rinichi și exces de gaz. Evită consumul excesiv și, de asemenea, evită utilizarea acestuia dacă iei medicamente, cum ar fi warfarina și coumadinul.

Flatulență

Conopida conține carbohidrați complexi care nu se distrug în întregime în tractul digestiv. Aceste glucide sunt apoi alimentate de bacteriile intestinale. Acest lucru poate duce uneori la balonare și la eliberarea de gaze mirositoare, cum ar fi hidrogenul și dioxidul de carbon.

Acidul uric

Conopida conține purine care pot provoca diverse probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces. (17) Purinele se descompun pentru a forma acid uric și aportul excesiv de alimente bogate în purine poate duce la acumularea de acid uric în organism. Acesta poate cazua diverse afcețiuni precum pietrele la rinichi și guta. (18)

Anafilaxie

Conopida poate provoca anafilaxie la unii oameni, ceea ce înseamnă că poate provoca o reacție alergică corporală severă la o substanță. (19) Semnele de avertizare ale unor astfel de reacții alergice includ umflarea anumitor părți ale corpului, mâncărime și complicații ale respirației. Este întotdeauna recomandat să întrerupi aportul de conopidă la apariția unor astfel de simptome critice și să soliciți imediat asistență medicală.

Interacțiunea cu medicamente

Warfarina

Conopida este bogată în vitamina K, care este utilizată de organism pentru coagularea sanguină normală. Poate interacționa și reduce eficacitatea anticoagulanților cum ar fi warfarina și coumadinul, care sunt prescrise pentru a preveni coagularea sângelui în organism. (20) Dacă iei medicamente anticoagulante, este întotdeauna recomandat să discuți despre aportul dietetic al alimentelor bogate în vitamina K, cum ar fi conopida cu un specialist în sănătate.

În concluzie, conopida conține antioxidanți care pot reduce inflamația și protejează împotriva cancerului și a bolile cardiace.

Mai mult, conopida este ușor de introdus în dietă, fiind ușor de pregătit și poate înlocui alimentele bogate în carbohidrați, în mai multe rețete.



AVANTAJE:
Conopida este o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina C, K și B6, acid folic, potasiu, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu și fosfor.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de conopidă provine din zaharuri.

Data actualizare: 23-11-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 22423
Bibliografie
1.Cauliflower. Url: https://www.nda.agric.za/docs/Brochures/PG_cauliflower.pdf
2.Cauliflower, green, cooked, no salt added. Url:
3. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/
4. Fruit, vegetable, and fiber intake in relation to cancer risk: findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).
Bradbury KE1, Appleby PN1, Key TJ1. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24920034
5. Dietary fiber and body weight. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15797686
6. Indole-3-carbinol prevents diet-induced obesity through modulation of multiple genes related to adipogenesis, thermogenesis or inflammation in the visceral adipose tissue of mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22569347
7. Dietary indole-3-carbinol promotes endometrial adenocarcinoma development in rats initiated with N -ethyl- N ′-nitro- N -nitrosoguanidine, with induction of cytochrome P450s in the liver and consequent modulation of estrogen metabolism. Url: https://academic.oup.com/carcin/article/25/11/2257/2475841
8. Mechanisms of Action and Antiproliferative Properties of Brassica oleracea Juice in Human Breast Cancer Cell Lines. Url: https://academic.oup.com/jn/article/135/6/1503/4663802
9. Cruciferous vegetable consumption is associated with a reduced risk of total and cardiovascular disease mortality. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/94/1/240/4597862
10. Indole-3-Carbinol. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/indole-3-carbinol
11. Vitamin C influence on localized adjuvant arthritis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2376830
12. Sulforaphane mobilizes cellular defenses that protect skin against damage by UV radiation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077285/
13. Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors. Url: http://www.pnas.org/content/99/11/7610
14. Cauliflower Power. Url: https://books.google.co.in/books?id=MO-nHfvOJ0EC&pg=PA83&dq=cauliflower+for+immune+system&hl=en&sa=X&ei=06oTUaz6OM6IrAf8vYGwDg#v=onepage&q=cauliflower%20for%20immune%20system&f=false
15. Choline. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/choline
16. Serum and Dietary Potassium and Risk of Incident Type 2 Diabetes Mellitus
The Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Url: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/226119
17. Analysis of purine in purine-rich cauliflower. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20544547
18. Gout. Url: https://www.niams.nih.gov/health-topics/gout
19. Anaphylaxis caused by cauliflower. Url: http://www.jiaci.org/issues/vol15issue02/14.pdf
20. Vitamin K. Url: https://medlineplus.gov/ency/article/002407.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Conopidă:

Continut pentru:
100g 1 cană = 100g 1 căpățână = 575g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: