Doradă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Doradă

Dorada este un tip de pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Acesta are o carne albă, cu un conținut scăzut de grăsime.

Este considerat un tip foarte popular de pește, nu doar pentru gustul său, ci și pentru proprietățile nutriționale.

Beneficii

Sănătatea osoasă

Datorită valorii nutriționale necorespunzătoare, osteoporoza devine din ce în ce mai frecventă în întreaga lume. Osteoporoza este o afecțiune care determină oasele să se rupă mult mai ușor.

Fosforul este cunoscut pentru a ajuta la menținerea structurii și densității oaselor, precum și pentru a ajuta la vindecarea oaselor. Atunci când mănânci pește cu carne albă, așa cum este dorada, în mod regulat, este posibil să eviți problemele osoase, cum ar fi osteoporoza.

Sănătatea celulară

Menținerea sănătății la nivel celular este probabil una dintre cele mai importante aspecte ale sănătății noastre generale.

Proteina este absolut vitală pentru funcțiile de bază ale celulei, deoarece proteinele ajută celulele să se structureze și să se regleze la nivelul lor de bază. Fără o cantitate suficientă de proteine, celulele nu ar fi capabile să funcționeze corect. Rezultatul poate varia de la o lipsă generală de bunăstare fizică la deces.

Combate inflamația

Dorada conține o doză sănătoasă de vitamina B6, care este cunoscută pentru a ajuta la combaterea inflamației în organism. Acesta este un nutrient esențial pentru oricine suferă de boli legate de inflamație, cum ar fi astmul sau artrita.

Studiile constată că consumul de alimente cu vitamina B6 poate ajuta la reducerea durerii din cauza artritei și poate contribui la reducerea numărului de atacuri de astm pentru cei care trăiesc cu această afecțiune. (1)

Îmbunătățește sistemul imunitar

Dorada este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina B3. Această vitamină esențială este cunoscută de cercetători pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Oamenii de știință au descoperit ca dozele mari de B3 pot ajuta pacienții să se recupereze de la infecții mai repede.

Protejează femeile în timpul sarcinii

Cercetătorii au descoperit că femeile care au o deficiență de vitamina B2 au un risc mai mare de a avea un avort spontan decât cele care consumă doza zilnică recomandată.

Vitamina B2 ajută ficatul să filtreze hormonii și pregătește organismul pentru schimbările survenite în timpul sarcinii. (2)

Deoarece multe tipuri de pește cu carne albă conțin cantități mari de vitamina B2, medicii recomandă adesea femeilor gravide să adauge aceste aliment în dieta lor.

Pierdere în greutate

Datorită conținutului scăzut de grăsimi, dorada te poate ajuta în procesul de slăbire. De asemenea, nivelul crescut de proteine conținut de acest tip de pește, vor furniza o cantitate de energie necesară pe durata întregii zilei.

Ajută la controlul colesterolului

Dorada este, de asemenea, scăzut în colesterol LDL.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot afecta inima și sistemul circulator. Persoanele cu nivel ridicat de colesterol trăiesc cu un risc mult mai mare de a suferi de hipertensiune arterială, boli de inimă și atac de cord. (3)

Îmbunătățește funcția creierului

Nutrienții conținuți de doradă pot ajuta la promovarea unei funcții sănătoase a creierului. Nu numai că ajută la funcționarea corectă a creierului prin sprijinirea funcției celulelor creierului, dar ajută și creierul să funcționeze mai bine.

Multe dintre substanțele nutritive din doradă ajută la crearea unor noi căi neuronale în creier, care pot contribui la stimularea nu numai a funcțiilor cerebrale de bază, ci și la îmbunătățirea inteligenței.

Atunci când învățăm ceva nou, creierul nostru creează noi căi neurale pentru a ajuta la consolidarea acestei noi calități sau a unei anumite informații. Cu cât creierul este mai eficient în crearea acestor căi, cu atât vei avea mai multă ușurință în a învăța ceva nou.

Contraindicații

Consumul excesiv de pește

Standardele guvernamentale privind dieta recomandă oamenilor să mănânce pește de două ori pe săptămână. Acesta este benefic atât pentru inimă, cât și pentru creier. Cu toate acestea, nu este recomandat consumul zilnic de pește.

Deși poate fi sigur să mănânci pește în fiecare zi, nutriționiștii nu recomandă existența unor beneficii pentru sănătate în acest context. (4)

Consumul de pește crud

Cel mai important în acest caz este că gătitul ucide bacteriile și paraziții care pot provoca boli. Cu toate acestea, unii oameni preferă textura și gustul peștelui crud.

Un risc asociat consumului de pește brut este intoxicația alimentară. Persoanele cu sisteme imunitare slăbite ar trebui să evite consumul de carne de pește crudă. (5)

De asemenea, consumul regulat de pește crud crește riscul de infecții parazitare. Mulți paraziți proveniți din pești pot trăi în organism.

Fie că decizi să-l prepari pe grătar, la aburi, prăjit sau la cuptor, dorada este un tip de pește care poate asigura cu ușurință un aport crescut de proteine, fără a te îngrijora de numărul de calorii.



AVANTAJE:
Sursă excelentă de fosfor, proteine, vitaminele B6, B3 și B2
Sărac în colesterol LDL și grăsimi
Îmbunătățește funcția creierului

DEZAVANTAJE:
Nu este recomandat consumul crud

Data actualizare: 04-02-2019 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 37333
Bibliografie
1. Best Fish for Arthritis. Url: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/best-foods-for-arthritis/best-fish-for-arthritis.php
2. Eating Fish: What Pregnant Women and Parents Should Know. Url: https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm393070.htm
3. TOP 10 WHITE FISH BENEFITS. Url: https://globalseafoods.com/blogs/news/white-fish-benefits
4. Is it okay to eat fish every day? Url: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-it-okay-to-eat-fish-every-day/
5. Prevalence of listeria, Aeromonas, and Vibrio species in fish used for human consumption in Turkey.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20132688
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Doradă:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: