Făină de porumb Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Făină de porumb

Făina de porumb, regăsită și sub denumirea științifică de Zea mays este una dintre cele mai utilizate cereale la nivel global.

Porumbul dulce și floricelele de porumb sunt de obicei cel mai des consumate, dar produsele rafinate de porumb sunt de asemenea consumate frecvent. Acestea includ sirop de porumb, făină de porumb și chipsuri tortilla.

Făina de porumb poate fi ingredientul principal în pâine sau brioșe sau poate fi folosită ca agent de îngroșare. Valorile nutritive ale făinii de porumb de culoare albă sau galbenă sunt aceleași și ambele tipuri pot face parte dintr-o dietă echilibrată.

Compoziție nutrițională

Pe lângă faptul că conține cantități importante de apă, porumbul este compus în principal din carbohidrați și conține cantități reduse de proteine și de grăsimi.

Făină de porumb este lipsită de colesterol și o sursă de fitonutrienți și antioxidanți numiți luteină și zeaxantină.

De asemenea, reține că făina de porumb prelucrată este îmbogățită cu alte minerale care nu se găsesc în soiurile organice.

Beneficii

Nu conține gluten

Făina de porumb este o alternativă fără gluten la făina albă și la cea de grâu. Deoarece inflamația cauzează cele mai multe boli, eliminarea sau minimizarea alimentelor responsabile de apariția inflamaților te poate ajuta să să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Fibre și proteine

Porumbul conține o cantitate echilibrată de fibre. Spre exemplu, 112 g de făină de porumb conține 16 grame de fibre.

Această cantitate reprezintă 42% și respectiv 64% din doza zilnică adecvată pentru bărbați și femei (1). Tipurile predominante de fibre din porumb sunt fibre insolubile, cum ar fi hemiceluloza, celuloza și lignina (2).

În funcție de soiul de porumb, conținutul de proteine variază între 10-15% (3). Cele mai abundente proteine din porumb sunt cunoscute ca zeini, reprezentând 44-79% din conținutul total de proteine (4).

Are antioxidanți puternici

Unul dintre beneficiile surprinzătoare ale porumbului este nivelul ridicat al antioxidanților. Porumbul neprelucrat are un nivel mult mai ridicat de polifenoli (un tip specific de antioxidant) decât cerealele similare prelucrate. (5)

Ajută la o mai bună digestie

Porumbul conține amiloză, celuloză, lignină și hemiceluloză, cunoscute sub numele de fibre insolubile.

Digestia corectă implică un echilibru al conținutului de fibre solubile și insolubile. Fibrele insolubile, cum ar fi cele găsite în porumb, sunt capabile să fermenteze în colon și să susțină un microbiom divers. (6)

Prevenirea anemiei

Aceasta este o altă boală care se răspândește tot mai mult, mai ales în cazul femeilor. Simptomele apar atunci când există o profundă deficiență a vitaminelor și mineralelor, cum ar fi un nivel scăzut al fierului în organism.

Corpul are nevoie de fier și acid folic pentru a forma noi celule roșii în sânge. Porumbul este o sursă bogată de fier, la 100 de grame de servire, acesta oferă 2, 7 mg de fier.

Sănătate oculară

Degenerarea maculară și cataracta sunt printre cele mai frecvente tulburări și cauzele majore ale orbirii (7). Infecțiile și vârsta înaintată sunt printre cauzele principale ale acestor boli, dar nutriția poate juca, de asemenea, un rol semnificativ.

Consumul de antioxidanți, în special carotenoidele, cum ar fi zeaxantina și luteina, poate avea beneficii considerabile pentru sănătatea ochilor (8).

Luteina și zeaxantina sunt carotenoizii predominanți în compoziția făinii de porumb, reprezentând aproximativ 70% din conținutul total de carotenoizi. Cu toate acestea, nivelurile lor sunt, în general, scăzute în porumbul alb (9).

Frecvent cunoscuți ca pigmenți maculari, luteina și zeaxantina se găsesc în retina umană, suprafața interioară a ochiului sensibilă la lumină, unde au rolul de a proteja împotriva efectelor oxidative cauzate de lumina albastră (10).

Studiile au arătat că aportul alimentar ridicat de luteină și zeaxantină poate avea un rol protector, dar nu toate studiile susțin acest lucru (11).

Un studiu la care au participat 356 de persoane de vârstă mijlocie și sau mai în vârstă a prezentat o reducere de 43% a riscului de degenerescență maculară în rândul celor cu cel mai mare consum de carotenoizi, în special luteina și zeaxantina, comparativ cu cei cu cel mai mic consum (12).

Prevenirea bolii diverticulare

Boala diverticulară (diverticuloza) este o afecțiune caracterizată prin pungi în pereții colonului. Simptomele principale sunt crampe, flatulență, balonare și, mai puțin frecvente sunt sângerările și infecțiile.

În ciuda lipsei de dovezi, evitarea popcornului și a altor alimente bogate în fibre, precum nuci și semințe, a fost recomandată ca strategie preventivă împotriva bolii diverticulare (13).

Cu toate acestea, un studiu la care au participat 47.228 de bărbați și care au fost urmăriți pe o perioadă de 18 ani, nu susține această recomandare.

De fapt, s-a constatat că consumul de popcorn are rol protector. Bărbații care au mâncat cea mai mare cantitate de popcorn au fost cu 28% mai puțin susceptibili de a dezvolta boala diverticulară decât cei cu cel mai mic aport (14).

Sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestor rezultate.

Riscuri

Antinutrienți din porumb

La fel ca toate cerealele, porumbul conține acid fitic (fitat). Acidul fitic afectează absorbția mineralelor alimentare, cum ar fi fierul și zincul (15).

De obicei, acest lucru nu este o problemă în dietele bine echilibrate și pentru cei care mănâncă carne în mod regulat, dar poate fi o preocupare serioasă în țările în curs de dezvoltare în care cerealele și leguminoasele sunt alimentele de bază.

Înmuierea, germinarea și fermentarea porumbului pot reduce substanțial cantitățile de acid fittic (16).

Micotoxine

Unele cereale și leguminoase sunt susceptibile la contaminare cu ciuperci. Ciupercile produc diferite toxine, cunoscute sub numele de micotoxine, care sunt considerate a fi o preocupare semnificativă pentru sănătate (17).

Principalele clase de micotoxine din porumb sunt fumonisinele, aflatoxinele și trichothecenele.

Consumul excesiv de porumb contaminat este un factor de risc pentru apariția de cancer și de defecte ale tubului neural sau defecte congenitale la naștere care pot duce la dizabilitate sau deces (18).

Un studiu observațional din Africa de Sud indică faptul că consumul regulat de făină de porumb poate crește riscul de cancer în esofag, tubul care transportă alimente din gură în stomac (19).

Alte micotoxine din porumb pot avea efecte adverse. În aprilie 2004, în Kenya, 125 de persoane au murit după otrăvirea cu aflatoxine, după ce au consumat porumb cultivat în mod obișnuit (20).

Porumbul este unul dintre cele mai consumate cereale. Este, de asemenea, o sursă bogată de multe vitamine și minerale. Din acest motiv, consumul moderat de porumb poate fi integrat cu succes într-o dietă sănătoasă.



AVANTAJE:
Făina de porumb are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.

DEZAVANTAJE:
Susceptibil la contaminarea cu ciuperci.
Poate afecta absorbția de minerale.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 35188
Bibliografie
1. Dietary Guidelines.Url: https://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf
2. Maize: A Paramount Staple Crop in the Context of Global Nutrition. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2010.00117.x
3. Seed Calorific Value in Different Maize Genotypes. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15567030903452118
4. Nonredundant function of zeins and their correct stoichiometric ratio drive protein body formation in maize endosperm.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23677936
5. Comparative study on the nutritional and antioxidant properties of two Mexican corn (Zea mays) based meals versus processed cereals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25799688
6. How gut bacteria saved ‘dirty mice’ from death. Url: https://www.sciencemag.org/news/2017/10/how-gut-bacteria-saved-dirty-mice-death
7. Age-related macular degeneration. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12425683
8. Associations between lutein, zeaxanthin, and age-related macular degeneration: an overview. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19234943
9. Carotenoids: actual knowledge on food sources, intakes, stability and bioavailability and their protective role in humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19035552
10. Lutein and zeaxanthin in the eyes, serum and diet of human subjects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10973733
11. Prospective study of lutein/zeaxanthin intake and risk of age-related macular degeneration. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18541575
12. Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7933422
13. Clinical practice. Diverticulitis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18003962
14. Nut, corn, and popcorn consumption and the incidence of diverticular disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18728264
15. Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774556
16. Moderate decrease of pH by sourdough fermentation is sufficient to reduce phytate content of whole wheat flour through endogenous phytase activity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15631515
17. Mycotoxins. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12857779
18. Maternal fumonisin exposure as a risk factor for neural tube defects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19389609
19. Oesophageal cancer in Zulu men, South Africa: a case-control study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3970816
20. Aflatoxin contamination of commercial maize products during an outbreak of acute aflatoxicosis in eastern and central Kenya. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16330360
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Făină de porumb:

Continut pentru:
100g 1 cană = 126g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: