Fructul pasiunii Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Fructul pasiunii

Fructul pasiunii este un fruct tropical nutritiv care, în ciuda dimensiunilor sale mici, este bogat în antioxidanți și vitamine.

Acesta are o crustă dură și un interior plin de semințe. Există mai multe tipuri care variază în funcție de dimensiune și de culoare. Soiurile violet (Passiflora edulis) și galben (Passiflora flavicarpa) sunt cele mai răspândite.

Compoziție nutrițională

Potrivit USDA National Nutrient Database, aceste fructe conțin vitamina A, vitamina C, riboflavina, niacin, fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fibre și proteine. (1)

Fructul pasiunii conține niveluri ridicate de vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți importanți. Este, de asemenea, bogat în compuși precum carotenoide și polifenoli.

De fapt, un studiu a constatat că fructele pasiunii sunt mai bogate în polifenoli decât multe alte fructe tropicale, printre care banana, mango, papaya sau ananasul. (2)

Beneficii

Îmbunătățește imunitatea

Un studiu realizat la Universitatea din Florida arată că fructele pasiunii au un număr semnificativ de antioxidanți, care contribuie la îmbunătățirea imunității organismului. (3)

Cercetările recente au dovedit că fructele pasiunii oferă un impuls sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminei C, carotenului și criptoxantinei.

De fapt, 100 de grame de fructul pasiunii asigură 30 mg de vitamina C. Multe dintre vitaminele conținute în fructul pasiunii - cum sunt cele enumerate mai sus - acționează ca antioxidanți, care elimină radicalii liberi din organism.

Se crede că o dietă bogată în antioxidanți ajută la prevenirea și reducerea afecțiunilor cum ar fi cancerul, bolile cardiace sau îmbătrânirea prematură. În plus, vitamina C stimulează activitatea celulelor albe din sânge, încurajând funcția de apărare a sistemului imunitar.

Indice glicemic scăzut

Fructul pasiunii este un fruct tropical care are o valoare scăzută a indicelui glicemic (GI). Astfel, acesta nu provoacă o creștere abruptă a zahărului din sânge, imediat după mese, motiv pentru care este recomandat persoanelor cu diabet zaharat.

Potențial anticancerigen

Fructul pasiunii este, de asemenea, considerat a fi o sursă puternică care sporește activitatea anticancerigenă în organism.

Antioxidanții din fructul pasiunii elimină în primul rând radicalii liberi. Potrivit Journal Food Research International, fructul pasiunii conține, de asemenea, vitamina C, flavonoide și compuși fenolici, toate fiind legate de proprietățile anticancer. (4)

Reduce tensiunea arterială

Dacă mănânci o singură porție de fructul pasiunii zilnic, poți satisface un sfert din necesarul de potasiu. Potasiul este un mineral vital în corpul uman din mai multe motive, dintre care unul este rolul său de vasodilatator, potrivit unui raport făcut de Dr. Robert Brace, în articolul „Fluide corporale fetale și neonatale”. (5) (6) Acest fruct relaxează tensiunea vaselor de sânge și promovează creșterea fluxului sanguin.

Mai mult, potasiul este necesar pentru a menține echilibrul fluidelor din celulele corpului. Asigură-te că incluzi, din când în când, acest fruct în dieta ta pentru a-ți menține inima sănătoasă și pentru funcționarea optimă a celulelor corpului.

Îmbunătățește circulația

Proprietățile de vasodilatare ale potasiului, împreună cu un conținut ridicat de fier și de cupru din aceste fructe, pot avea un impact real asupra circulației sângelui.

Fierul și cuprul sunt componente esențiale ale producției de celule roșii în sânge (7) (8). Odată ce numărul de celule roșii crește și vastele sunt dilatate, atunci sângele oxigenat sănătos poate ajunge mult mai ușor la anumite zonele ale corpului, stimulând activitatea metabolică în toate sistemele de organe, împreună cu productivitatea și eficiența.

Bogat în vitamina A

Vitamina A este asociată cu diverse beneficii asupra sănătății ochilor, prevenind degenerarea maculară și cataracta. În plus, conținutul ridicat de antioxidanți al fructelor pasiunii este util în reducerea ridurilor și menținerea unui aspect hidratat și strălucitor al pielii. (9)

Ajută la digestie

Fructul pasiunii este o sursă bogată de fibre, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară. (10) O singură porție oferă corpului aproximativ 98% din necesarul său zilnic. Fibrele reprezintă o componentă esențială a unei alimentații sănătoase, deoarece acestea facilitează digestia sănătoasă a alimentelor și reglează mișcările intestinale.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Fructul pasiunii este o sursă bogată de minerale, inclusiv fier, cupru, magneziu și fosfor; așadar ajută la creșterea densității minerale osoase și a rezistenței osoase.

Multe dintre aceste minerale ajută la prevenirea sau ameliorarea simptomelor osteoporozei, a durerii și a inflamației care apar atunci când oasele se deteriorează odată cu vârsta și activitatea.

Reduce insomnia

Un compus al fructului pasiunii este un alcaloid medicinal, care funcționează ca un sedativ. Acest compus a fost asociat cu reducerea agitației, a insomniei și a anxietății. (11)

Reduce anxietatea

Fructul pasiunii este bogat în magneziu, un mineral care ajută la diminuarea stresului și a anxietății.

O revizuire sistematică din 2017 sugerează că magneziul poate ajuta oamenii să-și gestioneze gradul de anxietate. Cu toate acestea, calitatea dovezilor este îndoielnică, iar alte studii suplimentare sunt necesare.

Dezavantaje

Fructele pasiunii nu prezintă riscuri inerente pentru sănătate. Cu toate acestea, majoritatea caloriilor acestui fruct provin din zaharuri, deci persoanele cu diabet trebuie sa limiteze consumul acestor fructe.



AVANTAJE:
Fructul pasiunii sau maracuia este o sursă excelentă de vitamina A , vitamina C și fibre alimentare. În plus, fructul pasiunii conține potasiu, magneziu și fosfor, dar are un conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu.
Îmbunătățește imunitatea
Are un indice glicemic scăzut
Reduce tensiunea arterială
Îmbunătățește circulația
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Reduce anxietatea

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de fructul pasiunii provine din zaharuri.

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 10994
Bibliografie
1. Basic Report: 09231, Passion-fruit, (granadilla), purple, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09231
2. Evaluation of nutritional and antioxidant properties of the tropical fruits banana, litchi, mango, papaya, passion fruit and pineapple cultivated in Réunion French Island. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27374527
3. Phytochemical Composition and Antioxidant Stability of Fortified Yellow Passion Fruit (Passiflora edulis). Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020769q
4. Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910004357
5. Mineral content of tropical fruits and unconventional foods of the Andes and the rain forest of Colombia. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460500138X
6. The Mechanism of the Vasodilator Action of Potassium. Url: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-140-36560
7. THE ACTION OF COPPER IN IRON METABOLISM* Url: http://www.jbc.org/content/98/1/309.short
8. The relationship of erythropoietin and iron metabolism to red blood cell production in humans.Url: https://europepmc.org/abstract/MED/8202725
9. The direct involvement of vitamin A in glycosyl transfer reactions of mammalian membranes.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/607563
10. Dietary Fiber Components in Yellow Passion Fruit Rind—A Potential Fiber Source. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf073247p
11. Passion Fruit (Passiflora edulis). Url: https://link.springer.com/article/10.2165/01197065-200401030-00005
12. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452159/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Fructul pasiunii:

Continut pentru:
100g 1 fruct (partea comestibilă) = 18g 1 cană = 236g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: