Fulgi de grâu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Fulgi de grâu

Grâul este cel mai obișnuit tip de cereale. Boabele de grâu, constând din tărâțe (strat exterior), germeni de grâu și endosperm (partea interioară), constituie o sursă importantă de energie. Grâul provine din sud-vestul Asiei, dar astăzi este una dintre cele mai răspândite culturi de cereale. (1) Se folosește în primul rând pentru produse de coacere, cum ar fi pâine, covrigi, prăjituri și brioșe.

Compoziție nutrițională

Fulgii de grâu conțin carbohidrați, fibre dietetice și o cantitate moderată de proteine. De asemenea, este bogat în antioxidanți, în special în carotenoide beta caroten. (2)

Pe de o parte, germenii de grâu sunt bogați în vitamina E și sunt sursa principală de vitamina B din structurile dietetice. Pe de altă parte, tărâțele de grâu, stratul exterior al bobului de grâu, sunt bogate în fitochimice și antioxidanți. (3)

Beneficii

Controlează obezitatea

Fulgii de grâu pot controla greutatea corporală, mai ales în rândul femeilor. (4) Cercetătorii au analizat legătura dintre consumul de cereale din grâu și obezitate, iar rezultatele au constatat o pierdere semnificativă în greutate. (4) De asemenea, American Journal of Clinical Nutrition a arătat că grâul este o alegere bună pentru pacienții obezi. (5) Fulgii de grâu sunt bogați în fibre dietetice, ceea ce oferă o senzație de sațietate pentru o durată mai lungă de timp. (6)

Previn diabetul de tip 2

Grâul este bogat în magneziu care acționează ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime. Aceste enzime sunt implicate în utilizarea insulinei și a secreției de glucoză. În plus, consumul regulat de cereale integrale promovează controlul zahărului din sânge. (7) Persoanele care suferă de diabet zaharat își pot menține nivelul de zahăr sub control prin consumul de fulgi de grâu.

Reduc inflamația cronică

Conținutul de betaină din grâu previne inflamația cronică, un element cheie în durerile și bolile reumatice. (8) Proprietatea antiinflamatoare a fulgilor de grâu reduce riscul altor afecțiuni precum osteoporoza, boli cardiace, boala Alzheimer, declinul cognitiv și diabetul de tip 2.

Previn blocarea calculilor biliari

Deoarece fulgii de grâu sunt bogați în fibre insolubile, asigură un timp de tranzit intestinal rapid și scad secreția de acizi biliari. Acizii biliari excesivi reprezintă o cauză majoră a formării pietrelor biliare. În diverse studii publicate de American Journal of Gastroenterology, s-a dovedit că pâinea și fulgii de grâu ajută la prevenirea calculilor biliari. (9)

Previn accidentul vascular cerebral

Fulgii de grâu consumați la micul dejun reduc riscul de accident vascular cerebral, precum și de alte boli cardiovasculare. Pentru a preveni aceste afecțiuni cronice, specialiștii recomandă micul dejun pe bază de fulgi de grâu cu iaurt sau lapte fără grăsimi, împreună cu fructe.
Grâul este bogat în lignani numiți enterolactonă, care protejează împotriva bolilor de inimă. În plus, produsele din cereale integrale, care sunt bogate în fibre dietetice, reduc considerabil nivelul tensiunii arteriale și diminuează posibilitatea unui atac de cord. Un aport ridicat de fulgi de grâu scade trigliceridele sau grăsimea din sânge. Acest lucru încetinește progresia aterosclerozei și a accidentului vascular cerebral.
Un studiu recent publicat în British Medical Journal a concluzionat, de asemenea că este indicat să se consume fulgi de grâu. (10)

Previn cancerul de sân

Grâul acționează ca agent anticancerigen, în special la femei. Studiile spun că 30 de grame de fulgi de grâu consumați zilnic sunt suficienți pentru ca femeile să reducă riscurile de cancer mamar. (11) Cercetările demonstrează că femeile aflate în perioada premenopauză care au consumat fulgi de ovăz au avut un risc de cancer de sân cu 41% mai redus în comparație cu cele care au consumat alte forme de fibre.

Previn cancerul de colon

Fulgii de grâu reduc secreția de acid biliar și de enzimele bacteriene, scăzând astfel șansele de apariție a cancerului de colon. (12)

Conținut crescut de fibre

Fulgii de grâu conțin proprietăți antibacteriene, care ajută la reducerea efectelor adverse ale tractului digestiv cauzate de bacterii. O dietă care conține fulgi de grâu previne apariția flatulenței, greței, constipației și distensiei abdominale. (13)

Îmbunătățesc starea generală de sănătte la femei

Fulgii de grâu cresc nivelul de energie și de vitalitate la femei. Un studiu desfășurat pe o perioadă lungă de timp, denumit Women’s Health Initiative Observational Study a arătat că consumul crescut de cereale integrale a crescut nivelul de energie și a împiedicat creșterea în greutate, apariția diabetului de tip 2 și a menținut un nivel scăzut al IMC-ului. (14)

Previn astmul la copii

Într-un studiu denumit International Study on Allergy and Asthma in Childhood s-a demonstrat că o dietă pe bază de grâu are capacitatea de a reduce șansele de a dezvolta astm cu aproape 50%. (15) De asemenea, hiperresponsivitatea bronșică este factorul cheie care încurajează dezvoltarea astmului. Această afecțiune este caracterizată prin îngustarea căilor respiratorii și creșterea sensibilității. În multe studii, s-a observat că copiii care mănâncă boabe integrale și pește în cantități mari nu suferă de astfel de afecțiuni, deoarece aceste alimente au o cantitate mare de magneziu și vitamina E.

Riscuri

Reacții alergice

Includ urticarie, mâncărime, erupție cutanată și eczemă.

Boala celiacă și sensibilitate la gluten.

Glutenul este principala proteină găsită în grâu. Problema tot mai des întâlnită este că unii oameni nu pot digera corect glutenul. Mai exact, sistemul imunitar atacă proteinele glutenului din tractul digestiv, inclusiv pereții tubului digestiv. Acesta este afecțiunea cunoscută sub denumirea de boală celiacă. Cu toate acestea, studiile au arătat că, deși sunt persoane care nu suferă de acestă afecțiune, ei pot totuși prezenta simptomele specifice acestei boli cum ar fi durerea, anemia, balonarea, inconsecvența scaunului sau oboseala. (16)

Sindromul colonului iritabil.

Fulgii de grâu sunt bogați în oxalați

Aceștia pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi pietre la rinichi și calculi biliari.

Acid fitic

Fulgii de grâu conțin acid fitic (anti-nutritiv) poate reduce absorbția de minerale, cum ar fi fier și zinc. (17)

Grâul nu conține toți aminoacizii esențiali în cantitățile corecte

Prin urmare, fulgii de grâu nu sunt o sursă foarte bună de proteine pentru oameni (18). Un studiu a demonstrat că fibrele din cerealele de grâu pot determina o ardere cu 30% mai rapidă a vitaminelor, crescând astfel riscul de deficiență. (19)

Consumul de fulgi de grâu nu este în acest moment restricționat, neexistând astfel o limită zilnică care trebuie respectată. Se recomandă însă consumul cu moderație.



AVANTAJE:
Cerealele integrale sunt carbohidrați complecși, care furnizeaza energie ce se eliberează încet, timp de câteva ore.

DEZAVANTAJE:
Multe mărci cunoscute conțin cantități mari de zahăr și sare.

Data actualizare: 11-09-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 24574
Bibliografie
1. Wheat. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386614/
2. Carotenoid Content in Organically Produced Wheat: Relevance for Human Nutritional Health on Consumption. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4661633/
3. Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
4. Whole grain compared with refined wheat decreases the percentage of body fat following a 12-week, energy-restricted dietary intervention in postmenopausal women.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357746
5. Use of an expanded-whole-wheat product in the reduction of body weight and serum lipids in obese females. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/50/1/30/4651101?redirectedFrom=fulltext
6. A novel source of wheat fiber and protein: effects on fecal bulk and serum lipids.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9989684
7. Plasma alkylresorcinols, biomarkers of whole-grain wheat and rye intake, and risk of type 2 diabetes in Scandinavian men and women . Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/104/1/88/4569675
8. The betaine and choline content of a whole wheat flour compared to other mill streams. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2585782/
9. Effects of wheat bran and olestra on objective measures of stool and subjective reports of GI symptoms. Url: https://www.nature.com/articles/ajg2000322#search-menu
10. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. Url: https://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
11. Breast cancer. Url: https://about-cancer.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/risks-causes/risk-factors
12. Fiber, stool bulk, and bile acid output: implications for colon cancer risk.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2819848
13. [Instead of laxatives: prunes, whole wheat and buttermilk. Interview by Viveka Holmertz].. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6424352
14. The Association of Whole Grain Consumption with Incident Type 2 Diabetes: The Women's Health Initiative Observational Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662533/
15. Food is your Medicine. Url: https://books.google.co.in/books?id=jxQHBAAAQBAJ&pg=PA198&lpg=PA198&dq#v=onepage&q&f=false
16. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837
17. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition?. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2621.2002.00618.x
18. PROTEIN – WHICH IS BEST? . Url: https://www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-2pdf.pdf
19. Reduced plasma half-life of radio-labelled 25-hydroxyvitamin D3 in subjects receiving a high-fibre diet.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Fulgi de grâu:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: