Ghimbir - rădăcină, crud Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ghimbir - rădăcină, crud

Ghimbirul este o plantă din familia Zingiberaceae, care provine din pădurea tropicală din Asia de Sud. Rădăcina sau rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și o textură fermă, striată.

Pulpa rizomului de ghimbir poate fi de culoare galbenă, albă sau roșie, în funcție de soi. Rădăcina de ghimbir este acoperită cu o piele maronie care poate fi groasă sau subțire, în funcție de momentul în care a fost recoltată planta, la maturitate, respectiv mai devreme.

În ceea ce privește alimentele și băuturile, ghimbirul este folosit ca agent de aromatizare. În industria prelucrătoare, ghimbirul este adăugat în compoziția parfumurilor, în săpunuri și în produse cosmetice. Una dintre substanțele chimice din ghimbir este, de asemenea, utilizată ca ingredient în medicamentele laxative și antacide.

Compoziție nutrițională

Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de probleme de sănătate și un stil de viață mai sănătos. Cu toate acestea, unele ierburi și condimente pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate. Unul dintre acestea este ghimbirul.

Cercetările arată că ghimbirul conține diverși compuși și metaboliți, dintre care unii pot contribui la sănătate și la procesul de vindecare. (1) Unul dintre cei mai importanți compuși este gingerolul, ale cărui beneficii au fost cercetate pentru mult timp.

Beneficii

Ghimbirul conține gingerol, o substanță cu proprietăți medicamentoase puternice

Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte din proprietățile sale medicinale. Are efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice. (2) Cel puțin 31 de compuși din gingerol au fost identificați din extractele brute metanolice de rizom de ghimbir proaspăt. (3)

Ghimbirul poate trata senzația de greață, inclusiv cea resimțită dimineața

Ghimbirul are rolul de a preveni simptomele de greață. (4) De exemplu, are o istorie îndelungată în ceea ce privește utilizarea ca remediu împotriva răului de mare și există unele dovezi că acesta poate fi la fel de eficace ca medicamentele cu prescripție medicală. (5)

Ghimbirul poate, de asemenea, să prevină greața și vărsăturile după intervențiile chirurgicale, precum și în cazul pacienților care suferă de cancer, după ce au fost supuși chimioterapiei (6).

Ghimbirul ameliorează stările de greață care apar dimineața, în rândul femeilor însărcinate. Un studiu a constatat că a redus senzația de greață, deși frecvența vărsăturilor a rămas aceeași (7). Ca o măsură de siguranță, asigură-te că, înainte de a adăuga ghimbir în dieta din timpul sarcinii, consulți un medic.

Ghimbirul reduce durerea musculară

Potrivit unui studiu, consumul a două grame de ghimbir pe zi, timp de 11 zile, a redus semnificativ durerea musculară la persoanele care au efectuat exerciții fizice. (8) Cu toate acestea, ghimbirul nu are un efect imediat, dar poate fi eficient în reducerea progresivă a durerii musculare.

Efectele antiinflamatorii pot ajuta persoanele cu osteoartrită

Osteoartrita este o problemă comună de sănătate, care implică deterioarea articulațiilor, ducând la simptome precum durerea articulară și rigiditatea.

Într-un studiu realizat pe un eșantion de 247 de persoane cu osteoartrită a genunchiului, cei care au luat extract de ghimbir au manifestat o diminuare a durerii și au avut nevoie de mai puține medicamente împotriva durerii (9). Un alt studiu a constatat că un amestec de ulei de ghimbir, de mastic, de scorțișoară și de susan poate reduce durerea și rigiditatea la pacienții cu osteoartrită atunci când este aplicată topic (10).

Ghimbirul reduce nivelul zahărului din sânge și factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

În acest caz, cercetarea este încă în stadiile incipiente, dar există dovezi că ghimbirul poate crește de fapt sensibilitatea la insulină și facilitează simptomele diabetului.

Noile direcții de cercetare indică că ghimbirul poate avea proprietăți antidiabetice puternice. Într-un studiu la care au participat 41 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, cercetătorii au descoperit că 2 grame de pulbere de ghimbir pe zi a scăzut cu 12% glicemia din sânge (11). Un studiu din 2006, publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentație, a constatat că ghimbirul poate chiar să protejeze împotriva complicațiilor grave ale diabetului netratat, cum ar fi retinopatia diabetică. (12)

De asemenea, a existat o reducere cu 28% a raportului ApoB / ApoA-I și o reducere cu 23% a markerilor pentru lipoproteinele oxidate. Ambii sunt factori de risc major pentru dezvolatarea de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, rezultatele trebuie confirmate în studii mai ample înainte de a se putea face recomandări.

Ghimbirul ameliorează arsurile la stomac, ulcerul și alte probleme digestive

Ghimbirul este indicat, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu indigestie cronică. Un studiu a constatat că doar peste un gram de praf de ghimbir înainte de masă poate accelera cu 50% mobilitatea intestinală. (13)

Cercetătorii au descoperit că ghimbirul a îmbunătățit secreția biliară și a stimulat tripsina și amilaza pancreatică, ambele două enzime importante pentru digestie. Astfel, s-a demonstrat că un consum regulat de ghimbir și de alte condimente este o parte importantă a unei digestii sănătoase.

Ghimbirul poatre reduce nivelul colesterolului

Într-un studiu de 45 de zile la care au luat parte 85 de persoane cu colesterol ridicat, 3 grame de pulbere de ghimbir au cauzat reduceri semnificative ai celor mai mulți indicatori de colesterol.

Acest lucru este susținut de o altă cercetare realizată pe șobolanii cu hipotiroidism, în care extractul de ghimbir a redus colesterolul LDL într-o măsură similară cu cea a medicamentului care scade nivelul colesterolului. (14)

Ghimbirul poate îmbunătăți funcția creierului și protejează împotriva bolii Alzheimer

Unele studii la animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba răspunsurile inflamatorii care apar în creier. Există, de asemenea, unele dovezi că ghimbirul poate spori funcția creierului. Într-un studiu la care au participat 60 de femei de vârstă mijlocie, s-a demonstrat că extractul de ghimbir îmbunătățește timpul de reacție și memoria de lucru. (15)

Poate ajuta la combaterea infecțiilor

Gingerolul, substanța bioactivă din ghimbirul proaspăt, poate ajuta la scăderea riscului de infecții. De fapt, extractul de ghimbir poate inhiba creșterea multor tipuri diferite de bacterii (16). Este eficient împotriva bacteriilor orale care cauzează bolile inflamatorii din gingii, cum ar fi gingivita și parodontita. Ghimbirul proaspăt poate fi eficient și împotriva virusului RSV, o cauză frecventă a infecțiilor respiratorii.

Riscuri

Pentru cei mai mulți indivizi, rădăcina de ghimbir nu va provoca reacții adverse puternice, dar, este de menționat faptul că, un aport ridicat poate agrava simptomele refluxului de acid, poate irita gura și poate provoca diaree.

În ceea ce privește consumul zilnic de ghimbir, fie în stare proaspătă, fie sub formă de suplimente, specialiștii recomandă ca acesta să nu depășească 4 grame de ghimbir pe zi sau 1 gram în timpul sarcinii.

Sarcina: Folosirea ghimbirului în timpul sarcinii este controversată. Există îngrijorări cu privire la faptul că ghimbirul ar putea afecta hormonii sexuali fetali sau poate crește riscul de avort spontan.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor efectuate la femeile gravide sugerează că ghimbirul poate fi folosit în condiții de siguranță pentru starea de greață de dimineață, fără a afecta copilul. Riscul de malformații majore la sugarii pentru femeile care iau ghimbir nu pare să fie mai mare decât rata obișnuită de 1% până la 3%. De asemenea, cercetările nu indică un risc crescut de naștere precoce sau greutate mică la naștere.

Există îngrijorări cu privire la faptul că ghimbirul ar putea crește riscul de sângerare, astfel încât unii experți recomandă să nu îl utilizezi în perioada în care urmează să naști. Înainte de a utiliza ghimbir în timpul sarcinii, discută cu medicul tău despre posibilele riscuri.

Alăptarea: Nu există suficiente informații de încredere despre siguranța administrării de ghimbir în perioada alăptării, astfel încât medicii recomandă să fie evitat.

Interacțiuni cu medicamente

Tulburări de sângerare: Consumul de ghimbir poate crește riscul de sângerare. Utilizarea de ghimbir împreună cu medicamente care încetinesc coagularea ar putea crește șansele de vânătăi și sângerări. Cele mai întâlnite interacțiuni în acest sens sunt cele cu mmedicamente precum fenprocumona și warfarina.

Diabet zaharat: Consumul de ghimbir împreună cu medicamentele pentru diabet zaharat poate determina scăderea zahărului din sânge. Monitorizează cu atenție zahărul din sânge. Medicul poate indica schimbarea dozei de medicamente pentru diabet zaharat.

Boli cardiovasculare:
Dozele mari de ghimbir ar putea agrava unele afecțiuni cardiace. Ghimbirul ar putea reduce tensiunea arterială într-un mod care este similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială și bolile de inimă. Consumând ghimbir împreună cu aceste medicamente ar putea provoca o scădere drastică a tensiunii arteriale sau ar putea cauza bătăi neregulate ale inimii. (17)

Așadar, orice persoană care este însărcinată sau care are calculi biliari, diabet sau o tulburare de coagulare a sângelui trebuie să discute cu un specialist, înainte de a mări aportul de ghimbir, deoarece ar putea interfera cu aceste medicamente.



AVANTAJE:
Ghimbirul proaspăt, ras, cu lămâie și miere într-un ceai fierbinte seara previne răceala
Ghimbirul are rolul de a preveni simptomele de greață
Ghimbirul reduce durerea musculară
Efect antiinflamator
Ghimbirul ameliorează arsurile la stomac, ulcerul și alte probleme digestive
Ghimbirul poatre reduce nivelul colesterolului

DEZAVANTAJE:
Consumul de ghimbir poate crește riscul de sângerare
Consumul de ghimbir împreună cu medicamentele pentru diabet zaharat poate determina scăderea zahărului din sânge
Dozele mari de ghimbir ar putea agrava unele afecțiuni cardiace

Data actualizare: 08-10-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 9670
Bibliografie
1.The Amazing and Mighty Ginger. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
2. Biological properties of 6-gingerol: a brief review.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230520
3. Characterization of gingerol-related compounds in ginger rhizome (Zingiber officinale Rosc.) by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization mass spectrometry.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16189817
4. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599
5. Comparison of Seven Commonly Used Agents for Prophylaxis of Seasickness. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9815340
6. The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
7. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
8. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184
9. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
10. Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22308653
11. The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
12. Inhibitory Effects of Zingiber officinale Roscoe Derived Components on Aldose Reductase Activity in Vitro and in Vivo. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf061599a
13. Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18403946
14. Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats).. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23901210
15. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
16. Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
17. GINGER. Url: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-961/ginger
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ghimbir - rădăcină, crud:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: