Grapefruit Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Grapefruit Răcoritor și cu gust acru-amărui specific, grapefruit-ul (Citrus paradisi) este un fruct bogat în fitonutrienți ca vitamina A, beta-caroten sau licopen. Numit și „fructul paradisului”, are efecte benefice asupra sănătății. Este un fruct citric subtropial suculent, acid, a cărui culoare variază de la alb, la galben, roz sau roșu, cu gust ușor variat în funcție de aceasta.

Compoziția nutritivă a grapefruit-ului

100 g de grapefruit proaspăt (un fruct mic) conține 90% apă, aduce un aport de 32 kcal. organismului și conține, în principal:
  • 0,63 g proteine;
  • 0,1 g lipide;
  • 8,08 g carbohidrați;
  • 1,1 g fibre;
  • 6,7 g zaharuri;

  • 12 mg calciu;
  • 0,09 mg fier;
  • 8 mg magneziu;
  • 8 mg fosfor;
  • 139 mg potasiu;
  • 0,07 mg zinc;

  • 34,4 mg vitamina C;
  • 10 µg acid folic;
  • 927 UI vitamina A.
Sursa: USDA

Grapefruit-ul este bogat în fibre insolubile numite pectine, ce protejează mucoasa gastrică și reglează colesterolul. Conține și antioxidanți ca vitamina A și flavonozi ca naringenina, beta-carotenul, xantina și luteina, dar este și o sursă importantă de vitamina C și potasiu. Grapefruit-ul roșu este în special bogat în licopen, un flavonoid antioxidant ce protejează pielea și are rol anticancerigen.

Depozitare și consum

Evitați acele fructe cu zone extrem de moi sau zone deshidratate, deoarece au de obicei gust mai alterat și aromă diminuată și sunt mai amare. Trebuie să fie ferme, lucru ce indică un fruct mai suculent. Aspectul deshidratat și vestejit indică un fruct alterat. Fructele mai crude se coc dacă sunt menținute la temperatura camerei câteva zile.
 
Pentru consum se separă pulpa de membrană cu ajutorul unui cuțit sau cu mâna. Poate fi consumat ca atare, simplu sau lângă alte fructe, în deserturi, salate, sub formă se suc sau smoothie, alături de fructe sau legume, lactate, cereale etc.

Beneficiile consumului de grapefruit

Grapefruit-ul și scăderea în greutate

Grapefruit-ul conține o cantitate crescută de fibre – 2 g într-o jumătate de fruct mediu. Induce senzația de sațietate, reducând rata de golire gastrică, crescând timpul de digestie. Consumul adecvat de fibre poate ajuta automat și pentru reducerea aportului caloric pe durata zilei, reducând apetitul. Conține puține calorii și multă apă, o caracteristică ce ajută la slăbire. Nu se poate spune însă că aportul de grapefruit produce scăderea în greutate, dar adăugarea la o dietă sănătoasă și echilibrată poate favoriza acest efect benefic.

Deși conține o cantitate mare de apă, beneficiile grapefruit-ului din acest punct de vedere sunt supraestimate, deoarece beneficiile pot fi asimilate mai ușor din simplul consum al unei cantități mai mari de apă. Cu toate acestea, are puține calorii și numeroase vitamine și minerale conținute. Include și o enzimă ce favorizează arderea grăsimilor. Consumul de grapefruit ar putea favoriza reducerea greutății corporale, după cum arată și un studiu publicat în jurnalul Nutritional Metabolism, dar efectele ar putea fi datorate și restricției calorice.

Consumul de grapefruit poate favoriza scăderea în greutate, dacă este un adaos la o dietă moderată, sănătoasă și echilibrată.

Posibilul efect cardioprotector al consumului de grapefruit

Grapefruit-ul conține nutrienți importanți ce susțin funcționarea corectă a inimii. Este un fruct bogat în potasiu, un mineral responsabil de multe aspecte ale sănătății inimii. Aportul adecvat de potasiu este asociat cu reducerea riscului de hipertensiune arterială.

Așa cum arată și un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Agricultural Food Chemistry (2006), grapefruit-ul conține cantități crescute de compuși bioactivi cu puternică acțiune antioxidantă. O dietă care conține și aceste fructe influențează benefic nivelul lipidelor, mai ales al trigliceridelor, putând prezenta beneficii în acest sens, pentru persoanele cu boli cardiovasculare.

Rezultate asemănătoare prezintă și o meta-analiză publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2017), dar subliniază clar că efectele sunt limitate de doză și frecvența consumului acestui tip de fructe.

Grapefruit-ul și sănătatea rinichilor

Consumul de grapefruit poate reduce riscul de dezvoltate a pietrelor la rinichi. Apar ca rezultat al metabolismului, iar elementele care duc la formarea lor sunt în mod normal filtrate de rinichi și eliminate din organism prin urină. Majoritarea calculilor renali sunt pietre din oxalat de calciu. Acidul citric, un acid organic din grapefruit, poate fi eficient în prevenirea lor prin legarea de calciu la nivelul rinichilor și eliminarea astfel din organism. De asemenea, acidul citric crește volumul și pH-ul urinar, producând un mediu mai puțin favorabil pentru formarea pietrelor.

Posibilul efect anticancerigen al consumului de grapefruit

Grapefruit-ul conține compuși fitochimici ca naringenina sau beta-carotenul cu posibile proprietăți anticancerigene, dar și vitamina C, fibre etc. Acestea pot reduce dezvoltarea celulelor tumorale și pot favoriza distrugerea lor. Inhibă enzimele ce activează carcinogeza și enzima aromatază ce stimulează producția de estrogen, în cazul cancerului mamar. Studiile în acest sens sunt însă limitate, fiind necesare cercetări aprofundate pentru a se stabili cu exactitate acțiunea anticancerigenă a consumului de grapefruit.

Grapefruit-ul și reducerea colesterolului

Acest fruct conține pectină, o fibră solubilă ce poate încetini progresul aterosclerozei. Grapefruit-ul poate reduce nivelul de LDL-colesterol și trigliceride datorită conținutului de compuși bioactivi și polifenoli. Reducând nivelul de colesterol, reduce riscul pentru unele boli cardiovasculare. Cel mai probabil antioxidanții din grapefruit sunt responsabili pentru aceste efecte benefice.

Posibilul efect antidiabetic dat de grapefruit

Consumul de grapefruit poate controla nivelul de insulină și are abilitatea de a reduce predispoziția la rezistență la insulină. Acest fruct poate reduce rezistența la insulină, ceea ce poate implicit reduce riscul de dezvoltare a diabetului tip 2.

Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food (2006) arată că un consum de jumătate de grapefruit proaspăt înainte de masă este asociat cu favorizarea scăderii în greutate și îmbunătățirea profilului metabolic al pacienților, cu reducerea rezistenței la insulină.

Efecte adverse ale consumului de grapefruit

Interacțiuni cu medicamentele

Unele medicamene pot interacționa cu aportul de grapefruit, mai ales sub formă de suc. Compușii din grapefruit pot prelungi acțiunea medicamentelor, iar acest lucru poate avea efecte adverse asupra organismului.

Grapefruit-ul conține substanțe ce inhibă citocromul P450, o enzimă pe care organismul o folosește pentru a metaboliza anumite medicamente. Astfel, consumul crescut de grapefruit concomitent cu administrarea acestor medicamente poate face ca organismul să nu le poată metaboliza ușor, ceea ce poate cauza o supradoză și alte efecte adverse. Medicamente ce interacționează cu grapefruit-ul includ:
  • Imunosupresoare;
  • Benzodiazepine;
  • Blocante ale canalelor de calciu;
  • Indinavir;
  • Carbamazepine;
  • Unele statine etc.

Eroziurea smalțului dentar

Acidul citric este o cauză comună a eroziunii smalțului dentar, din cauza consumului excesiv. În cazul persoanelor cu sensibilitate dentară, trebuie evitat consumul crescut de citrice. De asemenea, nu se recomandă ca citricele să fie supte și trebuie evitat contactul direct dintre fruct și dinți. Se recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de citrice și așteptarea 30 minute înainte de periajul dinților. Consumul de brânzeturi concomitent cu citricele este indicat, pentru a neutraliza aciditatea din gură și pentru a crește producția de salivă.

AVANTAJE:
Conține o cantitate crescută de vitamina C.
Conține numeroase fibre.
Susține sănătatea sistemului cardiovascular și renal.
Protejează organismul, având acțiune antioxidantă și imunoprotectoare.

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de grapefruit provine din zaharuri.
Poate prelungi acțiunea unor medicamente, cauzând astfel efecte adverse.
Poate favoriza eroziunea smalțului dentar.

Data actualizare: 12-06-2017 | creare: 07-08-2013 | Vizite: 211780
Bibliografie
(1) Grapefruit, raw, pink and red and white, USDA, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2222
(2) 10 science based benefits of grapefruit, link: https://authoritynutrition.com/10-benefits-of-grapefruit/
(3) Red grapefruit appears to lower cholesterol, fight heart disease, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-02/acs-rga020806.php
(4) The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
(5) Grapefruit and weight loss, link: http://www.healthguidance.org/entry/13649/1/Grapefruit-and-Weight-Loss.html
(6) Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition, and cardiometabolic risk in free-living obese adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039556/
(7) Red grapefruit positively influences serum triglyceride level in patients suffering from coronary atherosclerosis: studies in vitro and in humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16506849
(8) The effect of grapefruits (Citrus paradisi) on body weight and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25880021
(9) Influence of grapefruit-, orange- and apple-juice consumption on urinary variables and risk of crystallization, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12908889
(10) Foods that fight cancer – Grapefruit, link: http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/grapefruit.html?referrer=http://www.medicalnewstoday.com/articles/280882
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Grapefruit:

Continut pentru:
100g 1 fruct mare = 166g g 1 fruct mediu= 128g g 1 fruct mic= 100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: