Lapte degresat Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Lapte degresat

Laptele degresat este una dintre cele mai populare soiuri de lapte de pe piață. În termeni simpli, laptele degresat este o alternativă cu conținut scăzut de calorii și cu conținut scăzut de grăsimi la laptele integral.
În prezent, laptele degresat este obținut prin separarea centrifugală, în care majoritatea sau toate moleculele de grăsime sunt separate de restul laptelui.

Care este diferența dintre laptele integral și laptele degresat?

Cea mai mare diferență între laptele integral și laptele degresat este conținutul de grăsime. De obicei, laptele integral conține aproximativ 3,25% grăsimi, în timp ce laptele degresat conține mai puțin de 0,5% grăsime.

Compoziția nutrițională

Contrar credinței populare, laptele degresat furnizează aceleași substanțe nutritive ca laptele integral. Laptele degresat conține, de asemenea, mai mult calciu și mai multă proteină decât laptele integral.

Există multe substanțe nutritive semnificative în laptele degresat, incluzând o cantitate semnificativă de proteine, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc și potasiu. De asemenea, este bogat în vitaminele A, B2, B3, B6, B12 și D, precum și în tiamină și acid folic. (1)

Laptele degresat are un conținut scăzut de colesterol. Deoarece laptele degresat conține mai puțin de 1 g de grăsime și de grăsimi saturate pe porție, este o opțiune pentru cei cu colesterol ridicat, precum și pentru cei care doresc să mențină un nivel sănătos de colesterol.

Laptele degresat este bogat în proteine. Laptele degresat conține două tipuri de proteine: cazeină și zer. Ambele tipuri de proteine sunt benefice pentru a ajuta la construirea și repararea mușchilor, precum și pentru a menține funcția musculară. Laptele degresat conține, de asemenea, un total de 18 aminoacizi, cuprinzând toți nouă dintre aminoacizii esențiali. Aminoacizii sunt cunoscuți ca „blocuri de proteine” și sunt responsabili pentru construirea și menținerea musculaturii.

Un studiu realizat de cercetătorii de la McMaster University din Hamilton a arătat că proteina găsită în laptele degresat ajută la creșterea mușchilor mai repede decât sursele alternative de proteine, cum ar fi proteinele din soia. (2)

Laptele degresat are un conținut redus de calorii

Laptele degresat conține jumătate din caloriile care să găsesc în laptele integral. Un pahar de lapte integral conține 150 de calorii, în timp ce un pahar de lapte degresat conține numai 80 de calorii. (3)

Beneficii

1. Efecte asupra mușchilor. Conform unui studiu care a investigat efectul proteinelor din lapte asupra compoziției corporale și a leptinei la adolescenții supraponderali, cercetătorii au demonstrat că laptele degresat este o sursă bogată de proteine. Acesta conține toți aminoacizii esențiali, care sunt responsabili pentru construirea și menținerea masei musculare. (4)

2. Efecte asupra funcției musculare. Potrivit unui studiu realizat de Laboratoire de Recherches de Technologie Laitière conținutul de calciu din laptele degresat este integrat în funcția musculară și a sistemului nervos global. (5)

3. Efecte asupra pierderii în greutate. Versiunea degresată are jumătate din caloriile care există în laptele integral, astfel încât pentru cei care încearcă să-și gestioneze aportul caloric total, acesta poate ajuta la eforturile de scădere în greutate.
Un studiu realizat pe un eșantion de 14 femei supraponderale care au consumat, timp de 8 săptămâni, 720 ml de lapte de soia și un echivalent de lapte degresat a arătat că ambele tipuri de lapte au efecte asupra scăderii în greutate. Cercetătorii care au coordonat studiul recomandă, pentru a optimiza efectele pierderii în greutate, să se consume zilnic câte 720 ml de lapte de soia sau lapte degresat. (6)

Cu toate acestea, o serie de studii recente care a implicat mai mult de 20.000 de persoane sugerează cu totul altceva. În fiecare studiu, persoanele care au băut lapte integral au fost mai puțin susceptibile de a se lupta cu obezitatea și au avut rate mai scăzute de diabet. Cercetatorii de la Universitatea Tufts au ajuns la concluzia că alegerea laptelui integral în favoarea laptelui degresat reduce riscul de diabet zaharat cu 46%. (7)

4. Efecte asupra creșterii și dezvoltării. Laptele cu conținut scăzut de grăsimi conține o cantitate semnificativă de proteine, care ajută la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a oaselor, a mușchilor, a celulelor și a țesuturilor. Acestea sunt rezultatele unui studiu care a analizat dacă, consumul de lapte degresat fluid promovează creșterea proteinei musculare după exercițiile fizice de rezistență într-o cantitate mai mare decât consumul unei băuturi izotergene sau a izoenergeticelor de proteine din soia. (8)

5. Efecte asupra sănătății inimii. Deoarece are un conținut scăzut al nivelului de colesterol, laptele degresat poate reduce riscul de ateroscleroză și, astfel, protejează împotriva altor probleme cardiovasculare, cum ar fi atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Studiul realizat pe șoareci care au consumat trei tipuri de lapte: lapte integral, lapte cu un conținut de grăsimi de 10% și lapte fermentat cu 10% grăsime a indicat că factorii care influențează nivelul colesterolului au fost produși de laptele fermentat. (9)

6. Efecte asupra densității osoase. Laptele degresat ajută la creșterea rezistenței osoase și reduce riscului de apariție a osteoporozei la o vârstă fragedă. Rezultatele unui studiu la care au participat 35 de femei sănătoase au arătat că proteinele care se găsesc în lapte au un efect vizibil în creșterea densității osoase. (10)

7. Efecte asupra tensiunii arteriale. Există o cantitate considerabilă de potasiu în laptele degresat, care poate ajuta la controlul tensiunii arteriale prin ameliorarea tensiunii și a tensiunii vaselor de sânge și a arterelor. Cercătările au dovedit că creșterea aportului de potasiu ar trebui considerată o recomandare pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale, în special la cei care nu reușesc să-și reducă aportul de sodiu. (11)

Dezavantajele laptelui degresat

În ciuda reducerii evidente a grăsimilor, a caloriilor și a colesterolului, există unele dezavantaje pentru consumul de lapte degresat. Acestea includ:

1. Reducerea absorbției nutrienților. Deși laptele cu conținut scăzut de grăsimi este adesea fortificat cu vitamina A și vitamina D, vitaminele sintetice nu sunt întotdeauna atât de ușor absorbite de organismul nostru, ceea ce înseamnă că este posibil să nu beneficiați pe deplin de aceste vitamine atunci când alegeți să utilizați laptele degresat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Department of Food Science. (12)

2. Diabetul zaharat. Indicele glicemic al laptelui degresat este de fapt mai mare decât la laptele integral, deoarece grăsimea saturată poate avea un efect stabilizator asupra zahărului din sânge, iar întregul conținut de carbohidrați din acesta provine din zahăr (lactoză). Conform unui studiu, în ceea ce privește persoanele cu diabet zaharat, laptele degresat poate conduce la un control redus asupra nivelurilor de zahăr din sânge. (13)

4. Supraalimentarea. Unul dintre beneficiile laptelui integral este capacitatea de a reduce senzația de foame datorită conținutului de grăsime pe care îl are. De cealaltă parte, laptele cu conținut scăzut de grăsimi nu potolește senzația de foame. Cercetătorii din Australia au descoperit că consumul de lapte fără grăsimi dimineața a contribuit la creșterea sentimentului de plenitudine și a dus la scăderea consumului de calorii la următoarea masă. (14)

Lapte degresat la copiii de peste 2 ani

National Health and Medical Research Council recomandă pentru copiii care au peste două ani să consume laptele cu conținut scăzut de grăsimi, precum și o varietate de alte alimente nutritive pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a preveni afecțiunile legate de regimul alimentar nesănătos și bolile cronice. (15)



AVANTAJE:
Laptele degresat este o sursă excelentă de proteine, riboflavină, calciu, fosfor, vitamina B12 și potasiu. În plus, laptele degresat are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol.

DEZAVANTAJE:
Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza simptomele de la laptele de vaca.

Data actualizare: 23-08-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 22472
Bibliografie
1. 6 Proven Benefits Of Skim Milk. Url: https://www.organicfacts.net/skim-milk.html
2. Skim milk best for pumping up muscle mass. Url: https://www.reuters.com/article/us-skim-milk/skim-milk-best-for-pumping-up-muscle-mass-idUSCOL76751220070417
3. The benefits of skimmed milk. Url: https://www.healthspan.co.uk/advice/the-benefits-of-skimmed-milk
4. Effect of increased intake of skimmed milk, casein, whey or water on body composition and leptin in overweight adolescents: a randomized trial. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ijpo.12007
5. Physicochemical characterization of calcium-supplemented skim milk. Url: https://lait.dairy-journal.org/articles/lait/abs/2003/01/04/04.html
6. Preliminary Study: Soy Milk as Effective as Skim Milk in Promoting Weight Loss. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822307014745
7. There’s Something About Dairy. Url: http://sites.tufts.edu/nutrition/summer-2016/theres-something-about-dairy/
8. Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/85/4/1031/4648831
9. Serum Cholesterol Levels in Rats Fed Skim Milk Fermented by Lactobacillus Acidophilus. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.1982.tb12955.x
10. Milk basic protein increases bone mineral density and improves bone metabolism in healthy young women. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-006-0228-5
11. Effects of Oral Potassium on Blood Pressure
Meta-analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Url: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/416446
12. Photooxidative Stability of Vitamin A Fortified 2% Lowfat Milk and Skim Milk. Url: http://jfoodprotection.org/doi/abs/10.4315/0362-028X-54.2.113?code=fopr-site
13. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there a relationship?. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/51/3/489/4695159
14. https://milklife.com/articles/nutrition/drinking-milk-morning-may-help-stave-lunchtime-hunger
15. Low-fat milk recommendations for children aged 2+. Url: https://www.nhmrc.gov.au/media/releases/2014/low-fat-milk-recommendations-children-aged-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Lapte degresat:

Continut pentru:
100g 1 cană = 245g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: