Leuștean Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Leuștean

Leuşteanul - Levisticum officinale - este o plantă aromatică de origine mediteraneană, cunoscută şi apreciată din antichitate, atât în scop culinar cât şi medicinal.

Cel mai des folosite componente ale leușteanului, în scopuri medicinale, includ frunzele, tulpinile și rădăcinile. Lueșteanul este transformat, în mod obișnuit, într-un ulei esențial și poate fi utilizat în perfuzii, tincturi, decocturi (preparate obținute prin fierberea ierburilor proaspete sau uscate în apă pentru extragerea ingredientelor solubile în apă) și pastile.

Beneficii

Antialergic

Multe dintre beneficiile de sănătate ale leușteanului se referă la natura sa antiinflamatoare. În plus, conține cantități semnificative de quercetină, care este un inhibitor natural al histaminei. (1) Acest lucru va reduce răspunsul alergic al corpului, eliminând senzația de mâncărime sau alte reacții alergice mai grave.

Piele

Proprietățile calmante ale leușteanului promovează un aspect îmbunătățit al pielii. (2) Atunci când frunzele sunt aplicate direct pe piele sau se prepară o pastă, acesta poate fi eficient în reducerea simptomelor psoriazisului și ale acneei. Antioxidanții găsiți în leuștean pot, de asemenea, ajuta la prevenirea ridurilor în unele cazuri și la creșterea fluxului sanguin la suprafața pielii.

Efecte antibacteriene

Studiile au arătat că leușteanul are un efect semnificativ asupra diferiților microbi și a agenților străini care pot cauza afcețiuni în organism. Deși cercetarea este încă în curs de desfășurare, studiile au descoperit asocieri pozitive între consumul de leuștean și reducerea bacteriilor precum E. coli, Salmonella și a altor infecții periculoase. (3)

Îmbunătățește digestia

Natura antiinflamatorie a leușteanului îl face ideal pentru promovarea unei digestii îmbunătățite. (4) Acesta poate ajuta la reducerea balonării și a excesului de gaz, prin reducerea iritației în intestine și prin promovarea unei mișcării intestinale normală.

Tratează bolile respiratorii

Dacă suferi de o boală respiratorie, leușteanul poate acționa ca un expectorant pentru a elimina excesul de flegmă și mucus din tracturile respiratorii. (5) În plus, eucaliptolul, unul dintre principalii agenți de calmare care se găsesc în leuștean, poate reduce iritarea și inflamația în plămâni, favorizând vindecarea mai rapidă.

Calmează durerile menstruale

Atunci când este consumat înainte de menstruație, leușteanul poate calma multe dintre cele mai grave efecte secundare ale menstruației, inclusiv crampele și balonare. (6) Conține, de asemenea, o cantitate mare de nutrienți care îl face eficient în menținerea nivelurilor de energie și a unei dispoziției îmbunătățite, în timpul menstruației.

Calmează durerile articulare

Natura antiinflamatorie a leușteanului îl face un remediu la îndemână pentru persoanele care suferă de afecțiuni cum ar fi gută, artrită și hemoroizi. (7) Dacă suferi de articulații dureroase, consumă frunze de leuștean sau adăugă această plantă în următorul preparat alimentar.

Sănătatea rinichilor

Deși mecanismul exact nu este complet înțeles, leușteanul a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății renale. Se comportă ca un tip de diuretic, care stimulează urinarea, dar nu duce la pierderea de electroliți. (8) Aceasta este o formă mult mai sănătoasă de urinare dacă încerci să îți detoxifici organismul, fără riscul de deshidratare, stimulând astfel sănătatea rinichilor.

Posibile efecte secundare

În general, există foarte puține efecte secundare cunoscute ale leușteanului. Un efect secundar comun implică o afecțiune numită fotodermită. Aceasta apare după ce planta este consumată sau utilizată direct pe piele și poate provoca sensibilitatea pielii la lumina ultravioletă.


Contraindicații

Leușteanul nu trebuie utilizat de către copii sau consumat în timpul sarcinii sau alăptării.

Deoarece leușteanul este considerat un diuretic (o substanță care crește cantitatea de urină), trebuie consumat cu precauție de persoanele care au probleme cardiace sau renale. De fapt, leușteanul nu ar trebui să fie folosit de indivizii cu o afecțiune medicală, fără a se consulta în prealabil cu un specialist.

Există unele avertizări cu privire la efectele leușteanului asupra nivelurilor de sodiu din organism. O creștere a sodiului ar putea avea un impact asupra tensiunii arteriale.

Interacţiuni

În cazul persoanelor care iau diuretice (medicamente care ajută la scăderea lichidului din organism prin creșterea urinării), cum ar fi clorotiazidă (Diuril), chlorthalidonă (talitonă), furosemid (Lasix), hidroclorotiazidă (HCTZ, hidrodiuril, microzid), consumul de leuștean ar putea duce la o pierdere mai mare de lichide. Efectele adverse în acest caz includ simptome precum amețeli și scăderea tensiunii arteriale.

Cei care iau anticoagulante, cum ar fi heparina, warfarina (Coumadin), rivaroxaban (Xarelto) sau dabigatran (Pradaxa) ar trebui să evite utilizarea leușțteanului datorită furanocumarinelor din această plantă, care pot interacționa cu anticoagulantele.

Unele furanocumarine blochează efectul unei enzime hepatice care ar putea dezactiva efectul medicamentelor.

Dozare

  • 4 până la 8 grame de leuștean pe zi;
  • Ca tinctură, administrată în doze de 0, 5 până la 2 mililitri, de trei ori pe zi;
  • Sub formă de ceai, preparat din 2 până la 3 grame de rădăcină de leuștean pentru o ceașcă de apă fierbinte și consumat de trei ori pe zi.


Deși leușteanul este o plantă care este considerată relativ sigură de consumat și unele studii preliminare au dovedit că este eficientă pentru tratarea anumitor afecțiuni, este important să reții că leușteanul poate interacționa cu alte plante sau medicamente.



AVANTAJE:
Are proprietăți antiinflamatoare și calmante.

DEZAVANTAJE:
Efect diuretic.
Poate interacționa cu alte plante sau medicamente.

Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 04-05-2012 | Vizite: 5896
Bibliografie
1. Anti-Inflammatory Activity of Compounds Isolated from Plants. Url: https://www.hindawi.com/journals/tswj/2001/731956/abs/
2. Pharmacological activities and phytochemistry of various plant containing coumarin derivatives. Url: http://bosaljournals.com/csp/images/pdffiles/11CSP.pdf
3. Botanical medicines for the urinary tract. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s00345-002-0293-0
4. Herbal preparations and homemade herbal teas for children. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s13749-012-0004-4
5. Carbohydrates from Levisticum officinale. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s10600-013-0777-8
6. Regeneration of Plants from Protoplasts of Levisticum officinale Koch (Lovage). Url: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-57840-3_9
7. Bibliographical investigation of complementary alternative medicines for osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1447-0594.2008.00503.x
8. Effects of Herbal Supplements On the Kidney. Url: https://www.suna.org/download/members/unjarticles/2005/05oct/381.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Leuștean:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: