Maioneză Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Maioneză

Cremoasa si gustoasa, maioneza este utilizata in multe retete, de la pizza sau sandvisuri la salate.

Maioneaza se prepara cu galbenusuri de oua, ulei (de masline sau de rapita) si suc de lamaie sau mustar.
Otetul de vin poate fi o buna alternativa pentru sucul de lamaie.

In general, maioneza este considerata un ”adevarat dusman” pentru sanatate. Insa, cercetarile efectuate au aratat ca maioneaza are si parti bune.
In primul rand, maioneza contine o cantitate mare de vitamina E, vitamina ce are rol benefic pentru sistemul respirator si cel cardiovascular. Recent, maioneaza a fost recunoscuta ca un valoros agent impotriva atacului cerebral la femeile aflate la postmenopauza.

Maioneza contine un nivel moderat de vitamine si minerale precum: potasiu, fosfor, vitamina K si calciu.
In acelasi timp, maioneaza este bogata in acizi grasi Omega-3 si Omega-6.



AVANTAJE:
Fiind prezenta in diverse tipuri si de brand-uri, precum cu ulei de rapita, light sau fara grasimi, maioneza contine si o varietate de calorii. Cu toate acestea, o lingura obisnuita de maioneaza contine intre 57 si 114 calorii.
Pentru maioneaza fara grasimi sau light, valoarea calorica este de 10 si respectiv 25.

Caloriile din maioneza difera in functie de ingredientele alese: ulei de masline sau de tofu. Daca alegeti maioneaza cu ulei de rapita, trebuie sa stiti ca aceasta contine un nivel foarte scazut de calorii.
De asemenea, maioneza poate fi preparata fara colesterol (maioneza dietetica). In acest caz, nivelul caloric al unei cani de maioneza dietetice poate fi de aproximativ 1644,3.

Mai exact, o canita de maioneza (231 g) contine: 769 calorii si 77 g grasimi, 11 g grasimi saturate, 18 g grasimi monosaturate si 45 g grasimi polisaturate.

Cantitatea totala de carbohidrati este 15 g, iar de zahar cam 10 g.
In plus, contine 4916 mg acizi grasi Omega-3 si 40131 Omega-6.

In continutul maionezei sunt prezente urmatoarele vitamine: 14,9 mg vitamina E, 57,1 mg vitamina K si 16,2 mg vitamina B8, iar minerale: seleniu (3,7 mcg), potasiu (155 mg) si sodiu (1693 mg).

DEZAVANTAJE:
Maioneza conține grăsimi trans.

Data actualizare: 12-09-2013 | creare: 12-09-2013 | Vizite: 14348
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Maioneză:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 15g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: