Maioneză (din comerț) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Maioneză (din comerț)

Maioneza comerciala este de obicei preparata din ingrediente nesanatoase si ofera foarte putini nutrienti. Multe tipuri de maioneze gasite in comert includ in compozitia lor grasimi si calorii scazute, ceea ce poate sa dauneze sanatatii.

Daca doriti sa adaugati maioneza in salata sau intr-un alt preparat, este recomandat sa opreparati acasa.

Maioneza comerciala contine adesea ulei de soia, ulei de porumb sau un alt ulei vegetal bogat in acizi grasi Omega-6.
Cu toate ca acizii grasi Omega-6 sunt esentiali pentru sanatate, cei mai multi dintre noi consumam mai mult Omega-6 decat Omega-3. Acesta reprezinta un raport neechilibrat, deoarece maioneza comerciala si alte alimente procesate cresc riscul aparitiei atacului de cord, a unor forme de cancer, diabet de tip II si osteoporoze. In plus, pot declansa afectiuni inflamatorii si autoimune precum artrite reumatoide.


Chiar daca pe eticheta recipientului este notat: ulei de masline si continut scazut de grasimi Omega-6, maioneza contine o cantitate foarte mica de grasimi din uleiul de masline, majoiritatea grasimilor sunt din uleiul de soia sau alte uleiuri bogate in Omega-6.

O lingura de maioneza obisnuita contine cam 1 g zahar, ceea ce reprezinta limita normala.
Daca va ganditi sa alegeti o maioneza light sau cu grasimi scazute ori dietetica, trebuie sa va ganditi inca o data. Maioneza cu grasimi reduse contine mai mult zahar, cam patru grame pentru o lingura. Ceea ce este echivalent cu o lingurita de zahar. In acest motiv, maioneza in special sortimentul cu grasimi scazute nu este o buna alegere.

Pe langa continutul de acizi Omega-6 si de zahar, maioneza comerciala are in compozitia sa si ingrediente artificiale, precum: conservanti, aditivi si glutamat monosodic (MSG).
Maioneza pregatita acasa poate fi pastrata la figider cateva saptamani, in timp ce cea comerciala cateva luni. Ingredientele chimicale si cele porcesate adaugate in maioneza sunt recunoscute ca fiind sigure, dar s-au constatat si unele efecte adverse: dureri de cap, ameteli si oboseala.

Pentru a evita reactiile adverse ale maionezei din comert este recomadata maioneza facuta acasa, fara zahar, ingrediente artificiale si alte uleiuri nesanatoase.


Reteta clasica a maionezei include: galbenus de ou, ulei, suc de lamaie sau otet de vin si alte condimente. Se pot utiliza ulei de avocado, ulei de masline sau ulei de macadamie. De asemenea, se poate adauga usturoi, sos picant sau praf de curry.



AVANTAJE:
Maioneză este bogata în colesterol și sodiu.


Data actualizare: 13-08-2013 | creare: 13-08-2013 | Vizite: 8569
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Maioneză (din comerț):

Continut pentru:
100g 1 lingură = 14g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: