Morcov fiert Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Morcov fiert

Gătirea legumelor poate schimba cantitatea de nutrienți, deși acest lucru nu se aplică întotdeauna. Morcovii conțin o serie de substanțe nutritive benefice, indiferent dacă alegi să îi mănânci cruzi sau să îi fierbi.

În general, avem tendința să credem că multe legume ar trebui să fie consumate crude, sau altfel pierd multe vitamine. Dar, deși acesta este modul corect de a preveni pierderea de vitamina C, care este ușor distrusă de căldură, morcovii au multe alte beneficii.

Compoziție nutrițională

Cele mai multe dintre beneficiile morcovilor pot fi atribuite conținutului de beta-caroten și fibre. (1)

Beta-carotenul conferă morcovilor culoarea lor portocalie. Acesta este absorbit în intestin și transformat în vitamina A în timpul digestiei.

Beta-carotenul nu este un nutrient sensibil la căldură, prin urmare, nu este distrus cu un timp scurt de gătire; de fapt, atunci când această legumă este gătită, pereții celulari ai țesuturilor plantei se înmoaie, fapt ce ușurează asimilarea acestuia.

Conform datelor nutritive USDA, aceste legume rădăcinoase sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți, potasiu, vitamina K, vitamina C, niacină și vitamina B6. (2)

Beneficii

Reglarea colesterolului

Colesterolul ridicat este un factor de risc care provoacă boli de inimă, iar consumul regulat de morcovi reduce nivelul de colesterol. (3) Prin urmare, este o idee bună să consumi morcovi de câteva ori pe săptămână, pentru a preveni problemele legate de inimă.

Un grup de cercetători suedezi au descoperit că aceste rădăcinoase pot reduce șansele de a suferi un atac de inimă. Un alt studiu a descoperit că cei care au mâncat mai mulți morcovi au redus cu o treime riscul de infarct, comparativ cu cei care au mâncat mai puțini morcovi. (4)

Sănătatea ochilor

Dr. Lindeboom a descoperit în cercetările sale că o deficiență de vitamina A poate provoca unele dificultăți de vedere, ducând la orbirea nocturnă. (5) Întrucât sunt bogați în vitamina A, un studiu care și-a propus să determine capacitatea antioxidantă a morcovilor sugerează că aceștia sunt utili pentru îmbunătățirea sănătății ochilor și pentru a preveni apariția unor afecțiuni precum orbirea nocturnă, care apare odată cu înaintarea în vârstă. (6)

Degenerarea maculară

Aceasta este o boală obișnuită a ochilor care apare la vârstnici și, care afectează funcția maculei. Cercetările au descoperit că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de beta-caroten au avut un risc cu 40% mai mic de degenerare maculară. (7)

Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Consumul unui morcov în fiecare zi reduce riscul de AVC cu 68 %. Luteina, un carotenoid prezent în morcovi, a fost asociată pozitiv cu o sănătate îmbunătățită a creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois. (8)

Studiile efectuate pe pacienții cu accident vascular cerebral au arătat că cei cu avut cel mai ridicat nivel de beta-caroten au avut și cea mai mare rată de supraviețuire.

Tensiune arterială scazută

Cercetările indică faptul că o componentă a morcovilor – cumarina - poate fi asociată cu reducerea hipertensiunii și cu protejarea inimii. Morcovii sunt surse bogate de potasiu, care este un vasodilatator și poate relaxa tensiunea din vasele de sânge și din artere, crescând astfel fluxul și circulația sângelui. (9)

Controlul diabetului zaharat

Adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate și menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul de diabet de tip 2. Studiile arată că nivelurile ridicate de vitamina A pot scădea riscul de diabet de tip 2 (10). Morcovii, fiind abundenți în acest nutrient, constituie un aliment care poate fi inclus cu încredere în dieta diabeticilor. Potrivit Harvard Health, indicele glicemic al morcovilor este 39, ceea ce înseamnă că impactul asupra glicemiei este destul de redus.

Promovează sănătatea ficatului și elimină toxinele

Morcovii conțin glutation, o supermoleculă care ajută la detoxifierea ficatului. Morcovii sunt, de asemenea, bogați în flavonoide vegetale și beta-caroten, ambele stimulând funcția generală a ficatului. Vitamina A din morcovi combate bolile hepatice (11).

Cancer

S-a dovedit că o varietate de carotenoizi dietetici au efecte anticancer, datorită puterii lor antioxidante în reducerea radicalilor liberi din organism.

Studiile au descoperit o posibilă legătură între dietele bogate în carotenoizi și un risc mai mic de cancer de prostată, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma dacă legătura este cauzală. (12)

Riscuri

Atunci când sunt consumați în cantități mari, culoarea pielii poate căpăta o ușoară tentă portocalie, dar acest lucru nu dăunează sănătății.

Consumul exagerat de vitamina A poate fi toxic pentru om. Este puțin probabil să se producă o supradoză de vitamina A bazată doar ca urmare a consumului de morcovi, dar, aceasta poate rezulta concomitent cu utilizarea suplimentelor de vitamina A, cum ar fi izotretinoina (Roaccutane) pentru acnee sau acitretina pentru psoriazis.

Conform unui studiu, morcovii pot provoca reacții alergice încrucișate la 25% din indivizii alergici la alimente (13). Dacă ești sensibil la polenul de mesteacăn sau polenul de muștar, s-ar putea să reacționezi la morcovi.

Morcovii crescuți în solul contaminat sau expuși la apă contaminată pot avea cantități mai mari de metale grele, ceea ce poate afecta calitatea acestora.


Așadar, consumul de morcovi, atât cruzi, cât și fierți, poate aduce beneficii pentru sănătate. În timp ce morcovii cruzi au un indice glicemic mai mic, gătitul ajută la o mai bună absorbție a antioxidanților.



AVANTAJE:
Cele mai multe dintre beneficiile morcovilor pot fi atribuite conținutului de beta-caroten (transformat în vitamina A) și fibre.

DEZAVANTAJE:
Consumați în cantități mari, morcovii dau pielii o culoare portocalie.
Pot provoca reacții alergice încrucișate la 25% din indivizii alergici la alimente.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 21431
Bibliografie
1. Nutritional composition of selected green leafy vegetables, herbs and carrots. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11678441
2. Carotenoids and provitamin A activity of carrot (Daucus carota L.) cultivars. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00093a005
3. The effect of carrot on serum lipids and colon function.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/474479
4. Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14569406
5. [Historical milestones in the treatment of night blindness].Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6085992
6. Antioxidant Phytochemicals and Antioxidant Capacity of Biofortified Carrots (Daucus carota L.) of Various Colors. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9001044
7. Associations between intermediate age-related macular degeneration and lutein and zeaxanthin in the Carotenoids in Age-related Eye Disease Study (CAREDS): ancillary study of the Women's Health Initiative.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16908818
8. Lutein and Brain Function. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638416/
9. Hypotensive action of coumarin glycosides from Daucus carota. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711300800641
10. Could carrots help prevent Type 2 diabetes?. Url: https://www.diabetes.org.uk/research/research-round-up/behind-the-headlines/could-carrots-help-prevent-type-2-diabetes
11. Plants Consumption and Liver Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/
12. Plasma and dietary carotenoids, and the risk of prostate cancer: a nested case-control study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14973107
13. Carrot allergy: double-blinded, placebo-controlled food challenge and identification of allergens. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11496252
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Morcov fiert:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: