Mozzarella Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mozzarella

Mozzarella este o brânză proaspătă, cu o textură moale, originară din Italia. Cu toate acestea, în prezent, producția de mozzarella se desfășoară la scară extinsă.

Rețeta tradițională presupune folosirea laptelui de bivoliță în prepararea brânzei, dar, în prezent, mulți producători din diferite țări folosesc lapte de vacă.

Fabricarea este relativ simplă: laptele coagulat este scufundat în apă caldă, iar rezultatul este un aluat care este apoi tăiat și păstrat în saramură. Cel mai adesea, mozzarella poate fi găsită sub forma unor mici cercuri, care au o culoare albă.

Compoziție nutrițională

Mozzarella are un conținut redus de calorii și de grăsimi în comparație cu unele tipuri de brânză cu o consistență tare, cum ar fi brânza Cheddar.

De asemenea, mozzarella are un conținut scăzut de carbohidrați, oferind doar 2 grame de carbohidrați la 100g. Această brânză furnizează și o cantitate bogată de proteine.

Beneficii

Sursă de biotină

Brânza mozzarella este o sursă bună de biotină, numită și vitamina B7. Deoarece acest nutrient este solubil în apă, organismul nu îl stochează.

Consumul de mozzarella poate satisface necesarul de vitamina B7 în organism. De asemenea, femeile însărcinate pot mânca brânză pentru a face față unei posibile deficiențe de biotină (1).

Această vitamină are rolul de a proteja unghiile. Studiile au arătat că biotina poate scădea, de asemenea, nivelurile de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat. (2)

Sursă de riboflavină

Este bogată în vitamina B2 sau riboflavină. O parte din familia de vitamine complexe B, trebuie luată zilnic, deoarece ajută organismul să lupte cu diferite boli și afecțiuni precum migrenele și anemia (3). De asemenea, are proprietăți antioxidante dovedite.

Sursă de niacină

Produsele lactate conțin, de asemenea, vitamina B3 sau niacină, care joacă un rol esențial în transformarea grăsimii în energie adecvată în corpul uman (4). În plus, niacina ajută la controlul colesterolului și previne apariția bolilor precum diabetul și artrita.

Vitamine solubile în grăsimi

Brânza mozzarella conține vitamine solubile în grăsimi precum D, E și A (5). Aceste vitamine sunt necesare pentru absorbția calciului, sănătatea osoasă și protecția membranei celulare.

Sănătatea osoasă

Mozzarella conține o cantitate mare de calciu - un mineral cheie pentru sănătatea optimă a oaselor și a dinților. O porție de brânză conține 183 miligrame de calciu, care protejează smalțul dinților și mențin structura osoasă (6). În plus, joacă un rol esențial în protejarea mușchilor inimii și reduce riscul de apariție a cancerului de colon.

Sursă de fosfor

Brânza mozzarella are o cantitate bogată de fosfor, care ajută organismul uman să absoarbă calciul din alimente. Este, de asemenea, necesar pentru digestia optimă și buna funcționare a rinichilor. Acest mineral ajută la combaterea oboselii musculare și facilitează funcționarea creierului.

Sursă de zinc

Zincul este un mineral prezent în branza mozzarella (7). Zincul ajută la lupta împotriva problemelor cutanate și crește numărul de celule albe din sânge. De asemenea, ajută glanda prostată să funcționeze corect și ajută la eliminarea excesului de greutate.

Sursa de potasiu

Potasiul este un alt mineral care se găsește în această brânză (8). Potasiul ajută la lupta împotriva efectelor adverse cauzate de consumul de sodiu la om. De asemenea, potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Riscuri

Conține o cantitate ridicată de grăsimi saturate care poate fi o preocupare pentru sănătatea cardiovasculară și problemele legate de greutate.

Produsele lactate sunt foarte acide, în ciuda faptului că conțin cantități mari de calciu, care, prin natura lor, acționează ca agent alcalin. Poate cauza acumularea de depuneri de calciu si ar putea provoca artrită și inflamație pe termen lung.

În afară de cantitate de lactoză, care ar putea provoca efecte adverse în cazul unor persoane, produsele lactate pot provoca, de asemenea, leziuni intestinale, care pot duce la boli autoimune și alte probleme de sănătate de-a lungul timpului.

De asemenea, cel mai des provoacă tulburări digestive cum ar fi balonare, constipație, diaree sau chiar sindromul intestinului iritabil.

În linii mari, mozzarella este o brânză ușoară, care oferă un profil nutrițional decent. Fie că decizi să o folosești proaspătă într-o salată, fie că este topită, aceasta îmbunătățește gustul diverselor preparate.

De asemenea, mozzarella este un aliment hrănitor, care oferă diverse beneficii pentru sănătate.



AVANTAJE:
Mozzarella conține proteine, calciu și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Mozzarella are un conținut crescut de grăsimi saturate.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 09-05-2012 | Vizite: 35623
Bibliografie
1. FOOD SAFETY FOR PREGNANT WOMEN & THEIR BABIES. Url. https://hgic.clemson.edu/factsheet/food-safety-for-pregnant-women-their-babies/
2. Survey of the Effect of Biotin on Glycemic Control and Plasma Lipid Concentrations in Type 1 Diabetic Patients in Kermanshah in Iran (2008-2009). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679599/
3. Vitamin B12 deficiency can be sneaky, harmful. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
4. Intravenous Niacin Acutely Improves the Efficiency of Dietary Fat Storage in Lean and Obese Humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501872/
5. Fat-soluble vitamin intake from the consumption of food, fortified food and supplements: design and methods of the Belgian VITADEK study. Url. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5434571/
6. Nutrition Facts on Mozzarella Cheese. Url: https://www.livestrong.com/article/268074-nutrition-facts-on-mozzarella-cheese/
7. Zinc and its importance for human health: An integrative review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
8. Potassium and Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mozzarella:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: