Nes - cafea solubilă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Nes - cafea solubilă

Cafeaua solubilă sau nesul este o metodă rapidă, ieftină și la îndemână, unele dintre motivele pentru care a devenit o variantă populară în multe părți ale lumii.

Ce este cafeaua instantant?

Cafeaua instant este un tip de cafea obținută din extractul de cafea uscată. Extractul rezultă din prepararea boabelor de cafea măcinată. După preparare, apa este eliminată din extract care devine uscat sau pulbere și care se dizolvă atunci când este adăugat în apă. Are un gust similar cu cafeaua obișnuită, dar este mai concentrată.

Cafeaua instant poate fi produsă prin:

  • Uscarea prin pulverizare, în care extractul de cafea este pulverizat în aer fierbinte, care usucă rapid picăturile într-o pulbere fină.
  • Uscare prin congelare, care implică înghețarea extractului de cafea și divizarea acestuia în fragmente mici care sunt uscate la temperatură scăzută


Cel mai comun mod de preparare al cafelei solubile este prin adăugarea unei lingurițe de pulbere / granule într-o cană cu apă fierbinte.

Beneficii

Cafeaua instant are multe dintre beneficiile cafelei obișnuite. Cafeaua este o sursă bună de antioxidanți, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

Conform unui studiu, cafeaua instant poate conține chiar mai mulți anumiți antioxidanți decât alte tipuri de cafea, datorită modului în care este procesată (1).

Mai mult, o cană de cafea solubilă conține doar 4 calorii și oferă cantități mici de potasiu, magneziu și niacină (vitamina B3) (2).

Cafeaua instant conține mai puțină cofeină

Cofeina este cel mai consumat stimulent din lume, iar cel mai mare conținut de cofeină se regăsește în cafea. Cu toate acestea, cafeaua instant conține, în general, mai puțin cofeină decât cea obișnuită.

O ceașcă de cafea instantă poate conține între 30 și 90 mg de cafeină, în timp ce o cană de cafea obișnuită conține de la 70-140 mg (3).

Prea multă cofeină poate provoca anxietate, somn perturbat, neliniște, tremor și bătăi rapide ale inimii (4).

Consumul de cafea instant poate ajuta la:

  • Îmbunătățirea funcției creierului: cofeina poate îmbunătăți funcția creierului (5).
  • Îmbunătățirea metabolismului: cofeina poate îmbunătăți metabolismul și te poate ajuta să arzi mai multe grăsimi (6).
  • Reducerea riscului de boală: Cafeaua poate reduce riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson (7).
  • Scăderea riscului de diabet: Cafeaua poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 (8).
  • Îmbunătățirea sănătății ficatului: cafeaua și cofeina pot reduce riscul de boli hepatice precum ciroza și cancerul hepatic (9).
  • Îmbunătățirea sănătății mintale: Cafeaua poate ajuta la scăderea riscului de depresie și suicid (10).
  • Promovează longevitatea: consumul de cafea te poate ajuta să trăiești mai mult (11).


Cu toate acestea, este important să reții că multe dintre aceste studii sunt observaționale. Aceste tipuri de studii nu pot dovedi cu exactitate măsura în care cafeaua determină reducerea riscului de boală.

În ceea ce privește aportul zilnic de cafea este important să nu bei mai mult de 3-5 căni de cafea instant pe zi.

Riscuri

Cel mai important risc în ceea ce privește cafeaua solubilă are legătură cu o substanță chimică potențial dăunătoare cunoscută sub numele de acrilamidă. Aceasta se poate forma atunci când boabele de cafea sunt prăjite.

Cafeaua instant poate conține de două ori mai multă acrilamidă decât cafeaua proaspăt prăjită, potrivit cercetărilor publicate în Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny în 2013. (12) Cercetătorii au descoperit cele mai mari concentrații de acrilamidă în substitutele cafelei. Cafeaua instant a avut cel mai mare conținut.

Ce este acrilamida?

Acrilamida, descrisă ca un contaminant alimentar, se poate acumula în sistemul tău și poate provoca neuropatie - sau disfuncția sistemului nervos. Expunerea excesivă la această substanță chimică poate crește, de asemenea, riscul de cancer, conform American Cancer Society.

În 2015, European Food Safety Authority a publicat un raport menționând că cafeaua a fost printre cele mai mari surse de acrilamidă din alimente, împreună cu produsele din cartofi prăjiți. Cercetătorii au concluzionat, totuși, că acrilamidă care se găsește în produse alimentare nu este suficientă pentru a provoca probleme serioase asupra sănătății.

Femeile însărcinate ar trebui să limiteze aportul de cofeină din cafea și toate celelalte surse la 150 până la 300 de miligrame pe zi. Evită cofeina cât mai mult în timpul alăptării. Cofeina pe care o bei trece prin placentă și afectează copilul; cofeina poate ajunge și în laptele matern.

Cafeaua aromată

Cel mai bine este să consumi cafea solubilă fără adaosul de zahăr, grăsimi și substanțe chimice, care pot face ca aceste produsele, precum cafeaua 3 în 1, să fie contraindicate pentru sănătate. Zahărul adaugă calorii care pot provoca creșterea în greutate.



AVANTAJE:
Cafeaua este o sursă bună de antioxidanți.

DEZAVANTAJE:
Conține acrilamidă.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 19-04-2012 | Vizite: 30952
Bibliografie
1.Bioactive composition and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23442632
2. Coffee, instant, regular, prepared with water Nutrition Facts & Calories. Url: https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3901/2
3. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014672
4. Effects of caffeine on human health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12519715
5. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Url: https://www.livestrong.com/article/478724-is-instant-coffee-bad-for-your-health/
6. Effects of caffeine ingestion on NE kinetics, fat oxidation, and energy expenditure in younger and older men.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7611396
7. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182054
8. Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study in younger and middle-aged U.S. women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443894
9. Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11557177
10. A prospective study of coffee drinking and suicide in women.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8604958
11. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591295
12. Studies of acrylamide level in coffee and coffee substitutes: influence of raw material and manufacturing conditions.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24325083
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Nes - cafea solubilă:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: