Ochiuri Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ochiuri Asemanator cu aspectul soarelui, oul prajit (ochiul) reprezinta alegera perfecta pentru persoanele matinale si nu numai.
In mod obisnuit, prepararea ochiurilor se realizarea dupa pasi simpli: spargera oualor in ulei fierbinte, unde galbenusul este prajit mai mult sau mai putin.
Unele ochiuri sunt realizate doar pe o singura parte, grasimile fierbinti ajuta la intarirea albusului, chiar si a galbenusului.

Din aceasta cauza, iubitorii de oua din intreaga lume sunt mereu ingrijorati in privinta caloriilor si a grasimilor.
Oul este o excelenta sursa de proteine care asigura organismul cu aminoacizi.
In functie de partea de ou utilizata si de modul de peparare depind si caloriile oului.

Cunoscut este faptul ca, galbenusul de ou este bogat in colesterol, fiind nesanatos pentru sanatate si un factor de risc de ateroscleroza.
Chiar daca oul este gatit fara galbenus, nu exista certitudinea ca dispune de cantitatea necesara de calorii si de grasimi, in special atunci cand este prajit cu ulei sau cu grasimi putine.

Cu sau fara galbenus, caloriile oului prajit sunt mai multe decat alte preparate de oua.
Un ou mare prajit ofera aproape 92 kilocalorii; peste 60% din aceste calorii provin din grasimile prezente din timpul prajirii. Doar doua procente din aceste calorii sunt din continutul de carbohidrati al ochiului.

Oul prajit are si putine valori nutritionale de vitamine si minerale. Un singur ochi asigura 7% din doza zilnica recomandata, de vitamina A, 4% Vitamina D, 3% vitamina K, 2% vitamina B1, 14% vitamina B2, 4% vitamina B6, 6% acid folic (vitamina B9), 11% vitamina B12 si 7% vitamina B9.
In plus, ofera 5% fier, 3% calciu, 10% fosfor, 4% zinc, 3% cupru si 22% seleniu.

Ouale sunt resurse de vitamina B8; fiecare ou prajit contine cam 125 mg colina (vitamina B8).

Un ou prajit intreg dispune cam 8 g grasimi (grasimi monosaturate si saturate). Mai exact, aproape 2 g grasimi reprezinta acizii grasi monosaturati, 2 g acizi grasi saturati si 1,9 g acizi grasi polinesaturati.
De asemenea, oul intreg contine si o cantitate insemnata de colesterol, aceasta fiind cam 210 mg.

Ochiul este o sursa saraca in carbohidrati, cantitatea sa fiind destul de scazuta (0,5 g carbohidrati).

Continutul de proteine difera in functie de modul de preparare; valoarea acestuia nu trebuie generalizata.
Oul prajit intreg dispune de aproape 5 g de proteine.

Ochiurile sunt bune surse de sodiu si de potasiu; mai concis 95 mg sodiu si aproape 70 mg potasiu. Aceaste cantitati sunt fara a lua in considerare si ingredientele care vor fi adaugate in reteta: sare, piper negru, etc.

Daca oul este preparat fara grasimi, atunci caloriile ajung la 72; ceea ce reprezinta o valoare foarte mica compativ cu retetele care contin ulei sau grasimi.

AVANTAJE:
Ochiurile sunt o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.


DEZAVANTAJE:
Ochiurile conțin mult colesterol și grăsimi saturate.

Data actualizare: 02-08-2013 | creare: 02-08-2013 | Vizite: 45672
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ochiuri:

Continut pentru:
100g 1 ou = 45g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: