Ou de rață Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ou de rață

Mai mare decat oul de gaina si mai mic decat cel de gasca, oul de rata este mai gustos si mai hranitor.

Cu 30% mai mari decat ouale de gaina, ouale de rata contin in cantitati semnificative minerale, vitamine si proteine. Deoarece sunt bogate in grasimi, grasimi saturate si colesterol, sunt recomandate a se consuma in cantitati mici.

Un ou proaspat de rata are o greutate de aproape 70 g si contine aproximativ 130 calorii, 9,6 g grasimi, 9 g proteine, 2,6 g grasimi saturate, 1 g carbohidrati, 619 mg colesterol si 102 mg sodiu.
Cam 67 la suta din valoarea energetica provine din grasimi, 28% din proteine si doar 5% din carbohidrati.

Oul de rata crud ofera 158% Vitamina B12, 26% Vitamina B5, 22% Vitamina B2, 15% Vitamina A, 14% vitamina B9 (Acid Folic) si 10% Vitamina B6.
Complexul de vitamine B este esential vederii, sanatatii pielii, in prevenirea deficientelor la nastere, la buna functionare a sistemului digestiv si a sistemului central nervos, la formarea celulelor rosii in sange si a hormonilor.
Vitamina A, vitamina antioxidanta esentiala, are proprietati in buna functionare a vederii pe timp de noapte, la formarea oaselor si a dintiilor si la mentinerea sanatoase a tesuturilor.

Oul de rata contine si numeroase minerale, cele mai importante sunt: 46% din doza zilnica recomandata unui adult de Seleniu, 22% Fosfor si 15% Fier.
Aceste minerale ajuta la functionarea glandei tiroide si la imbunatatirea sistemului imunitar, mentin sanatoase celulele si oasele si asigura necesarul de energie.

Un ou de rata gatit contine de doua ori mai mult din doza recomandata zilnica, de colesterol.
In plus, oul de rata ofera 15% din doza recomandata zilnica de grasimi totale, 18 % de proteine, 9% Sodiu si 4 procente de Potasiu.

Deoarece contine o cantitate mare de colesterol (619 mg), Asociatia Americana Cardiovasculara propune consumul in cantitati mici a oului de rata.
De asemenea, oul de rata trebuie evitat in alimentatia zilnica deoarece poate fi imediat contaminat cu Salmonella.

Oul de rata comapativ cu oul de gaina

*Galbenusul oului de rata este mai mult spre portocaliu decat sotimentele de ou de gaina gasite in supermarket.
*Oul de rata are o valoare nutrionala de doua ori mai mare si se mentine proaspat mai mult timp.
*Albusul oului de rata este mai mare si mai bogat in proteine. Daca este folosit la prepararea prajiturilor, acestea au o structura mai pufoasa si mai gustoasa.
*Ouale de rata contin mai multi acizi grasi Omega-3.
*Oul de rata este un aliment alcalin; unul dintre putinele alimente care ofera organismului substante alcaline, foarte necesare pacientilor cu cancer.



AVANTAJE:
Oul de rață este bogat în vitamina B12, seleniu, proteine, riboflavină, acid folic, fier și fosfor.

Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.

DEZAVANTAJE:
Oul de rață conține mult colesterol.

Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc.

Data actualizare: 31-07-2013 | creare: 31-07-2013 | Vizite: 99458
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ou de rață:

Continut pentru:
100g 1 ou = 70g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: