Pătrunjel verde Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pătrunjel verde

Pătrunjelul (Petroselinum hortense și Petroselinum crispum) este o plantă originară din regiunea mediteraneană a sudului Italiei, Algeriei și Tunisiei. (1) Se folosește ca o plantă, o legumă cu frunze verzi și ca un condiment, fie atunci când este proaspăt, fie atunci când este uscat.

Se consumă în multe feluri, iar, atât frunzele, cât și rădăcina sunt folosite în bucătăriile mediteraneene și europene.

Compoziție nutrițională

Nutrienții găsiți în pătrunjelul proaspăt includ vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu. (2) Este o sursă bună de vitamina A, K și E, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folat, fier și zinc.

Este, de asemenea, o sursă de compuși volatili, cum ar fi myristicin, limonen, eugenol și alfa-thujene.

Beneficii

Previne și tratează cancerul

Apigeninul, o flavonă din compoziția pătrunjelului, previne progresia cancerului și oprește creșterea tumorilor. Conform cercetărilor publicate în Oncotarget, apigenina a inhibat o enzimă care a cauzat înmulțirea celulelor canceroase. (3) Pătrunjelul a fost dovedit a avea efecte importante în prevenirea cancerului de prostată, colorectal și de colon. Atât patrunjelul proaspăt, cât și cel uscat, au un nivel ridicat de apigenină.

De asemenea, extractul de pătrunjel conține un compus numit mirristicină, care este un fenilpropan. (4) O anchetă preliminară privind efectele miristicinei asupra șobolanilor de laborator a evidențiat faptul că are proprietăți anticancerigene, deoarece contracarează radicalii liberi din organism.

Îmbunătățește sănătatea rinichilor

O cercetare publicată în 2002 a arătat că pătrunjelul este bogat în antioxidanți și vitamine care ajută la curățarea rinichilor în mod natural. (5) De mai multe secole, acesta a fost utilizat ca un diuretic care ajută la tratarea pietrelor de rinichi, a pietrelor de la nivelul vezicii biliare, a infecțiilor vezicii urinare și a infecțiilor tractului urinar.

O curățare a rinichilor se poate face, sub supraveghere medicală, în diverse moduri: pătrunjel adăugat în felurile de mâncare, în ceaiul de plante sau în apa cu lămâie. Rădăcinile acestuia sunt, de asemenea, utile în contracararea pietrelor de rinichi.

Tratează balonarea

Un studiu din 2013 sugerează că pătrunjelul are proprietăți diuretice, care ajută la tratarea balonării, edemului sau retenției de apă. (6) Dacă suferi de această afecțiune, câteva lingurițe de suc de pătrunjel pot oferi o amelioare a simptomelor de disconfort abdominal.

De asemenea, sucul de pătrunjel este un remediu natural, deoarece acesta protejează împotriva efectele secundare nedorite ale unui dezechilibru mineral, așa cum se întâmplă în cazul diureticelor chimice care pot elimina potasiul, dăunând organismului.

Pierdere în greutate

Pătrunjelul este o plantă cu un conținut bogat de nutrienți și un aport scăzut de calorii. O cercetare privind efectele patrunjelului asupra neurotoxicității cadmiului sugerează că aceasta ajută și la stimularea metabolismului. (7)

În plus, patrunjelul îndepărtează, de asemenea, excesul de apă din organism și curăță rinichii și ficatul. Aceasta, la rândul său, menține funcționarea organismului la nivelul său optim și ajută la scăderea în greutate.

Diabet

Pătrunjelul conține un flavonoid numit micistin, care poate scădea nivelul zahărului din sânge și poate scădea rezistența la insulină.

Un studiu efectuat în studiu a arătat că șobolanii diabetici care au primit pătrunjel au prezentat o scădere a nivelului lor de zahăr din sânge. (8) În mod tradițional, pătrunjelul a fost utilizat ca medicament antidiabetic în Turcia.

Artrita reumatoidă

Pătrunjelul a fost, de asemenea, eficient împotriva artritei reumatoide. Vitamina C și betacarotenul găsite în compoziția acestuia au proprietăți antiinflamatorii care ajută la controlul artritei și la reducerea durerii artritice. (9)

Consumul de suc de pătrunjel sau de ceai de pătrunjel în mod regulat este, de asemenea, eficient în procesul de eliminare a acidului uric, care a fost asociat cu simptomele artritei.

Tratamentul osteoporozei

Pătrunjelul, cu nivelurile ridicate de vitaminele B, C și K, și calciu poate ajuta la creșterea sănătății oaselor. Ajută la prevenirea osteoporozei și la menținerea sănătății osoase optimă chiar și pe măsură ce îmbătrânim. (10) Vitaminele B ajută de asemenea la reducerea nivelului de homocisteină, un aminoacid în organism, care poate slăbi oasele.

Îmbunătățește imunitatea

Vitaminele, mineralele și antioxidanții găsiți în pătrunjel ajută la o imunitate mai puternică și la tratarea febrei.

Vitamina A are un efect direct asupra limfocitelor sau a globulelor albe, îmbunătățind astfel efectul lor. Clorofila conținută de pătrunjel are proprietăți antibacteriene și antifungice.

Studiile au arătat, de asemenea, că acesta conține proprietăți antioxidante și proprietăți antibacteriene, motiv pentru care poate fi folosit pentru diverse remedii la domiciliu. (11)

Ameliorează flatulența

Pătrunjelul ajută la ameliorarea flatulenței, datorită acțiunii carminative a acestuia. (12) Rădăcina, planta, precum și uleiul esențial pot stimula producția de suc gastric. Aceasta ajută la o mai bună digestie și tratează gazele, constipația, balonarea, indigestia și greața. Uleiul esențial poate fi, de asemenea, aplicat în zona stomacului pentru tratarea crampelor.

Tratează anemia

Concentrația ridicată de fier din pătrunjel ajută la tratarea anemiei, care este cauzată de deficiența de fier. (13) De asemenea, vitamina C conținută de pătrunjel ajută la o absorbție mai bună a fierului.

Tratează respirația urât mirositoare

Mestecarea câtorva frunze de pătrunjel ajută la combaterea respirației urât mirositoare. Aroma proaspătă a plantei și conținutul ridicat de clorofil ajută la împrospătarea temporară a respirației.

Riscuri

Sarcina și alăptarea

Evită consumul excesiv în timpul sarcinii și alăptării. Excesul de pătunjel poate provoca contracții uterine în timpul sarcinii.

Oxalați

Pătrunjelul conține o cantitate ridicată de oxalați, care poate fi deosebit de problematic pentru persoanele care suferă de pietre la rinichi sau gută. (14)

Erupții cutanate și alte alergii:

Poate face pielea mai sensibilă la soare și poate duce la o erupție cutanată.

Tensiunea arterială crescută

Există unele voci care susțin că pătrunjelul ar putea determina corpul să rețină sodiu (sare), ceea ce ar putea duce la creșterea tensiunii arteriale.

Interacțiuni cu medicamente

Warfarina

Warfarina (Coumadin) este prescrisă pentru a subția sângele și încetinește coagularea sângelui. Un consum exagerat de pătrunjel ar putea crește coagularea sângelui. Consumul de patrunjel împreună cu warfarina ar putea diminua efectele medicamentului în diluarea sângelui.

Medicamente diuretice

Pătrunjelul cauzează pierderea de apă în organism. Consumul de pătrunjel împreună cu medicamente diuretice ar putea determina organismului să piardă prea multă apă. În acest caz, efectele includ amețeală și tensiune arterială scăzută.

Așadar, utilizarea pătrunjelului la gătit poate îmbunătăți gustul preparatelor, dar poate oferi și un aspect vizual mai plăcut, atunci când este folosit ca garnitură.

Și mai importat este că pătrunjelul asigură buna funcționare a organismului, prin efectele benefice pe care le are asupra sistemului imunitar, a sănătății osoase sau asupra gestionării diabetului.



AVANTAJE:
Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc.
Pătrunjelul este un diuretic și antiinflamator benefic.

DEZAVANTAJE:
Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite.

Data actualizare: 28-11-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 17281
Bibliografie
1. PARSLEY. Url: http://www.indianspices.com/spice-catalog/parsley?&utm_medium=1897
2. Parsley, fresh. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11297?&utm_medium=1897
3. Apigenin blocks IKKα activation and suppresses prostate cancer progression. Url: http://www.oncotarget.com/index.php?journal=oncotarget&page=article&op=view&path[]=5157&path[]=14571
4. Myristicin: a potential cancer chemopreventive agent from parsley leaf oil. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00013a020?&utm_medium=1897
5. Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841?&utm_medium=1897
6. Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities.UrL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617?&utm_medium=1897
7. Effect of parsley (Petroselinum crispum, Apiaceae) juice against cadmium neurotoxicity in albino mice (Mus Musculus). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4743362/?&utm_medium=1897
8. Effects of parsley (Petroselinum crispum) on the aorta and heart of Stz induced diabetic rats. Url: https://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AQUAL.0000041152.24423.bb?&utm_medium=1897
9. he role of vitamin C in the treatment of pain: new insights. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5391567/?&utm_medium=1897
10. Natural products as alternative treatments for metabolic bone disorders and for maintenance of bone health.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17106868?&utm_medium=1897
11. Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605004073?via%3Dihub
12. Handbook of Herbs and Spices. Url: https://books.google.co.in/books?id=P4FwAgAAQBAJ&pg=PA444&lpg=PA444&dq=&utm_medium=1897#v=onepage&q&f=false
13. THE IRON CONTENT OF PLANT AND ANIMAL FOODS. Url: http://www.jbc.org/content/78/1/215.full.pdf?&utm_medium=1897
14. Oxalate contents of commonly used Chinese medicinal herbs. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S025462721530145X?&utm_medium=1897
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pătrunjel verde:

Continut pentru:
100g 10 fire = 10g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: