Pepene roșu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Pepene roșu

Indiferent ca spui pepene rosu/pepene verde sau lubenita, ori harbuz ori curcubete, spui vara torida.


Scriitorul american Mark Twain spunea despre pepenele rosu ca este ”un produs de lux al acestei lumi. Cand il gusti, iti dai seama ce mananca ingerii”.

Original din Africa de sud, zemos si dulceag, pepenele este astazi cel mai cultivat fruct din lume.
Considerat cel mai bun fruct al verii, pepenele nu numai potoleste setea, ci si dispune de numerosi nutrienti.

Aproape orice parte de pepene este consumabila. In unele regiuni ale lumii, coaja verde este prajita sau este folosita la prepararea sucului.

Pepenele contine din belsug apa, peste 90%. De asemenea, acest fruct este foarte scazut in calorii, se gasesc cantitati mai semnificative de vitamina A si vitamina C.
Pepenele dispune de carotenoide si deloc grasimi si colesterol.

Se considera ca pepenele pastrat la temeperatura camerei are mai multi nutrienti decat cel de la frigider.

O cana de pepene rosu taiat bucatele (152 g) contine urmatoarele valori nutrionale:
*Calorii: 46
*Grasimi totale: 0g
*colesterol: 0 g
*Sodiu: 2 mg
*Carbohidrati (total): 11 g
- fibre: 1 g
- zahar: 9 g
*Proteine: 1 g
*Vitamina A: 865 UI
*Vitamina C: 12, 3 mg
*Vitamina E: 0,1 mg
*Vitamina K: 0,2 mg
*Vitamina B1: 0,1 mg
*Vitamina B3: 0,3 mg
*Vitamina B9: 4,6 mcg
*Vitamina B8: 6,2 mg
*Calciu: 10,6 mg
*Fier: 0,4 mg
*Magneziu: 15,2 mg
*Fosfor: 16,7 mg
*Potasiu: 170 mg
*Sodiu: 1,5 mg
*Zinc: 0,2 mg
*Cupru: 0,1 mg
*Mangan: 0,1 mg
*Seleniu: 0,6 mg
*Apa: 139 mg

Pentru 100 g de pepene, valorile nutritionale sunt putin mai mici:
- 30 g calorii
- 91,5 g apa
- 7,55 g carbohidrati
- 0,4 g fibre
- 6,2 g zahar
- 0,61 g proteine

50% din semintele de pepene verde contin ulei, iar cealalta jumatate include 35% proteine si 5% fibre.

Proprietatile pepenului rosu
Pe langa vitamine si minerale, pepenele rosu contine carotenoide, elemente cu proprietati antioxidante.
De asemenea, contine licopen, o substanta care da culoarea rosie miezului de pepene. 100 g de pepene ofera 4,5 mg licopen, care are rolul de a reduce riscul numeroaselor forme de cancer si de boli cardiovasculare.
Pepenele rosu contine si un aminoacid numit citrulina care este folosita de organism pentru a produce alti aminoacizi cunoscuti sub denumirea de arginina. Arginina elimina amoniacul si produce oxid nitric, foarte benefic in micsorarea presiuni arteriale si in prevenirea disfunctiei erectile. In plus, nutrientii din pepene previn si alte afectiuni.


Asa cum se poate observa si mai sus, pepenele rosu nu contine grasimi, are putine calorii si cu cativa nutrienti. Comparativ cu alte fructe, pepenele contine mai multe calorii.


Cu toate acestea, consumul excesiv de pepene rosu poate cauza probleme de sanatate la unele persoane.
S-a observat in cazul consumului de cantitati uriase de pepene poate sa apara hipercalcemia (nivel ridicat de potasiu in sange).

Diabetic si pepenele rosu

Persoanele cu diabet sunt atentionate in privinta consumului de alimente, in special cele cu un nivel glicemic mare. Chiar si cantitatile mici, dar cu un index glicemic mare cresc nievelul de zahar in sange foare repede.
Din pacate, pepenele se afla pe lista alimentelor cu index glicemic mare. Daca observam lista valorilor nutrionale, am putea spune ca acest fruct poate fi consumat de diabetici, dar cu MODERATIE si in cantitati mici.

Pepenele rosu, sistemul cardiovascular si cel osos

Licopena din pepenele rosu este un element important pentru sanatatea cardiovasculara si de curand este cunoscuta ca fiind un factor pretios in promovarea sanatatii oaselor. Consumul in cantitati mari de pepene a fost colerat cu imbuntatirea functiilor cardiovasculare, deoarece ajuta la circulatia sangelui (relaxeaza presiunea sangvina).
Licopena din dieta (din pepenele rosu si rosii) reduce stresul oxidativ, ceea ce micsorea in mod normal activitatea osteoblastelor si osteoclastelor (doua celule osoase implicate in patogeneza osteoporozei); acest lucru semnificand oase mai puternice pentru cei care consuma alimente bogate in licopene.
Pepenele rosu contine si o valoare mare potasiu, care ajuta la retinerea calciului in orgasnism rezultand oase si articulatii puternice.

Pepenele rosu ajuta la slabire
Citrulina din pepene are rol de a incetini, chiar de a reduce acumularea grasimii. Citrulina este un aminoacid care se transforma arginina. Cand organismul absoarbe citrulina, urmatorul pas este de a converti in arginina.
De fapt, atunci cand citrulina este consumata, aceasta are abilitatea de a bloca activitatea fosfatazei alcalinei (fara specificitate tisulara), care face ca celulele create mai putin grase si previne acumularea peste masura a grasimilor.

Pepenele rosu: suport aniinflamator si antioxidant
Pepenele este bogat in componenti fenolici ca: flavonoide, carotenoide si triterpenoide (triterpenoids). In mod particular, carotenoidele din pepene reduc inflamatiile si neutralizarea radicalilor liberi.
Triterpenoidele (triterpenoids) prezente in pepene ofera suport antiinflamator si blocheaza unele enzimi.
Indicat este sa alegeti un pepene rosu copt, deoarece acesta va contine o cantitate mare de componenti fenolici.

Pepenele: suport diuretic si renal
Pepenele rosu este un diuretic natural, care ajuta la cresterea volumului de urina, dar fara a forma pietre la rinichi, precum alcoolul si cafeaua. Pepenele ajuta ficatul la procesarea amoniacului si usureaza eliminarea pietrelor de la rinichi, cand cantitatea fluidelor cresc excesiv.

Pepenele verde: suport musclar si nervos
Bogat in potasiu, pepenele este un mare electrolit natural care regleaza activitatea muschilor si nervilor in organsism. Potasiul determina gradul si frecventa contractelor musculare si controleaza excitatia nervilor.

Pepenele, efect de formare a alcalinilor
Pepenele copt are efect de formare a alcalinilor in organsim. Prin consumul a alimentelor bogate cu efecte de formare a alcalinilor (fructe si alimente proaspete si coapte) se reduce riscul dezvoltarii bolilor si afectiunilor cauzate de dieta mare de acid.

Pepenele rosu imbunatareste vederea
Pepenele contine si o importanta sursa de beta-caroteni care este transformata in organsim in vitamina A. Aceasta produce pigmenti in retina ochiului si protejeaza impotriva degenerarii maculare si previne astfel si orbirea. Vitamina A este benefica si in sanatatea pielii, a dintilor si a tesuturilor moi.

Pepenele rosu: suport imunitar, vindeca ranile si previne deteriorarea celulelor
Continutul de vitamina C din pepene este surprinzator de mare. Vitamina C are rol de imbunatatii sistemul imunitar si de a vindeca ranile. De asemenea, in numeroase studii s-au observat ca vitamina A este benefica in formarea noilor conexiuni de tesuturi. Enzimile implicate in crearea colagenului nu poate functiona fara vitamina C.



AVANTAJE:
Pepenele rosu este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C și potasiu.
Pepenele stimulează activitatea rinichilor, fiind laxativ ușor, ceea ce îl face de ajutor pentru cei care suferă de gută sau constipație.

Pepenele rosu este asociat si cu alte beneficii pentru sanatate, cateva dintre ele sunt:
- contine vitamina B care produce instant energie organismului
- beta-carotenul prezent in pepene mareste sistemul imunitar si lupta impotriva orbirii o data cu varsta
- cantitatea mare de apa din pepene previne deshidratarea. In plus, valorile mici de calorii, fac ca pepenele rosu sa fie cea mai buna alegere pentru slabire
- potasiul ajuta la diminuarea presiunii arteriale si lupta impotriva formarii pietrelor renale. Se spune ca acest mineral este benefic in prevenirea atacului de cord si cerebral
- ajuta la reducerea simptomelor ale astmului, osteroartritei si artritei reumatice
- deoarece este bogat in antioxidanti, se sustine ca pepenele are actiuni eficiente impotriva radicalilor liberi. Acesta reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer si boli de inima.
- este un bun diuretic
- poate fi folosit in ingrijirea pielii. Sucul de pepene aplicat pe ten, va reduce petele. Pepenele mai este prezent si in industria cosmeticilor.
- este un bun remediu in cazul constipatiei.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de pepenele roșu provine din zaharuri.

Evitați feliile de pepene vândute în supermarket. Expusă la acțiunea oxigenului din aer, vitamina C se anihilează rapid. Coaja menține prospețimea și aroma miezului.

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 12-08-2013 | Vizite: 110599
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pepene roșu:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: