Propolis Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Propolis Propolisul este un amestec de substanţe răşinoase colectate de albine din diverse surse vegetale. În funcţie de acestea, culoarea diferă, însă cel mai des, propolisul este maro închis.

Fiind o sursă importantă de polifenoli, în principal flavonoide şi acizi fenolici, propolisul a fost utilizat încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice. Grecii îl foloseau pentru tratarea abceselor, asirienii pentru vindecarea rănilor şi a tumorilor, iar egiptenii îl includeau în procesul de mumificare.

Disponibil astăzi în diverse forme, de la tablete, tincturi până la pudră sau creme, propolisul este întrebuinţat pentru numeroase afecţiuni sau simptome supărătoare. Cum gramajul diferă foarte mult, cel mai indicat ar fi să respecţi întotdeauna dozajul indicat pe prospect. (1)

Beneficiile consumului de propolis

Specialiştii au accentuat deja proprietăţile antibacteriene, antifungice şi antiinflamatorii ale propolisului. E drept că, în cazul unora, mai multe studii sunt necesare, însă lunga sa istorie medicinală validează întrucâtva aceste avantaje asupra sănătăţii.

Este deseori folosit în afecţiuni ale cavităţii bucale

Pe lângă tratarea aftelor şi a inflamaţiilor de la nivel local, s-a descoperit că propolisul ameliorează şi simptomele asociate paradontozei. În plus, un alt studiu a demonstrat că spălaturile bucale cu un produs din propolis după o intervenţie chirurgicală locală a grăbit cu mult viteza de vindecare. (1), (2)

Poate trata cu succes herpesul genital

Se cunosc deja proprietăţile antiinflamatoare şi antivirale ale propolisului, aşa că specialiştii au dorit să determine în ce măsură un unguent cu propolis poate ajuta în vindecarea herpesului genital. Astfel, 90 de bărbaţi, femei şi bărbaţi, diagnosticaţi cu herpes genital recurent au fost trataţi cu unguent conţinând propolis, cu cremă aciclovir, respectiv cu un remediu placebo. La final s-a demonstrat faptul că unguentul conţinând flavonoide a fost mult mai eficient decât celelalte, atât în vindecarea herpesului, cât şi în reducerea simptomelor locale. (3)

Creşte sistemul imunitar şi ajută la vindecarea răcelilor

Natural Medicines Comprehensive Database prezintă propolisul ca fiind un remediu eficient contra îmbolnăvirilor de sezon. Datorită proprietăţilor sale, propolisul stimulează sistemul imunitat şi ne fereşte de îmbolnăvirile de sezon. (1)

Creşte fertilitatea

Din cele mai vechi timpuri, produsele apicole au fost într-adevăr asociate cu o stimulare a fertilităţii. Iată că studiile recente vin să confirme acest fapt. Se pare că femeile diagnosticate cu endometrioză şi infertilitate, care au luat o doză de 500 mg de propolis, de două ori pe zi au avut o rată de fertilitate de 60%, comparativ cu 20%, în cazul femeilor tratate cu un remediu placebo. (4)

Ar putea stimula creşterea părului

Un studiu recent susţine că propolisul ar putea stimula creşterea părului. Deşi realizat pe animale și nesusţinut de alte date oficiale, respectiva cercetare a ajuns la concluzia că folosirea unui tratament pe bază de propolis ar putea stimula creşterea părului. Astfel de studii, însă, sunt încă la început şi necesită documentare suplimentară. (5) Totuşi, eficienta propolisului la nivelul pielii (eczeme, arsuri şi acnee) a fost întrucâtva dovedită.

Este un bun antiinflamator, antibiotic şi antifungic

Datorită acestor calități, poate fi folosit pentru o mai bună funcţionare a organismului. Specialiştii sunt încă la început cu studiile minuţioase şi atent realizate, însă asta nu înseamnă că nu putem folosi propolisul ca pe un tonic şi regenerant natural al corpului nostru.
Bineînţeles, trebuie să reducem la minimum posibilele riscuri şi să cerem părerea unui medic.

Contraindicaţiile consumului de propolis

Fii precaut atunci când îl aplici pe zone sensibile
Deseori, cremele cu propolis se aplică local, pe răni deschise sau zonele cu probleme. Totuşi, fii precaut atunci când vrei să îl aplici pe zone sensibile, cum ar fi ochii.

Poate da reacţii alergice
Dacă ştii că eşti alergic la produse apicole, riscul este cu atât mai mare. Adresează-te unui medic specialist sau aplică pe mână o picătură de tinctură sau un pic din cremă de propolis şi aşteaptă câteva ore. (6)
De asemenea, unii experţi cred că propolisul ar putea înrăutăţi simptomele de astm, aşa că cere şi în acest caz sfatul unui alergolog.

Nu este sigur în sarcină şi alăptare
Cum datele strânse până în acest moment nu sunt concludente, se recomandă ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să nu consume propolis.

Unii compuşi din propolis încetinesc coagularea
Tocmai de aceea, încetează administrarea lui cu 2 săptămâni înaintea unei intervenţii chirurgicale sau fii precaut dacă ai deja probleme cu coagularea sângelui. (1)

AVANTAJE:
Folosit din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, propolisul are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antiinflamatorii, fiind folosit astăzi în tratarea rănilor deschise, afecţiunilor de la nivel bucal, a herpesului genital sau a răcelilor de sezon. În plus, studii recente au demonstrat eficienţa sa în stimularea fertilităţii.

DEZAVANTAJE:
Cu un potenţial alergen destul de ridicat, propolisul ar trebui utilizat cu precauţie de cei alergici sau cu astm. De asemenea, propolisul poate creşte riscul de hemoragie, nefiind indicat nici femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Data actualizare: 28-01-2015 | creare: 17-05-2012 | Vizite: 6339
Bibliografie
(1) Propolis, link: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/390.html
(2) Propolisul de albine in tratamentul periodontal, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22945731
(3) Un studiu comparative privind eficienta propolisului, cremei de aciclovir si un tratament placebo impotriva herpesului, genital, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10782483
(4) Propolis, link: http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-3727000
(5) Efectul stimulator al propolisului Brazilian asupra cresterii parului prin proliferarea keratinocitelor – un studio realizat pe rozatoare, link: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf503184s
(6) Propolisul de albine, link: http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21542
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Propolis:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: