Roșii Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Roșii Roșiile sunt importante surse de compuși bioactivi cu efecte pozitive asupra sănătății. Conțin vitamine, minerale și antioxidanți. Antioxidanții sunt constituiți tot dintr-un grup de vitamine, dar și carotenoide și compuși fenolici ce conferă protecție împotriva radicalilor liberi. Cel mai important antioxidant natural întâlnit în roșii este licopenul.

Roșiile sunt versatile, putând fi consumate în salate, sandwich-uri, la garnituri, sosuri etc.

Compoziția nutrițională a roșiilor

Fiind asociate în primul rând cu licopenul din punct de vedere biochimic (un carotenoid recunoscut pentru proprietățile antioxidante), roșiile conțin o varietate de fitonutrienți: carotenoide (beta-caroten, luteină, zeaxantină), flavonoide, acizi hidroxicinamici, glicozide și derivați ai acizilor grași.

Roșiile proaspete conțin aproximativ 90% apă dar sunt și o importantă sursă de vitamina C (13,7 mg/100 g), vitamina A (833 IU/100 g), vitamina K (7,9  µg/100 g).

De altfel, o porție de 100 g de roșii conține aproximativ:
  • 237 mg potasiu;
  • 24 mg fosfor;
  • 10 mg calciu;
  • 11 mg magneziu;
  • 5 mg sodiu;
  • 0,27 mg fier;
  • 0,17 mg zinc; (1)

Beneficiile consumului de roșii asupra sănătății

Roșiile pot proteja sistemul cardiovascular

Roșiile sunt bogate în potasiu și complexul de vitamine B, ce au capacitatea de a reduce colesterolul și de a reduce presiunea sângelui. Introducerea roșiilor în dietă poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Unele studii clinice susțin legătura dintre consumul de alimente bogate în licopen și potasiu  și sănătatea sistemului cardiovascular. Modul de acțiune al licopenului la nivel celular presupune reducerea oxidării LDL-colesterolului, numit colesterol „rău”.

O meta-analiză publicată în jurnalul  Food Science and Technology a arătat că în majoritatea studiilor analizate, consumul de suc de roșii sau roșii proaspete a favorizat reducerea colesterolului „rău” și  creșterea valorilor pentru colesterolul „bun”. Excepție face un singur studiu, în urma căruia nu s-au evidențiat legături între dieta bogată în carotenoide (licopen) și nivelul lipidelor din sânge. (3)

Roșiile pot preveni crizele de astm

Unele surse menționează că antioxidanții din alimente pot reduce prevalența astmului. Obiectivul unui studiu publicat în jurnalul Informa Healthcare a fost acela de a arăta corelația dintre antioxidanți (licopen) și crizele de astm.

Astfel, au fost incluși în studiu 32 de participanți astmatici, care au urmat timp de 10 zile o dietă deficitară în compuși antioxidanți, urmată de 3 perioade de câte 7 zile de tratament alimentar cu sau fără conținut de licopen (placebo, extract de roșii – 45mg licopen/zi, suc de roșii – 45 mg licopen/zi). Dietele cu extract de roșii și suc de roșii au dus la reducerea considerabilă a sputei și a neutrofilelor din spută. Nivelul crescut de neutrofile poate să apară din cauza privării de oxigen a organismului și favorizează producția de mucus, reducând și elasticitatea plămânilor.

Consumul de roșii, bogate în licopen, ar putea reduce simptomele astmului și riscul apariției astmului, fiind necesare studii aprofundate pentru confirmarea efectului benefic și pentru  posibila utilizare terapeutică. (4)

Posibilul efect benefic al roșiilor împotriva osteoporozei

Conținutul bogat de carotenoide din roșii ar putea reduce resorbția osoasă, reducând riscul de osteoporoză și de fracturi cauzate de această boală.

Conform unui studiu observațional de lungă durată publicat în Journal of Bone and Mineral Research, consumul de alimente bogate în carotenoide, cum sunt roșiile, reduce valorile parametrilor osteoporotici, reducând riscul fracturilor. Posibilul rol protector trebuie demonstrat prin alte studii, atât in vivo cât și in vitro, putând reprezenta pe viitor o metodă de tratament și prevenire a osteoporozei. (5)

Roșiile protejează pielea împotriva razelor ultra-violete

Consumul de roșii este asociat cu protecția solară, datorită conținutului de carotenoide, ce reduc foto-oxidarea. Rezultatele unui studiu clinic publicat în The Journal of Nutrition au indicat o rată de scădere cu 40% a eritemelor produse de expunerea la radiații UV, în urma consumului de sos de roșii. O parte dintre participanții la studiu au consumat 40 g de sos de roșii pe zi, timp de 10 săptămâni, în timp ce o parte au constituit grupul de control (nu au consumat roșii).

Eficacitatea dietei bogate în licopen ar putea constitui doar o metodă de protecție bazală și nu înlocuiește metodele de protecția solară cunoscute. (6)

Roșiile pot îmbunătăți sănătatea oculară

Vitamina A din roșii are efecte pozitive asupra retinei favorizând transmiterea informației vizuale către creier. De asemenea, licopenul protejează țesutul de la nivelul ochilor de radicalii liberi, iar luteina și zeaxantina mențin o barieră la nivelul ochiului pentru razele dăunătoare, ce ar afecta țesuturile oculare. (8)

Posibilul efect anti-cancerigen al roșiilor

Studii experimentale și observaționale menționează că un consum de roșii poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată. Relația din acestea este pusă pe baza conținutului de licopen, substanță din clasa carotenoidelor, întâlnită în special în roșii.

Rezultatele unei meta-analize publicate în The Journal of Nutrition au arătat o posibilă corelație între consumul de roșii sau suc de roșii și riscul de a dezvolta cancer de prostată. Rezultatele pozitive nu au fost concludente din cauza numărului relativ redus de participanți.

O altă analiză a studiilor pe această temă a fost publicată în jurnalul Food Science and Technology. Nu doar în cazul cancerului de prostată a fost testat licopenul din roșii, ci s-au experimentat efectele și asupra altor tipuri de cancer: cancer de sân, cancer pulmonar, cancer colo-rectal, cancer gastric, cancer pancreatic și cancer ovarian. În timp ce unele studii au arătat o scădere medie a riscului de cancer în urma consumului de roșii sau suc de roșii, alte studii au dus la concluzia că nu există nicio legătură între cele două. (3)

În această situație este imposibil de afirmat cu certitudine că un consum regulat de roșii previne apariția cancerului de prostată deoarece cercetările științifice în această direcție sunt limitate. Cu toate acestea, ele reprezintă un pas important și studiile continuă în vederea elucidării mecanismului de acțiune prin care licopenele sau alte substanțe din roșii ar putea favoriza reducerea riscului de cancer. (2)

Sucul de roșii poate accelera metabolismul bazal și reduce anxietatea


Roșiile pot avea efecte pozitive asupra metabolismului bazal, în special în cazul femeilor aflate în perioada de menopauză. Un studiu realizat pe un eșantion de 95 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani a arătat că un consum de 200 ml de suc de roșii de două ori pe zi timp de 8 săptămâni crește rata metabolismului de repaus, reduce anxietatea, simptomele date de menopauză și scade nivelul trigliceridelor.

Nivelul de anxietate și nivelul de depresie au fost aproximate cu ajutorul chestionarelor iar metabolismul de repaus a fost calculat cu ajutorul unor calorimetre portabile. (7)

Contraindicații și recomandări

Unele persoane pot fi alergice la roșii, alergie ce se poate manifesta la nivelul pielii (prurit, edem), la nivel respirator sau poate cauza probleme digestive. În cazul unor persoane, simplul contact cu fructul sau alte părți ale plantei poate cauza reacții adverse.

Intoleranța alimentară la roșii este diferită de alergie și reprezintă incapacitatea organismul de a absorbi și digera aceste alimente. Simptomele sunt asemănătoare alergiei, în special balonare, crampe abdominale, dar debutul este lent. Diagnosticarea se face prin teste medicale specifice.

Roșiile conțin acid citric, acid malic și acid oxalic, ceea ce poate cauza arsuri gastrice și regurgitări persoanelor care suferă de pirozis (boala de reflux gastro-esofagian).

Unele enzime și unii compuși benefici din roșii se pierd în timpul gătirii termice.

Știați că?

  • Roșiile sunt originare din Peru iar în Europa au fost aduse în jurul anului 1554, fiind denumite „merele dragostei”.
  • Până în anul 1800 erau considerate toxice - oamenii le considerau otrăvitoare din cauza asemănării cu mătrăguna (Atropa belladonna).
  • În întreaga lume sunt 10.000 de varietăți de roșii, de diferite mărimi, forme și culori (inclusiv roz, mov, negru, galben și alb).
  • Roșiile sunt de fapt fructe și nu legume. Confuzia a apărut din anul 1890, când Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii le-a numit legume din motive de impozitare.



AVANTAJE:
Roșiile sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina A, C, E și K, potasiu, tiamină, niacină, acid folic, magneziu și fosfor.
Roșiile reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, substanță care reduce riscul de boli cardio-vasculare, riscul de cancer la prostată, absoarbe razele ultra-violete și menține o piele tânără.
Roșiile aduc un aport caloric scăzut organismului.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de roșii provine din zaharuri.
Roșiile nu sunt indicate persoanelor ce suferă de reflux gastro-esofagian.
Anumite persoane manifestă reacții alergice sau intoleranță la roșii.

Data actualizare: 10-07-2015 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 44620
Bibliografie
(1) National Nutrient Database for Standard Reference Release 27, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3258?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=tomato+raw
(2) The tomato as a functional food, link: http://jn.nutrition.org/content/135/5/1226.long
(3) An update on the Health Effects of tomato lycopene, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
(4) Lycopene-rich treatments modify noneosinophilic airway inflammation in asthma: Proof of concept, link: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10715760701767307
(5) Protective Effect of Total Carotenoid and Lycopene Intake on the Risk of Hip Fracture: A 17-Year Follow-Up From the Framingham Osteoporosis Study , link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090102/abstract;jsessionid=D2B43955B07052C97853CD7B80732315.f04t02?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+be+disrupted+on+11th+July+2015+at+10%3A00-16%3A00+BST+%2F+05%3A00-11%3A00+EDT+%2F+17%3A00-23%3A00++SGT++for+essential+maintenance.++Apologies+for+the+inconvenience
(6) Dietary Tomato Paste Protects against Ultraviolet Light–Induced Erythema in Humans, link: http://jn.nutrition.org/content/131/5/1449.long.
(7) Tomato juice intake increases resting energy expenditure and improves hypertriglyceridemia in middle-aged women: an open-label, single-arm study, link: http://www.nutritionj.com/content/14/1/34
(8) Do Tomatoes Help the Eyes?, link: http://healthyeating.sfgate.com/tomatoes-eyes-9542.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Roșii:

Continut pentru:
100g 1 cană roșii cherry = 150g 1 roșie cherry = 17g 1 roșie = 120g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: