Șalău Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Șalău

Pe lângă faptul că are o mulțime de vitamine și minerale prețioase pentru sănătatea organismului, carnea de pește s-a dovedit benefică pentru inima si arterele noastre. Oamenii de știință au calculat că peștele, consumat de două-patru ori pe săptămână, reduce cu 30% riscul apariției unei boli de inimă. (1)

Șalăul are o structură delicată a cărnii și este foarte apreciat în întreaga Europă. Această carne de pește are un conținut natural ridicat de proteine și Omega-3. (2)

Porția de pește nu trebuie să depăşească cantitatea recomandată de proteine pentru o masă, în general nu este bine să consumăm mai mult de 200 g de pește la o masă (unii bărbaţi care practică antrenamente intense de culturism pot consuma o cantitate mai mare, în anumite momente ale antrenamentului lor). (3)

Excesul de proteine nu este un lucru benefic pentru organism, aşa că este important să nu ne suprasolicităm rinichii cu proteine, fie ele din pește sau din carne roşie.

Proteine

Carnea de pește, în special șalăul, reprezintă o sursă importantă de proteine. Spre exemplu, 100 g de șalău conține 20 g de proteine. (4)

Șalăul este bogat în proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale.

Cu toate acestea, unele tipuri de pește sunt mai bune decât altele, iar tipurile grase de pește sunt considerate cele mai sănătoase.

Peștii pe bază de grăsimi precum somonul, macroul și sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3 și au un conținut redus de grăsimi saturate. Și grăsimile omega-3 sunt benefice pentru inimă în mai multe moduri.

Se știe că acestea împiedică aritmia, reduc riscul de coagulare a sângelui, scad nivelul de trigliceride și reduc tensiunea arterială. (5) Aceste efecte pozitive sunt observate numai cu consumul de pește gras.

Cercetătorii se îndoiesc dacă alte tipuri de pești cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi șalăul și bibanul, au un efect similar asupra nivelului de colesterol.

Acești acizi grași sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului și sunt strâns legate de reducerea riscului de apariție a multor boli.

Vitamina D

Potrivit Institutului Național de Sănătate, peștii sunt bogați în vitamina D și sunt considerați una dintre cele mai bune surse dietetice pentru a asigura aportul cu acest nutrient esențial. (6)

Vitamina D este benefică pentru absorbția calciului pentru sănătatea osoasă și pentru creștere și dezvoltare. Deoarece 70% din populația din S.U.A. nu îndeplinește în fiecare an estimarea medie a consumului de vitamina D, este cu siguranță util să adăugi mai mult din acest aliment nutritiv dens în dieta ta.

Este o carne slabă

American Heart Association a remarcat că șalăul este o sursă excelentă de proteine fără conținut ridicat de grăsimi saturate pe care multe alte tipuri de carne le au. (7)

Șalăul accelerează metabolismul

Cercetările de la Departamentul de Sănătate Umane și Științele Nutriționale de la Universitatea Guelph au constatat că șalăul are un efect pozitiv asupra metabolismului. Studiul a arătat că acesta a stimulat odihna și a exercitat rate metabolice, precum și oxidarea grăsimilor la femeile mai în vârstă.

Șalăul ameliorează sindromul premenstrual

Șalăul poate ajuta, de asemenea, cu simptome premenstruale la femei, potrivit unui studiu publicat de Journal of Obstetrics & Gynecology Psychosomatic. Studiul a constatat că interferența simptomelor premenstruale în viața de zi cu zi a femeilor a scăzut puternic atunci când au crescut ingestia lor de acizi grași omega-3, care se găsesc în majoritatea peștilor. (9)

Ajută sportivii să se recupereze mai repede

Peștele conține substanțe nutritive extrem de benefice pentru a ajuta sportivii să se recupereze de la oboseală și să ajute la regenerarea musculară.

Un studiu publicat în Medicina Sportivă a arătat că acizii grași din vitamina D și omega-3, care sunt foarte proeminenți în majoritatea peștilor, joacă un rol important în regenerarea musculară post-exercițiu. (10)

Riscuri

Unii pești conțin mercur. În comparație cu peștele-spadă sau macrou, șalău conține cantități reduse de mercur.

Un alt aspect important îl constituie felul în care gătim peştele. Este important să reţinem că pane-urile sau peştele prăjit în ulei devin adevărate bombe calorice, iar prin uscare şi afumare peştele pierde mare parte din acizii graşi Omega 3.

De aceea, este indicat să prepari peştele la cuptor, în folie de aluminiu, la grătar sau la aburi, să nu adăugi maioneză şi alte dressing-uri, nu folosi ulei în cantităţi mari pentru a face o salată de icre, ci mai degrabă consumă-le pe pâinea unsă cu puţin unt.



AVANTAJE:
Șalăul are un conținut natural ridicat de proteine și Omega-3
Are un efect pozitiv asupra metabolismului

DEZAVANTAJE:
Gătit pane sau prăjit în ulei, peștele e o adevărată „bombă calorică”

Data actualizare: 22-01-2019 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 36111
Bibliografie
1. Fish Consumption and Stroke Risk in Elderly Individuals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1201399/
2. Characteristics and consumer acceptance of healthier meat and meat product formulations—a review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550835/
3. Just Enough for You: About Food Portions. Url: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/just-enough-food-portions
4. Fish is food for the brain as well as good protein. Url: http://www.fao.org/focus/e/fisheries/nutr.htm
5. Omega-3 Fatty Acids. Url: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
6. Are we currently amid a vitamin D deficiency pandemic? Url: https://www.vitamindcouncil.org/are-we-currently-amid-a-vitamin-d-deficiency-pandemic/#.XEbNL1wzaUk
7. Food Sources of Saturated Fat and the Association With Mortality: A Meta-Analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966685/
8. Omega-3 Fatty Acid Supplementation for 12 Weeks Increases Resting and Exercise Metabolic Rate in Healthy Community-Dwelling Older Females. Url: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144828
9. The effect of omega 3 fatty acid supplementation on premenstrual syndrome and health-related quality of life: a randomized clinical trial.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28707491
10. Selected In-Season Nutritional Strategies to Enhance Recovery for Team Sport Athletes: A Practical Overview. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28702900
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Șalău:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: