Scorțișoară Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Scorțișoară Dacă foloseşti des scorţişoara în ceaiuri, prăjituri sau alte preparate, află că acest condiment este unul dintre cele mai apreciate datorită proprietăţilor sale benefice. Rafinată, cu o aromă uşor dulceagă, scorţişoara a fost menţionată încă din anul 2400 i. H, în texte de origine chineză, apărând chiar şi în Biblie, printre condimentele folosite de Moise.

Ca origine, se crede că scorţişoara provine din India, mai precis din regiunea Sri Lanka (Ceylon). De altfel, astăzi, scorţişoara de Ceylon este considerată de cea mai bună calitate. (1)

Scorţişoara este extrasă din scoarţa interioară a copacului de talie mică Cinnamomum, rezultând 4 tipuri de scorţişoară, comercializate în întreaga lume:
  • Scorţişoară de Ceylon – extrasă din scoarţa copacului Cinnamomum zeylanicum.
  • Scorţişoară din China – provenită din scoarţa arborelui Cassia Cinnamomum aromaticum.
  • Scorţişoară vietnameză sau de Saigon - din scoarţa arborelui Cinnamomum loureiroi.  
  • Scorţişoară de Indonezia – din Cinnamomum burmannii. (2)
Cea mai valoroasă şi cea mai sigură, totodată, este scorţişoara de Ceylon. Studiile realizate în ultimii ani au demonstrat că scorţişoara, în special Cassia, conţine o cantitate de coumarin, un compus despre care se crede că ar afecta ficatul, atunci când este ingerat într-o cantitate foarte mare. Potrivit specialiştilor, coumarin se găseşte într-o proporţie destul de mare în scorţişoara de China, cea mai sigură din acest punct de vedere fiind scorţişoara de Ceylon. În privinţa celorlalte două tipuri de scorţişoară nu există deocamdată informaţii relevante. (3)

În România, se poate găsi şi scorţişoară de Ceylon, însă cea mai răspândită şi mai ieftină este cea de Indonezia.

Deşi mulţi o consideră un simplu condiment aromat, în medicina tradiţional chineză, de exemplu, scorţişoara este considerată un remediu natural, eficient în numeroase afecţiuni sau simptome supărătoare. De altfel, de-a lungul timpului, scorţişoara a fost utilizată drept conservant, condiment, dar şi ca tratament contra răcelilor sau a problemelor digestive. (4)

Beneficiile consumului de scorțișoară

Scorţişoara ar putea fi eficientă contra diabetului de tip 2

În ultimii ani, au fost demarate numeroase studii care au încercat să demonstreze eficienţa scorţişoarei în contextul diabetului de tip 2. De exemplu, în cadrul unui studiu realizat în Pakistan, 60 de persoane cu diabet de tip 2 au consumat o doză zilnică de 1, 3 sau 6 g de scorţişoară, timp de 40 de zile. La final s-a constatat o îmbunătăţire a valorilor zahărului din sânge cu 18-29%, a colesterolului total cu 12-26% şi a trigliceridelor cu 23-30%.

Un alt studiu care a implicat 22 de pacienţi prediabetici a evidenţiat faptul că o doză unică, zilnică, de 500 mg de scorţişoară a avut un efect moderat asupra nivelului de zahăr din sânge şi a tensiunii arteriale sistolice. Aşadar, de astă dată doza administrată a fost mult mai mică.

Dacă majoritatea studiilor susţine o anumită eficienţă a scorţişoarei, controversele apar atunci când vorbim despre doza şi durata recomandate, datele de până acum fiind insuficiente în acest sens.
Cu toate astea, doza zilnică recomandată de scorţişoară este între 1-3 g pe zi, iar doza de ulei de scorţişoară între 0. 05-0. 2 g. De altfel, dacă ai diabet sau vrei să incluzi scorţişoara în alimentaţia zilnică, ca adjuvant, ar fi bine să îţi consulţi medicul înainte. Ţine minte că dieta sănătoasă, mişcarea fizică regulată şi monitorizarea glicemiei sunt coordonate principale în controlarea acestei afecţiuni. (5)

Extractul de scorţişoară ajută funcţiile cognitive

Se pare că extractul sau uleiul de scorţişoară îmbunătăţeşte memoria, concentrarea şi alte funcţii cognitive, diminuând totodată nivelul de nervozitate. (6) De altfel, un studiu realizat pe animale a demonstrat că extractul de scorţişoară, administrat oral, ar putea corecta tulburările cognitive asociate bolii Alzheimer. (7)

Scorţişoara este un anti-coagulat şi anti-inflamator natural

Se pare că scorţişoara inhibă eliberarea acidului arahidonic de către plachete, acest acid având un efect inflamator. Astfel, condimentul devine eficient atât împotriva inflamaţiei, cât şi împotriva coagulării sângelui în situaţii care nu sunt necesare. În plus, uleiul de scorţişoară purifică sângele, îmbunătăţeşte circulaţia şi ajută la stoparea sângerării rănilor deschise. (8)

Scorţişoara este anti-microbian

Uleiurile esenţiale ce se regăsesc în componenţa scorţişoarei împiedică dezvoltarea bacteriilor şi fungilor. Tocmai de aceea, scorţişoara a fost folosită şi drept conservant. (8)

Scorţişoara calmează crampele menstruale

Potrivit unui studiu recent, scorţişoara diminuează nivelul de zahăr din sânge la femeile cu sindrom de ovar polichistic. În plus, acest condiment ajută la calmarea crampelor asociate cu menstruaţia. (5)

Scorţişoară – un posibil medicament natural contra durerii

Proprietăţile sale anti-inflamatorii fac din scorţişoară un posibil remediu natural contra durerii, în special a celei asociate cu artrita, mai ales atunci când este administrată în combinaţie cu miere. (9)

Scorţişoara – un eficient remediu digestiv

Foloseşte scorţişoară în ceaiuri și preparate culinare pentru a înlătura probleme ca indigestia, diareea sau greţurile de dimineaţă. (10)

Uleiul de scorţişoară combate halena

Uleiul de scorţişoară este folosit deseori în gume de mestecat sau paste de dinţi pentru o respiraţie proaspătă. Consumat periodic, acest condiment este eficient şi în acest sens. (10)

Contraindicaţii şi precauţii

Coumarin, o substanţă regăsită în anumite tipuri de scorţişoară, poate fi toxică pentru organism

Dacă vrei să foloseşti scorţişoară în scopuri terapeutice, cel mai indicat ar fi să optezi pentru scorţişoară de Ceylon, cea cu un conţinut scăzut de coumarin. Această substanţă ce poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul, se regăseşte în proporţii destul de mari în scorţişoara de China. Cum datele privind celelaltele două tipuri nu sunt încă suficiente, este de preferat să fii precaut şi să alegi scorţişoară de Ceylon. (3)

Aplicat pe piele, uleiul de scorţişoară poate cauza iritaţii sau reacţii alergice

Tocmai de aceea, este recomandat ca, înainte de a folosi uleiul de scorţişoară în aromaterapie, să aplici câteva picături diluate pe piele, ca test preliminar. (10)

Eliminată sau consumată cu precauţie în timpul sarcinii şi al alăptării

Cum nu există suficiente informaţii cu privire la efectele scorţişoarei administrate în timpul sarcinii şi al alăptării, este de preferat să consumi cu moderație acest condiment în astfel de situaţii. (10)

Poate interfera cu procesele apărute în timpul intervenţiei chirurgicale

Dacă urmează să te operezi, opreşte administrarea de scorţişoară cu 2 săptămâni înainte de data stabilită. Se pare că scorţişoara, în special cea provenită din cassia cinnamomum, ar putea afecta glicemia în timpul operaţiei. (11)

Coumarinul ar putea interacţiona cu anumite medicamente

Anunţă-ţi medicul dacă doreşti să iei scorţişoară zilnic, dar te afli sub tratament cu medicamente precum aspirină, ibuprofen sau anticoagulante. (12)

AVANTAJE:
Scorțișoara conține uleiuri care împiedică dezvoltarea bacteriilor și fungilor, are proprietăți anti-inflamatorii, îmbunătățește circulația și ar putea fi benefică în cazul unor afecțiuni precum diabetul sau tulburările cognitive.

DEZAVANTAJE:
Scorțișoara conține coumarin, o substanţă care poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul.

Data actualizare: 13-01-2015 | creare: 23-10-2014 | Vizite: 16518
Bibliografie
(1) Scorțișoara, link: http://www.historyforkids.org/learn/india/food/cinnamon.htm
(2) Tipuri de scorțișoară, link: http://cinnamonvogue.com/Types_of_Cinnamon_1.html
(3) Cea mai sigura scorțișoară, link: http://nutritionfacts.org/video/the-safer-cinnamon/
(4) Scorțișoara – un condiment la fel de valoros ca aurul?, link: http://www.gnet.org/cinnamon-a-spice-worth-its-weight-in-gold/
(5) Scorțișoara, link: http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21672
(6) Cele mai bune alimente pentru pacienții cu dementa, link: http://www.dementia.org/treatment/best-foods-for-dementia-patients-to-eat
(7) Extractul de scorțișoară,administrat oral, corectează tulburările cognitive asociate bolii Alzheimer, la animale, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3030596/
(8) Beneficiile scorțișoarei pentru sănătate, link: http://gentleworld.org/cinnamon-health-benefits/
(9) Beneficiile amestecului de scorțișoară și miere, link: http://skinnywithfiber.org/12-surprising-health-benefits-of-honey-and-cinnamon-mixture/
(10) Cele mai mari beneficii ale uleiului de scorțișoară, link: http://www.healthguidance.org/entry/16081/1/The-Health-Benefits-of-Cinnamon-Oil.html
(11) Cassia Cinnamonm link: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1002.html
(12) Scorțișoara oferă beneficii, dar prezintă de asemenea și riscuri serioase, link: http://www.peoplespharmacy.com/2013/12/30/cinnamon-offers-health-benefits-but-also-carries-serious-risks/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Scorțișoară:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 8g 1 linguriță = 3g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: