Sparanghel Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Sparanghel Sparanghelul este o legumă din familia Liliaceae ce a fost cultivată pentru prima dată în Egiptul antic, pentru proprietățile sale diuretice și afrodisiace.

Cel mai cunoscut tip de sparanghel este cel verde, însă mai sunt cunoscute alte două tipuri. Sparanghelul alb, ce este mai fraged și are aromă mai subtilă, este cultivat subteran pentru a i se inhiba producția de clorofilă și pentru obținerea culorii albe. Al doilea tip este sparanghelul purpuriu de dimensiuni mai mici și cu aromă fructată. Conține antocianine care îi conferă culoarea specifică.

Compoziția nutrițională a sparanghelului

Sparanghelul are acțiune anti-inflamatoare datorită conținutului de saponine, inclusiv asparagina A, sarsasapogenina, protodioscina și diosgenina. Acestea conferă și gustul amărui și specific sparanghelului. Saponinele sunt substanțe antioxidante, imunostimulatoare, antihepatotoxice cu multiple efecte benefice asupra sănătății. O altă categorie de anti-inflamatoare este reprezentată de flavonoide: quercitina, rutina, kemferolul și izorhamnetina. Alți compuși importanți din sparanghel sunt uleiurile esențiale, arginina, tirozina și taninurile.

De asemenea, sparanghelul este o importantă sursă de vitamine, inclusiv vitamina C, beta-caroten, vitamina E, dar și minerale: mangan, zinc, seleniu. Este sărac în calorii, o porție de 100 g aducând un aport de doar 20 calorii organismului. (1) Acidul aspartic (asparagic) este un compus întâlnit în frunzele de sparanghel. Se consideră că este responsabil de mirosul urinei în urma ingestiei acestui aliment. (2)

Beneficiile consumului de sparanghel

Sparanghelul are numeroase beneficii asupra sănătății, în special datorită conținutului de saponine, flavonoide, vitamine și minerale. Iată care sunt acestea:

Sparanghelul ar putea menține sănătatea cardiovasculară

Flavonoidele, protodioscina și rutina au efecte benefice asupra circulației, în special asupra circulației periferice, prevenind apariția varicelor. Aceste substanțe previn dilatarea și blocarea venelor. Conținutul de acid folic și vitamina K susține sanătatea inimii. Acidul folic favorizează sănătatea cardiovasculară prin reducerea valorilor homocisteinei, un aminoacid ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și tromboze venoase, în timp ce vitamina K dirijează calciul la nivelul oaselor, prevenind depozitarea acestuia pe pereții vaselor de sânge.

Aceste afirmații sunt susținute și de un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (2013). Conform acestuia, sparanghelul verde este bogat în substanțe nutritive ce previn hipertensiunea prin inhibarea conversiei angiotensinei. De asemenea, în urma consumului de sparanghel timp de 10 săptămâni, s-a observat o reducere a presiunii sistolice și o îmbunătățire a circulației la nivel renal. (3)

Posibilul rol anti-diabetic al sparanghelului

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (2011) a arătat că administrarea extractului de sparanghel poate reduce nivelul glicemiei și crește nivelul insulinei serice prin îmbunătățirea funcției celulelor pancreatice β (celulele care produc insulina). Eficacitatea extractului a fost comparată cu a medicamentului antidiabetic glibenclamida, fiind destul de similară. (4)

Sparanghelul și afecțiunile digestive

Compușii nutritivi din sparanghel pot favoriza sănătatea sistemului digestiv prin reducerea afecțiunilor ulcerative și protejarea mucoasei gastrice. Crește secreția și vâscozitatea mucusului și întărește bariera de protectie.
Conform unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology (2003), sparanghelul prezintă efecte antiulcerative. Extractele de sparanghel au fost administrate de două ori pe zi, pe cale orală, oferind protecție împotriva ulcerului gstric indus, afecțiunilor duodenale și pilorice. (5)

Posibilul efect anticancerigen al sparanghelului

Saponinele în stare naturală pot avea acțiune chemopreventivă și antitumorală, inducând apoptoza celulelor canceroase umane leucemice, hepatice, gastrice sau de colon, in vitro. Diosgenina este o saponină steroidală  ce inhibă tumorile mamare estrogen-receptor pozitive și negative, pe modele animale. Protodioscina prezintă o posibilă acțiune chemopreventivă pe mai multe linii celulare canceroase. (6)

Sarsasapogenina este un steroid izolat din rădăcina sparanghelului ce prezintă o posibilă actiune citotoxică, conform unui studiu pulicat în Journal of Integrative Plant Biology (2008). Acesta împreună cu alți șapte astfel de compuși au prezentat actiune antitumorală împotriva unor tipuri de markeri cancerigeni, studiile fiind realizate pe modele tumorale animale. (8) Studiile în acest sens sunt însă reduse și neconcludente pentru a putea confirma aceste efecte benefice ale sparanghelului. Sunt necesare studii suplimentare pe subiecți umani pentru a putea clarifica această ipoteză.

Sparanghelul poate reduce mahmureala

Conform unui studiu publicat în Journal of Food Science (2009) aminoacizii și mineralele întâlnite în compoziția extractului de sparanghel poate diminua efectele mahmurelii produse de consumul de alcool și pot proteja ficatul de toxine.
Aceste substanțe benefice sunt mult mai concentrate în frunze decât în tulpină. Administrarea extractului de sparanghel a redus cu 70% intensitatea peroxidării hidrogenice ce produce toxicitate celulară. Efectele benefice ar putea fi prevenirea efectelor mahmurelii și protejarea celulelor hepatice de acțiunea toxică a alcoolului. (7)

Sparanghelul are efect afrodisiac

Sparanghelul abundă în protodioscină, un compus ce pare să influențeze comportamentul sexual, datorită proprietăților androgenice ale acestei substanțe.
Un studiu pe eșantioane de șoareci publicat în jurnalul Archives of Sexual Behavior (2009) a arătat că administrarea extractului de sparanghel a favorizat manifestarea comportamentului sexual. Efectele au fost puse pe baza protodioscinei, cu unele proprietăți asemănătoare testosteronului. Sunt necesare studii aprofundate pentru a putea confirma însă această ipoteză. (9)

Efecte adverse ale consumului de sparanghel

Digerarea incompletă a unor alimente, în special a carbohidraților, poate cauza balonare și flatulență. Sparanghelul conține rafinoză, o categorie de carbohidrați ce include zaharuri ca galactoza, fructoza și glucoza. Intestinul nu poate uneori digera aceste elemente, așa că ele vor fermenta, producând balonarea.

Unele persoane pot prezenta un miros anormal al urinei după consumul de sparanghel. Acest lucru este cauzat de unii compuși sulfurici și unii aminoacizi rezultați în urma digestiei sparanghelului. Acidul asparagic (aspartic) (acidul 1,2-ditiolan-4-carboxilic) este un astfel de aminoacid care duce la apariția mirosului urinar specific. (10)

Unele persoane pot prezenta alergii în urma consumului de sparanghel, alergii manifestate prin prurit, urticarie, rinite și astm,  dificultăți de respirație, umflarea buzelor sau a limbii, congestii nazale. Unele persoane pot prezenta alergii cutanate, dermatite de contact produse de sparanghel, sau reacții alergice respiratorii.

Sparanghelul conține purine care în exces pot cauza unele probleme de sanătate. Excesul duce la acumularea acidului uric în organism, favorizând apariția gutei sau a pietrelor la rinichi. 

AVANTAJE:
Sparanghelul este o sursă excelentă de proteine, niacină, vitamina B6, magneziu, zinc, fibre alimentare, vitamina A, E, C și K. În plus sparanghelul conține și tiamină, riboflavină, acid folic, fier, fosfor și potasiu.

Este benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular, digestiv și hepatic.

DEZAVANTAJE:
Sparanghelul nu este recomandat bolnavilor de gută, deoarece purina poate agrava simptomele acestei afecțiuni.
Poate produce un miros specific al urinei.

Data actualizare: 13-11-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 15496
Bibliografie
(1) Chemical constituents of Asparagus, link: http://www.phcogrev.com/article.asp?issn=0973-7847;year=2010;volume=4;issue=8;spage=215;epage=220;aulast=Negi
(2) Asparagusic acid, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003194221300352X
(3) Green asparagus (Asparagus officinalis) prevented hypertension by an inhibitory effect on angiotensin-converting enzyme activity in the kidney of spontaneously hypertensive rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23647085
(4) Asparagus officinalis extract controls blood glucose by improving insulin secretion and β-cell function in streptozotocin-induced type 2 diabetic rats, link: http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8735067&fileId=S0007114511007148
(5) Gastroduodenal ulcer protective activity of Asparagus racemosus: an experimental, biochemical and histological study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12686434
(6) Studies have not established the effect of asparagus on breast cancer, link: http://foodforbreastcancer.com/foods/asparagus
(7) Effects of Asparagus officinalis Extracts on liver cell toxicity and ethanol metabolism, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2009.01263.x/abstract
(8) Steroids from the roots of Asparagus officinalois and their cytotoxic activity, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18713412
(9) A comparative study on aphrodisiac activity of some ayurvedic herbs in male albino rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19139984
(10) Excretion and perception of a characteristic odor in urine after asparagus ingestion: a psychophysical and genetic study, link: http://chemse.oxfordjournals.org/content/36/1/9.long
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Sparanghel:

Continut pentru:
100g 1 cană = 134g 1 tulpină = 16g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: