Suc de portocale Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Suc de portocale

Sucul de portocale este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi datorită gamei sale largi de beneficii pentru sănătate, care includ capacitatea de a stimula imunitatea, de a reduce semnele îmbătrânirii, de a preveni cancerul, de a stimula metabolismul și detoxifierea organismului sau de a reduce inflamația.

Sucul de portocale poate fi o variantă sănătoasă pentru organism, cu condiția să fie 100% natural și să nu fie încărcat cu conservanți, aditivi și zahăr.


Compoziție nutrițională

Conform USDA National Nutrient Database, sucul de portocale conține vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina A, tiamină, folat, potasiu, fibre, proteine, cupru, magneziu, flavonoide, hesperidină și o varietate de alte vitamine și minerale care îl fac o variantă gustoasă și sănătoasă. (1) Din punct de vedere al caloriilor, sucul de portocale are 47 de calorii la o porție de 100 ml.

Beneneficii

Sursă de vitamina C

Vitamina C este cea mai bine absorbită de organism prin intermediul alimentelor și a băuturilor, deoarece nu poate fi sintetizată de corpul uman. Două pahare de suc de portocale pe zi pot crește concentrația de vitamina C din corp cu 40 până la 64%.

Vitamina C este benefică deoarece ajută la combaterea radicalilor liberi care pot contribui la îmbătrânirea timpurie și ajută la absorbția altor nutrienți esențiali, inclusiv fierul și calciul.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Un studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition susține că sucul de portocale, bogat în vitamina C, funcționează ca un antioxidant primar în organism și distruge sau neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să facă daune organismului. (2) Corpul nostru are nevoie de vitamina C pentru a stimula și alte aspecte ale sistemului nostru imunitar. Mai mult, acidul ascorbic este unul dintre componentele fundamentale ale colagenului, care este necesar pentru repararea celulelor și pentru creșterea de țesuturi noi în organism.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Sucul de portocale conține acid citric, despre care se crede că ajută la reducerea riscului de pietre la rinichi. Mai mult, citratul de potasiu este adesea prescris pacienților cu pietre la rinichi ca tratament și citratele găsite în portocale s-au dovedit a avea efecte similare.

Îmbunătățește circulația sângelui

Mușchii, organele și, practic, tot corpul nostru necesită o alimentare cu sânge pentru a funcționa corect. Dar dacă sângele nu circulă, atunci părțile noastre interne nu pot primi hrana de care au nevoie.

Portocalele au un număr mare de folați, ceea ce este necesar pentru crearea ADN-ului și pentru creșterea celulelor noi. Folatul protejează, de asemenea, celulele de deteriorare și mutație și îndepărtează radicalii liberi. (3)

Folatul este, de asemenea, necesar în formarea de noi globule roșii, împreună cu stimularea fluxului sanguin la extremități. Deci, dacă ai mâinile și picioarele reci, consumul de mai mult suc de portocale poate fi o soluție simplă.

Inflamație redusă

În mod normal, inflamația este răspunsul organismului la stimuli ca formă de protecție, dar inflamația are și o latură negativă, ceea ce poate duce la durere și alte complicații. Fructele citrice, în general, au fost recunoascute ca agenți antiinflamatori și consumul de citrice poate ajuta la eliminarea sindromului metabolic care poate duce la complicații precum diabetul de tip 2. (4) Sucul de portocale poate ajuta la reducerea inflamației în același timp protejând inima - ceea ce te poate salva de afecțiuni cronice.

Colesterol îmbunătățit

Nivelul colesterolului poate influența sănătătatea inimii, așa că este bine de știut că sucul de portocale este o bună practică zilnică pentru a vă controla colesterolul. (5)

Piele radiantă

Sucul de portocale este ambalat cu antioxidanți care îmbunătățesc aspectul pielii. Antioxidanții combat radicalii liberi, iar cei găsiți în sucul de portocale îți pot proteja pielea de daunele solare și poluare, pot preveni ridurile și îmbunătățesc textura generală a pielii. În plus, vitamina C joacă un rol în formarea colagenului, ceea ce conferă pielii noastre acel aspect tineresc.

Detoxifică corpul

Sucul de portocale este de asemenea foarte bogat în vitamina A, care acționează ca un antioxidant. În plus, detoxifică organismul prin creșterea funcției rinichilor. Vitamina A este asociată cu sănătatea ochilor, prevenind degenerarea maculară. O singură porție de suc de portocale are 50% din aportul zilnic necesar de această vitamină.

Riscuri

Evită sucul de portocale congelat sau sucul de portocale concentrat, deoarece, cu toate procesările, pierzi o cantitate considerabilă de sănătate, iar producătorii apelează adesea la adăugarea de substanțe chimice la sucul pentru a reface valorile nutritive pierdute.

Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane afirmă că zaharurile din fructe produc același răspuns biologic ca zahărul din băuturile răcoritoare. Cercetătorii au descoperit că riscul mortalității a crescut odată cu fiecare porție suplimentară de suc de fructe consumat. În plus, consumul de fructe a fost legat de un risc mai mic de diabet, în timp ce sucurile de fructe par să crească riscul de diabet.

 

De asemenea, ai grijă să nu bei prea mult suc de portocale, deoarece îți poate deteriora dinții, conform American Dental Association. Citricele, precum portocalele și lămâile, sunt foarte acide și pot eroda smalțul dinților. Dacă ai afecțiuni bucale, evită alimentele și băuturile acide, deoarece acestea pot agrava simptomele.

Oamenii de știință recomandă să bei cel mult 240 ml pe zi. Copiii sub șase ani nu trebuie să depășească zilnic 150 ml de suc de fructe. (6)

Persoanele care iau beta-blocante (un tip de medicament utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială) ar trebui să aibă grijă să nu consume prea multe fructe bogate în potasiu, cum ar fi portocalele și bananele, potrivit American Heart Association. Aceste medicamente cresc nivelul de potasiu și, dacă sunt amestecate cu cantități mari de alimente bogate în potasiu, pot duce la un exces de potasiu în organism.



AVANTAJE:
Sucul de portocale conține vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina A, tiamină, folat, potasiu, fibre, proteine, cupru, magneziu, flavonoide, hesperidină și o varietate de alte vitamine și minerale care îl fac o variantă gustoasă și sănătoasă.

DEZAVANTAJE:
Fibrele din portocale scad viteza de absorbție a carbohidraților, însă sucul de portocale nu mai conține fibre, ca urmare indicele glicemic crește și îngrașă (1 pahar de suc conține numărul de calorii din 3 fructe proaspete).

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 17906
Bibliografie
1. Basic Report: 09206, Orange juice, raw. Url:https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09206
2. Effect of orange juice intake on vitamin C concentrations and biomarkers of antioxidant status in humans. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/454/4689971
3. Folate levels in citrus and other juices. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/24/12/1390/4818899
4. Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate meal and prevents endotoxin increase and Toll-like receptor expression. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/940/4597353
5. HDL-cholesterol-raising effect of orange juice in subjects with hypercholesterolemia. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/72/5/1095/4729784
6. Are Fruit Juices Just as Unhealthy as Sugar-Sweetened Beverages? Url: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733417?resultClick=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Suc de portocale:

Continut pentru:
100g 1 cană = 248g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: