Ulei de arahide Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de arahide Uleiul de arahide poate fi consumat atât în salate cât și gătit termic, datorită punctului de ardere ridicat, de 229°C. Uleiul de arahide virgin are o aromă puternică de alune, ce se diminuează în urma rafinării. Este utilizat în special în bucătăria asiatică.

Compoziție nutrițională

Predomină conținutul de acizi grași nesaturați – 50% mononesaturați și 30% polinesaturați, conținând și aproximativ 20% grăsimi saturate.
Conținutul de vitamina E (tocoferol) variază de la un tip de arahide la altul, precum și în funcție de zona de origine. Cantitatea de tocoferol este un factor determinant pentru stabilitatea oxidativă a uleiului.

100 g de ulei de arahide aduce un aport de 884 kcal organismului și conține:

  • 46,2 g acizi grași mononesaturați;
  • 32 g acizi grași polinesaturați;
  • 16,9 acizi grași saturați;
  • 15,69 mg Vitamina E (alfa-tocoferol);
  • 0,7 µg Vitamina K (filochinonă);
  • 0,03 mg Fier;
  • 0,01 mg Zinc. (2)

Beneficiile uleiului de arahide

Efectele uleiului de arahide asupra sistemului cardiovascular

Studiile pe animale arată un efect benefic al consumului de ulei de arahide asupra sistemului cardiovascular. Astfel, în urma consumului de ulei de arahide ca sursă unică de grăsimi s-a observat o scădere a LDL-colesterolului și a colesterolului total, fără influențarea valorilor pentru HDL-colesterol. (3) Scăderea colesterolului reprezintă un factor important în prevenirea aterosclerozei. Consumul de ulei de arahide ar putea reduce incidența de apariție a afecțiunii, prin conținutul de sitosteroli.

Unele studii prezintă uleiul de arahide ca fiind benefic pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, însă pentru a confirma această proprietate nu sunt suficiente studiile realizate până în prezent. De aceea, se recomandă consumul moderat de ulei de arahide și de grăsimi în general, pentru a nu pune sănătatea în pericol. (4)

Proprietățile antioxidante ale uleiului de arahide

Conținutul de vitamina E îi oferă uleiului de arahide proprietăți antioxidante, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi. O lingură de ulei de arahide conține aproximativ 2 mg vitamina E, ceea ce înseamnă 15% din doza zilnică recomandată. Efectul antioxidant este accentuat și de conținutul de fosfolipide, însă nu în foarte mare măsură. (6)

Activitatea anti-inflamatoare a uleiului de arahide

Inflamația la nivelul organismului este un mecanism de declanșare a numeroase boli cronice. Unele grăsimi, anti-oxidanți și alte substanțe nutritive au proprietatea de a reduce inflamația.

Uleiul de arahide conține resveratrol, despre care se cunoaște faptul că are activitate anti-inflamatoare. Efectele se obțin prin aplicarea topică a uleiului sau în urma consumului alimentar, fiind utilizat și în unele aplicații nutraceutice și chemopreventive. (4)

Activitatea anti-tumorală și anti-canceroasă a uleiului de arahide

O  meta-analiză publicată în 2014 a evidențiat un posibil efect chemoterapeutic și chemopreventiv al uleiului de arahide. Efectele sunt datorate conținutului de sitosteroli, resveratrol și alți compuși cunoscuți ca având efect anticancerigen. Majoritatea studiilor au fost realizate pe șoareci, in vivo sau in vitro, sau au fost studii observaționale. Acestea din urmă au arătat o reducere la femei a riscului de a dezvolta cancer colorectal în urma consumul regulat de ulei de arahide sau arahide simple. În majoritatea cercetărilor s-a consumat ulei nerafinat, cu un aport ridicat de substanțe nutritive.

Studiile sugerează posibile aplicații ale uleiului de arahide ca agent de prevenire a cancerului, însă sunt necesare studii suplimentare. (4)

Efectul benefic al uleiului de arahide împotriva bolii Alzheimer

Vitamina E protejează organismul împotriva bolii Alzheimer, iar conținutul acesteia din uleiul de arahide, împreună cu resveratrolul și alte substanțe nutritive par a avea un efect benefic pentru organism. O meta-analiză publicată în jurnalul Food Science and Nutrition recomandă uleiul de arahide ca posibil candidat pentru protecția organismului împotriva bolii Alzheimer, însă datele sunt insuficiente pentru a confirma cu certitudine. (4)

Activitatea anti-diabetică a uleiului de arahide

În cazul persoanelor care suferă de diabet tip 2, pancreasul nu produce o cantitate suficientă de insulină, crescând nivelul glicemiei din sânge. Studiile pe animale arată o scădere a valorilor glicemiei în urma administrării de ulei de arahide. Eșantionul de studiu a fost compus din șoareci ce prezentau diabet tip 2.

Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu comparativ pe mai mult de 83 000 de femei privind posibila corelație dintre consumul arahide și produsele din arahide și incidența diabetului. Rezultatele au arătat o scădere cu aproximativ 30% a riscului de apariție a diabetului la femeile care consumau aceste produse de cel puțin 5 ori pe săptămână, în cantități moderate. (4)

Efectele consumului de ulei de arahide asupra apetitului

Un studiu publicat în International Journal of Obesity a arătat că uleiul de arahide poate induce senzația de sațietate. Acest lucru ar putea ajuta la menținerea greutății corporale dorite și la reducerea consumului excesiv de alimente, în special cele nesănătoase. Studiul a fost realizat pe 129 de adulți sănătoși, o parte dintre ei urmând diete conținând anumite surse de grăsimi (ulei de arahide, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui) și grupul de control, care nu a adus nicio modificare dietei obișnuite.

Grăsimile au fost consumate moderat, fără depășirea dozei recomandate. Efectele s-au dovedit a fi benefice în cazul consumului de ulei de arahide, oferind o senzație de sațietate, însă nu foarte pronunțată. (5)

Beneficiile cosmetice ale uleiului de arahide

Uleiul de arahide are rol emolient asupra pielii, putând fi utilizat ca atare sau în compoziția unor produse cosmetice. Hrănește firul de păr și protejează scalpul, prevenind căderea părului. Are efect benefic și asupra reducerii psoriazisului la nivelul scalpului, hidratând pielea, fiind întâlnit în unele produse farmaceutice.

Contraindicații și recomandări

Atenție! Uleiul de arahide aduce un aport caloric ridicat organismului, putând duce la creșterea greutății corporale. O lingură de ulei are aproximativ 120 calorii. Se recomandă un consum moderat de ulei de arahide, în special ulei crud, nepreparat termic.

Alergia la uleiul de arahide

Unele persoane pot prezenta alergie sau hipersensibilitate la arahide și produsele din arahide. În majoritatea tipurilor de ulei de arahide rafinat proteinele sunt eliminate, astfel încât dispare și potențialul alergen. Unele uleiuri conțin însă urme ale acestor proteine, putând cauza reacții alergice, manifestate prin prurit, umflarea limbii, a gâtului, dificultăți respiratorii etc. Sunt șanse mai mari ca uleiul presat la rece să conțină proteine alergenice. (1)

Toxicitatea uleiului de arahide

Uleiul de arahide poate fi contaminat cu aflatoxine, substanțe produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus). Aceste toxine au un posibil efect cancerigen, însă concentrația din arahide sau alte alimente, dacă există, este de obicei redusă. Cu toate acestea, trebuie verificată eventuala contaminare cu această toxină, pentru că deși efectul dăunător nu a fost confirmat cu exactitate încă, poate cauza anumite boli pe termen lung.

Riscul de contaminare al uleiului de arahide cu aflatoxine depinde de temperatura și nivelul de umiditate din timpul cultivării și al recoltării produselor naturale. (7)

AVANTAJE:
Uleiul de arahide are punct de ardere ridicat, putând fi utilizat și la gătirea termică.
Are efecte benefice asupra sănătății dacă este consumat cu moderație.
Conține vitamina E, ce are efect antioxidant.
Uleiul de arahide nu conține colesterol sau sodiu.

DEZAVANTAJE:
Este un produs lipidic ce aduce un aport caloric ridicat organismului.
Poate prezenta factori alergenici, în special uleiurile nerafinate.
Unele uleiuri pot fi contaminate cu aflatoxină, fiind recomandată citirea etichetelor.


Data actualizare: 26-06-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 16552
Bibliografie
(1) Uleiurile culinare și efectele lor benefice, link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
(2) Baza de date Națională a Nutrienților, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/634?manu=&fgcd=
(3) Arahidele, uleiul de arahide și făina de arahide reduc riscul cadiovascular și dezvoltarea aterosclerozei la hamsteri, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2010.01569.x/abstract
(4) Caracteristicile fizico-chimice, proprietățile funcționale și beneficiile nutriționale ale uleiului de arahide: meta-analiză, link: http://www.academia.edu/7121662/Physicochemical_characteristics_functional_properties_and_nutritional_benefits_of_peanut_oil_a_review
(5) Efectele consumului de ulei de arahide asupra apetitului și alegerilor alimentare, link: http://www.nature.com/ijo/journal/v30/n4/full/0803180a.html
(6) Constituenții antioxidanți ai uleiului de arahide, link: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02540545
(7) Determinarea aflatoxinelor din uleiul de măsline, arahide și susan, link: http://www.ingentaconnect.com/content/aoac/jaoac/2010/00000093/00000003/art00028?token=004e1a22adf62c3850437a63736a6f3547354c366634255c74446f644a467b4d616d3f4e4b34d1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de arahide:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: