Ulei de palmier Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de palmier Uleiul de palmier se poate obține atât din pulpa fructului de palmier cât și din semințe, de unde provine și denumirea de ulei din semințe de palmier. Pulpa roșie a fructului conține 46% ulei.

Prezintă o stabilitate oxidativă crescută (datorită compoziției de acizi grași), putând fi gătit la temperaturi ridicate și suportând procese lungi de producție. Fiind semi-solid la temperatura camerei, nu necesită hidrogenare în majoritatea cazurilor. (1)

Are punctul de ardere ridicat, de 230 °C, putând fi consumat atât crud, cât și preparat termic. Partea bună privind grăsimile saturate este că prezintă o mai mare rezistență la gătirea termică și pot fi păstrate mai mult timp la temperatura camerei, fără să-și schimbe gustul și proprietățile.

Compoziție nutrițională

Uleiul de palmier conține cantități egale de grăsimi saturate și grăsimi nesaturate. Unele studii arată că uleiul de palmier ar trebui considerat grăsime nesaturată, deoarece se comportă asemănător, neafectând sănătatea dacă este consumat corespunzător. (1)

100 g de ulei de palmier aduce un aport de 884 kcal organismului și conține:

  • 49,3 g acizi grași saturați;
  • 37 g acizi grași mononesaturați;
  • 9,3 g acizi grași polinesaturați;
  • 15,94 mg Vitamina E;
  • 8 µg Vitamina K;
  • 0,3 mg Vitamina B2;
  • 0,01 mg Fier. (2)


Beneficiile consumului de ulei de palmier

Efectele carotenoidelor din uleiul de palmier asupra sănătății

Carotenoidele sunt pigmenții responsabili de culoarea roșiatică a fructului de palmier și a uleiului obținut din acestea. Uleiul nerafinat de palmier este considerat cea mai importantă sursă de carotenoide. Acestea acționează ca precursori ai vitaminei A, care este recomandată pentru prevenirea problemelor de vedere și a altor boli. (6)

Efectul anti-oxidant al carotenoidelor poate oferi protecție împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulare, a aterosclerozei, a artritei și bolii Alzheimer. Efectele ar putea fi posibile numai în cazul consumării uleiului roșu crud de palmier, ce nu a suferit procese de rafinare. (3)

De asemenea, uleiul bogat în carotenoide poate oferi protecție împotriva stresului oxidativ la nivelul inimii (ce cauzează boli cardiovasculare), precum și împotriva dezvoltării cancerului mamar. Studiile au fost realizate însă pe animale, fiind necesare viitoare cercetări clinice pe subiecți umani pentru a confirma această teorie. (7,8)

Uleiul de palmier este o importantă sursă de vitamina E

Deși uleiul de palmier conține grăsimi saturate, prezența vitaminei E (ce are efect anti-oxidant) poate contribui la reducerea valorii LDL-colesterolului (colesterol „rău”) și la creșterea HDL-colesterolului (colesterol „bun”). 

Au fost studiate posibilele efecte benefice ale vitaminei E din uleiul de palmier asupra celulelor nervoase, datorită proprietăților neuroprotectoare. Uleiul de palmier este cea mai importantă sursă de tocotrienol (vitamina E) și poate preveni declanșarea accidentului vascular cerebral (AVC). Numărul studiile științifice referitoare la acest compus și efectele sale benefice asupra sănătății este redus, fiind necesare și alte studii. (10)

Consumul de ulei de palmier în timpul sarcinii

Uleiul de palmier poate fi consumat de către femeile însărcinate, efecte adverse  putând să apară doar în cazuri speciale sau dacă este depășită doza admisă.

Adăugarea uleiului de palmier roșu crud în dieta zilnică a femeilor însărcinate, în special în ultimul trimestru de sarcină, duce la creșterea cantității de provitamina A din plasmă și din laptele matern. Acest lucru se datorează concentrației crescute de α și β caroten din uleiul de palmier. (11)

Efectele uleiului de palmier asupra lipidelor din sânge

Fiind bogat în acizi grași saturați, există numeroase controverse privind consumul de ulei de palmier. Unele studii evidențiază faptul că uleiul de palmier poate duce la creșterea colesterolului doar atunci când este consumat excesiv împreună cu alte alimente bogate în colesterol. Conform acestor studii, uleiul de palmier favorizează în general sinteza colesterolului „bun” și reduce LDL-colesterolul, considerat „colesterol rău”. (3)

Pe de altă parte, o meta-analiză publicată în Jurnalul Asociației Americane de Cardiologie (2014) a concluzionat că uleiul de palmier poate duce la creșterea LDL-colesterolului, comparativ cu alte uleiuri nesaturate. În schimb, datorită posibilului efect benefic asupra HDL-colesterolului, este considerat superior uleiurilor bogate în grăsimi trans. Analiza a cuprins 33 de studii și deoarece rezultatele nu au fost semnificative din punct de vedere calitativ, sunt necesare alte evaluări și studii pentru a arăta cu exactitate efectele uleiului de palmier asupra colesterolului seric și a incidenței bolilor cardiovasculare. (4)

O altă astfel de meta-analiză publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică (2014) ce a inclus 51 de studii a arătat că uleiul de palmier a avut efecte benefice asupra colesterolului și riscului vardiovascular la unele persoane și efect invers în cazul altora. De aceea, sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea efectului dat de consumul de ulei de palmier asupra lipidelor din sânge. (5)

Utilizările uleiului de palmier

Uleiul de palmier are multiple utilizări. Aproape 80% din producție este utilizată în industria alimentară – uleiuri pentru gătit, margarine, produse de patiserie etc.

Un procent de 19 % este utilizat în industria chimică, în producția de cosmetice (ca agent de condiționare a pielii, agent de creștere a vâscozității etc.), produse farmaceutice, în producția de săpunuri, lumânări, industria agrochimică, producția de vopsele etc.

Un mic procent, de 1%, este utilizat în producția de biodiesel (combustibil lichid obținut din plante oleaginoase). (9)

Recomandări privind consumul de ulei de palmier

  • Se recomandă ca doar 15-30% din caloriile consumate să provină din grăsimi. Din acestea, mai puțin de 10% ar trebui să provină din grăsimi saturate. De aceea, consumul de ulei de palmier ar trebui limitat la maximum 8% din caloriile consumate, pentru a preveni eventualele probleme de sănătate.

  • Fiind un compus lipidic, uleiul de palmier poate duce la creșteri în greutate dacă este consumat în exces și asociat cu alte surse de grăsimi.

  • Procesul de rafinare duce la pierderea unei cantități crescute de vitamine, precum și a carotenoidelor. Culoarea roșiatică a uleiului nerafinat de palmier indică prezența crescută a carotenoidelor. Celelalte uleiuri (cele rafinate) conțin cantități reduse, având și mai puține proprietăți anti-oxidante. (9)

  • O dietă echilibrată ce poate conține și ulei de palmier, asociată cu un stil de viață activ și sănătos nu prezintă efecte negative asupra sănătății.

  • Datorită grăsimilor saturate din compoziție și punctului ridicate de ardere, poate fi gătit și termic. Se recomandă însă consumarea uleiului de palmier crud, pentru a beneficia de toate proprietățile sale nutritive.





AVANTAJE:
Fiind un compus semi-solid, prezintă stabilitate pe termen lung.
Nu conține grăsimi trans.
Conține carotenoide și vitamina E, ce sunt benefice pentru sănătate.



DEZAVANTAJE:
Extrem de bogat în grăsimi saturate.
Poate duce la creșteri în greutate dacă este consumat în exces și asociat cu alte surse de grăsimi.


Data actualizare: 18-06-2015 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 19694
Bibliografie
1) Uleiurile alimentare și efectele lor benefice, link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
(2) Baza de date națională a nutrienților, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/638?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=palm
(3) Efectele uleiului de palmier asupra sănătății, link: http://www.researchgate.net/publication/228619613_Health_effects_of_palm_oil
(4) Efectele uleiului de palmier asupra lipidelor din sânge – o meta-analiză a studiilor clinice, lnik: http://circ.ahajournals.org/content/129/Suppl_1/AP065?related-urls=yes&legid=circulationaha;129/Suppl_1/AP065
(5) Uleiul de palmier și markerii cardiovasculari : o meta-analiză a srudiilor privind dieta, link: http://www.oeaie.org/content/uploads/2014/08/Fattore2014_Palm-oil-and-blood-lipid%E2%80%93related-markers-of-cardiovascular-disease.pdf
(6) Cercetări avansate privind consumul de ulei de palmier, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.201400076/full
(7) Beneficiile uleiului bogat în carotenoide naturale: un mecanism de protecție împotriva ischemiei, link: http://www98.griffith.edu.au/dspace/bitstream/handle/10072/26917/55875_1.pdf?sequence=1
(8) Efectul carotenoidelor din uleiul de palmier asupra tumorilor mamare la șoareci, link: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-002-0932-0
(9) Uleiul de palmier: aspecte nutriționale, sociale și de mediu, link: http://www.eufic.org/upl/1/default/doc/EN_FFAS%20Huile%20de%20palme_FINAL.pdf
(10) Efectele alfa-tocotrienolului din vitamina E, obținut din uleiul de palmier, asupra sănătății creierului, link: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2010.10719846
(11) Comparație privind efectele consumului de ulei de palmier, respectiv ulei de floarea-soarelui la femeile însărcinate, link: http://ajcn.nutrition.org/content/74/4/501.short
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de palmier:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: