Ulei de susan Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de susan Uleiul de susan are o aromă specifică, fiind utilizat în special în bucătăria orientală. Pe lângă utilizările alimentare, are și proprietăți benefice ce îl recomandă în industria cosmetică și farmaceutică.

Uleiul de susan mai deschis la culoare poate fi gătit termic iar cel mai închis la culoare se utilizează în special la prepararea salatelor și a sosurilor. Stabilitatea la temperaturi ridicate depinde în mare parte de calitatea uleiului și de tipul extracției. La temperaturi crescute aroma devine prea intensă și se poate arde ușor.

Culoarea mai închisă a unor uleiuri de susan se datorează prăjirii semințelor înainte de procesare. Se consideră că acest procedeu ajută la creșterea activității antioxidante a uleiului de susan. Sesamolina este un astfel de antioxidant, ce diminuează sinteza și absorbția colesterolului. (1)

Compoziție nutrițională

Uleiul de susan se obține din semințele de susan, care conțin între 42-56% ulei.  Conține și grăsimi saturate (15%), însă predomină grăsimile polinesaturate (45% - în special Omega-6) și mononesaturate (40%). Compoziția uleiului diferă în funcție de tipul extracției și procesării. (1)

100 g de ulei de susan aduce un aport de 884 kcal organismului și conține:

  • 41,7 g acizi grași polinesaturați;
  • 39,7 g acizi grași mononesaturați;
  • 14,2 g acizi grași saturați;
  • 13,6 µg vitamina K (filochinonă);
  • 1,4 mg vitamina E (alfa-tocoferol)
  • 0,2 mg vitamina B8 (colină). (2)

Beneficiile uleiului de susan

Uleiul de susan poate avea efect cicatrizant

Conform unui studiu publicat în Jurnalul Indian de Chirurgie Plastică (2003), uleiul de susan are efect cicatrizant, de grăbire a vindecării rănilor. Acesta a fost adăugat în compoziția unui unguent și aplicat pe răni ulcerative și arsuri timp de 4 săptămâni. În 50% din cazuri rezultatele s-au observat după prima săptămână. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 47 de persoane, majoritatea prezentând ulcer varicos sau ulcer diabetic la nivelul piciorului.

Unguentul utilizat conține predominant ulei de susan, care îi oferă mirosul specific și culoarea. Sunt necesare alte studii (studii comparative) pentru a demonstra avantajele acestui tratament comparativ cu alte modalități practice existente. (3)

Efectele uleiului de susan asupra sistemului cardiovascular

Un studiu publicat în Yale Journal of Biology and Medicine a arătat că înlocuirea grăsimilor uzuale din alimentație cu ulei de susan, fără depășirea dozei recomandate, a dus la îmbunătățirea analizelor biochimice privind nivelul colesterolului total, a LDL-colesterolului, trigliceridelor, a presiunii sistolice și diastolice, precum și la îmbunătățirea indicilor antropometrici – reducerea greutății corporale și a indicelui de masă corporală (IMC). Greutatea și IMC-ul sunt factori importanți în declanșarea problemelor cardiovasculare. (8)

Un studiu realizat pe șoareci a arătat că uleiul de susan administrat în doze a câte 10 ml/kg crește efectul antioxidant al compușilor endogeni (fabricați de corp) de la nivelul inimii. Un alt efect observat a fost cel de prevenire a cardiopatiei ischemice, în cazul unor teste in vitro. (9)

Sunt necesare studii adiționale pentru a confirma efectele benefice ale uleiului de susan asupra sistemului cardiovascular. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă persoanelor hipertensive să urmeze tratamentul prescris de medic și să nu îl înlocuiască fără recomandarea acestuia cu alte tratamente naturiste sau diete alimentare. 

Uleiul de susan poate proteja sănătatea orală

Uleiul de susan ajută la înlăturarea plăcii bacteriene și menține sănătatea orală, conform unor studii.  

Tehnica Oil Pulling este una veche și se consideră că efectul său este anti-microbian, detoxifiant și de igienizare a cavității bucale. Tehnica presupune clătirea gurii cu ulei de susan (se poate folosi și alt tip de ulei) timp de 20 minute. Uleiul nu trebuie înghițit iar tehnica nu înlocuiește periajul obișnuit al dinților. (4)

Mai multe studii publicate în India au arătat că metoda de clătire a gurii cu ulei de susan poate avea efecte benefice în tratarea infecțiilor streptococice la copii (5), a gingivitei (6), reducerea halitozei (7) (mirosul neplăcut al gurii) și poate preveni apariția cariilor. Rezultatele obținute au fost asemănătoare cu cele din cazul utilizării clorhexidinei (produs antiseptic întâlnit în majoritatea tipurilor de apă de gură și pastă de dinți din comerț).

Este de preferat ca tratamentul să fie efectuat doar după consultarea medicului și să nu înlocuiască tehniciile obișnuite de periaj și curățare a dinților.

Posibilul efect anti-diabetic al uleiului de susan

Înlocuirea grăsimilor alimentare obișnuite cu ulei de susan poate duce la scăderea glicemiei în cazul persoanelor cu diabet tip 2. Un studiu care a verificat această ipoteză este cel publicat în Journal of Medicinal Food (2006).

Au fost verificate efectele uleiului de susan asupra presiunii sângelui și a nivelului de glucoză din sânge pe un grup de persoane cu diabet zaharat și hipertensiune arterială. Deși rezultatele s-au arătat benefice, pentru a confirma acest fapt sunt necesare studii clinice aprofundate. (10)

Masajul cu ulei de susan este benefic pentru copii

Conform unui studiu clinic publicat în The Indian Journal of Medical Research masajul copiilor cu ulei de susan ajută la dezvoltarea fizică armonioasă și îmbunătățește calitatea somnului și presiunea sangvină. Pe parcursul studiului au fost testate mai multe tipuri de ulei, însă s-a constatat că uleiul de susan a avut cele mai semnificative efecte. (11)

Uleiul de susan poate preveni ateroscleroza

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, uleiul de susan ar putea avea efecte anti-aterosclerotice. Pentru a verifica această ipoteză, s-a înlocuit cantitatea totală de lipide ingerate cu ulei de susan, timp de 3 luni (Journal of Medical Food – 2006). Dieta a dus la reducerea formării de leziuni aterosclerotice și la scăderea nivelelor trigliceridelor și colesterolului. Posibilele efecte se datorează conținutului de acizi grași și de componente nesaponificabile. (12)

Utilizările cosmetice ale uleiului de susan

Uleiul de susan are rol emolient asupra pielii, fiind recomandat pentru pielea ternă și uscată. Efectul emolient se realizează prin îmbunătățirea conținutului lipidic la suprafața pielii, fără a reduce însă absorbția apei și hidratarea țesutului.

Are proprietăți de protecție împotriva razelor ultraviolete, fiind utilizat ca ingredient în unele loțiuni de protecție solară. Formează o barieră la suprafața pielii ce nu permite razelor UV să producă modificări în structura epitelială și o protejează de radicalii liberi.

Datorită efectului antioxidant, previne apariția ridurilor și protejează pielea împotriva îmbătrânirii. Efectul antioxidant se datorează ligninelor din compoziție – sesamolina și sesamina.

Atenție! Cea mai bună modalitate de a beneficia de calitățile nutriționale ale uleiului de susan este să îl consumăm în salate și sosuri, în stare crudă, nepreparat termic.


Contraindicații și recomandări

Unele persoane prezintă alergii la susan și produsele obținute din susan. În cazul acesta, pot apărea reacții adverse la nivelul pielii (dermatite, prurit, edem), umflarea gâtului sau a limbii, probleme digestive. Pentru a depista acești factori alergenici este recomandată consultarea unui medic alergolog, iar în cazul rezultatului pozitiv, este necesară evitarea completă a acestor alimente.

Se recomandă un consum moderat de ulei de susan. Cantitatea consumată trebuie să înlocuiască o altă sursă de grăsimi, nu să aducă un aport suplimentar de lipide organismului. În caz contrar, pot apărea probleme de sănătate și creșterea greutății corporale.

Consumul de ulei de susan asociat cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos are efecte benefice asupra sănătății.

AVANTAJE:
Uleiul de susan nu conține colesterol.
Conține o cantitate crescută de grăsimi nesaturate, în special Omega-6.
Are efect antioxidant.
Este utilizat atât în alimentație, datorită gustului, aromei specifice și a proprietăților nutriționale, dar și în cosmetică.


DEZAVANTAJE:
Conține acizi grași saturați.
Unele persoane pot prezenta alergii la susan și uleiul de susan.
Dacă este consumat necorespunzător și în cantitate crescută, poate duce la creșterea greutății corporale.


Data actualizare: 24-06-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 12045
Bibliografie
(1) Uleiurile culinare și efectele lor asupra sănătății, link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
(2) Baza de date națională a nutrienților, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/639?manu=&fgcd=
(3) Eficacitatea unguentului care reține umiditatea în tratamentul rănilor cutanate și a ulcerațiilor, link: http://ijps.org/article.asp?issn=0970-0358;year=2003;volume=36;issue=2;spage=89;epage=98;aulast=Atiyeh
(4) Periajul dinților, oil pulling li regenerarea tisulară: o analiză a abordărilor holistice privind sănătatea orală, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/
(5) Efectele tehnicii „oil pulling” asupra infecțiilor streptococine detectate în salivă și placa dentară, link: http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2008;volume=26;issue=1;spage=12;epage=17;aulast=Asokan
(6) „Oil pulling” cu ulei din semințe de susan are un efect benefic asupra pacienților cu gingivite, link: http://www.greenmedinfo.com/article/oil-pulling-sesame-seed-oil-has-beneficial-effect-patients-gingivitis
(7) Efectele tehnicii „oil pulling” asupra halitozei și a microorganismelor careo provoacă, link: http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2011;volume=29;issue=2;spage=90;epage=94;aulast=Asokan
(8) Efectele uleiului de susan asupra reglării presiunii sângelui, a indicilor antropometrici, a profilului lipidic și a statusului antioxidant, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1942178/
(9) Uleiul de susan crește mecanismele endogene antioxidante în cardiopatia ischemicp la șoareci, link: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-695X2012000300028&script=sci_arttext
(10) Un studiu privind consumul de ulei de susan și efectele asupra diabeticilor hipertensivi, link: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.9.408
(11) Efectele masajului cu ulei asupra creșterii copiilor, presiunii sangvine și a calității somnului, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11247199
(12) Uleiul din semințe de susan inhibă formarea leziunilor aterosclerotice, link: http://www.greenmedinfo.com/article/sesame-seed-oil-may-inhibit-atherosclerosis-lesion-formation
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de susan:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: