Bucataria chinezeasca

©

Autor: Redacția ROmedic

Bucataria chinezeasca

China are peste 5 mii ani de istorie, avand o cultura bogata, veche si foarte complexa, care se reflecta si in arta sa culinara.
Gastronomia chineza se distinge prin: savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gatire, modul sofisticat de utilizare a condimentelor si mirodeniilor si incredibila varietate a felurilor traditionale. Conform unui studiu statistic,  in China au fost identificate peste 60 000 feluri traditionale diferite!


Bucataria chinezeasca pune accentul pe combinarea armonioasa a alimentelor – trebuie atins un echilibru intre alimentele dulci si acre, colorate intens si neutre, cu textura fina sau crocante. Atat bucatarii cat si consumatorii insista ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna calitate.


Masa  traditionala a chinezilor cuprinde o sursa de carbohidrati (felul principal)- din orez sau taitei – insotita de legume, carne sau peste. Aceasta alcatuire contrasteaza cu traditia culinara a europenilor care considera carnea sau proteinele animale drept felul principal, in timp ce legumele sunt garnitura. In schimb, alimentatia chinezilor are puncte comune cu bucataria mediteraneana, bazata in special pe produse derivate din grau (paste fainoase sau cuscus).
Fiecare invitat primeste un bol de orez, iar felurile de mancare -in numar egal cu numarul mesenilor-  sunt asezate in mijlocul mesei, in farfurii comune. Mesenii se servesc singuri, utilizand betigasele traditionale.


In traditia chineza, bauturile reci sunt considerate a fi daunatoare pentru digestie, astfel incat apa rece si sucurile nu servite in timpul mesei. In schimb, acestea sunt inlocuite cu supa, ceai sau apa calde.

Alimente de baza in mancarea chinezeasca

O expresie foarte cunoscuta spune ca in China se mananca orice are patru picioare (cu exceptia meselor), tot ce zboara (cu exceptia avioanelor) si tot ce inoata (cu exceptia submarinelor)....

Delicatese chinezesti

Jiaozi – sunt specialitati chinezesti asemanatoare coltunasilor, preparate din carne tocata si legume, invelite intr-un aluat, ale carui margini sunt lipite....

Tehnici culinare chinezesti

Bucataria chinezeasca se bazeaza pe o tehnica laborioasa de preparare a alimentelor, constand in controlarea focului si a timpului necesar prepararii. Se disting zece niveluri de temperatura si se definesc cu precizie focul iute, mediu, mic si foarte domol....

Bucataria chinezeasca - Beneficii pentru sanatate

Dieta chinezilor abunda in legume, soia, peste si fructe de mare. Zaharul, produsele lactate si carnea rosie sunt consumate in cantitati foarte mici. Bucataria chinezeasca foloseste doar ingrediente proaspete, iar alimentele prelucrate industrial sunt in general evitate......


Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 21-10-2011 | Vizite: 9167
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!