Dieta South Beach

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta South Beach

Dieta South Beach este una dintre cele mai recente diete la moda. Desi principiile aplicate in dieta South Beach nu sunt noi, ele sunt incercate si testate.

Creatorul acestei diete este medicul cardiolog, Arthur Agatston, care si-a propus sa regleze nivelul de colesterol si insulina a pacientilor sai cu ajutorul unui regim alimentar sanatos. Acest regim pare sa aiba o baza stiintifica, este bogat in legume, fructe, cereale integrale, proteine si nu exclude niciun grup important de alimente.


Agatston sustine ca dupa 2 saptamani, majoritatea participantilor la dieta South Beach cantareau cu 4 – 7 kilograme mai putin. El adauga ca pierderea in greutate nu se datoreaza faptului ca participantii mananca mai putin, ci datorita eliminarii glucidelor simple. Prin urmare, participantii continua sa slabeasca si dupa primele doua saptamani.

Principiile dietei

Dieta nu se bazeaza pe excluderea glucidelor sau a lipidelor din alimentatie, ci pe alegerea tipurilor „bune” de glucide si lipide. Prin urmare, adeptii dietei reusesc sa slabeasca, sa reduca nivelul de colesterol din sange, sa reduca riscurile bolilor de inima si de diabet - toate acestea fara sa le fie tot timpul foame. Dieta South Beach a a fost considerata o versiune imbunatatita a dietei Atkins.


Conform creatorului dietei South Beach, consumul excesiv de „glucide rele” - cu index glicemic ridicat, duce la incapacitatea insulinei de a actiona asupra lipidelor si glucidelor. In plus, excesul de „lipide rele”, precum grasimile trans si cele saturate, contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. Pentru a preveni aceste probleme, dieta creata de Agatston reduce la minimum consumul de lipide si glucide „rele” si incurajeaza cresterea aportului de glucide si lipide benefice sanatatii.

  • Glucidele bune - sunt bogate in fibre, au un index glicemic scazut, ceea ce le face usor de digerat si sunt absorbite incet de organism. Orezul brun, de exemplu, este permis in cantitati reduse, in timp ce orezul alb este interzis. In plus,  Agatston recomanda asocierea fibrelor si lipidelor pentru a usura digestia glucidelor.
  • Lipidele bune - in aceasta categorie intra cele polinesaturate si mononesaturate, in special acizii grasi Omega-3. Grasimile trans si cele saturate nu sunt recomandate.

Etapele Dietei South Beach

Etapa 1 – dureaza 14 zile

In prima etapa, si cea mai stricta, poti manca sortimente de carne slaba (pui, curcan, peste, fructe de mare) in cantitati normale. Legumele sunt permise, la fel si nucile, branza si ouale. Scopul este sa mananci trei mese echilibrate pe zi, in cantitate suficienta, pentru a nu-ti fi foame tot timpul.

Alimentele permise: file de muschi, muschi de vita, carne de pui (fara piele), piept de curcan, toate tipurile de peste, oua, branzeturi fara grasime, arahide, fistic, legume verzi, leguminoase, ulei de masline sau rapita.

Alimentele interzise: friptura de porc, sunca, iaurturi, inghetata, lapte integral, semi-degresat sau lapte de soia, branzeturi grase, morcovi, porumb, fructe si sucuri de fructe, alcool (toate tipurile), toate fainoasele: paine, cereale, paste, aluaturi, biscuiti, orez.

Kilograme pierdute:  4 – 7 kg  in 2 saptamani

Etapa 2 – dureaza pana cand atingi greutatea dorita

A doua etapa este mai permisiva decat prima, intrucat poti reintroduce unele alimente interzise si consuma alimente din toate grupele principale. Poti manca alimente bogate in glucide si fibre, asa cum este cazul cerealelor integrale.

Alimente permise: fructe, lapte (sau alte lactate) cu 1% grasime, cereale integrale, fasole, vin rosu.

Alimente care trebuie consumate cu moderatie: produse de brutarie si patiserie, cartofi, morcovi, banane, ananas, pepene rosu si miere.

Kilograme pierdute: 1 kg pe saptamana

Etapa 3 – Mentinerea

Aceasta etapa, care este si mai permisiva, trebuie respectata tot restul vietii si are drept scop mentinerea greutatii. Agatston descrie aceasta etapa drept un „mod de viata”. In cazul in care incepi din nou sa iei in greutate, nu trebuie decat sa repeti primele doua etape ale dietei.

Meniul tipic in dieta South Beach

Micul dejun

 - 180 g suc de legume
 - oua fierte
 - spanac
 - 2 felii file de muschi
 - cafea sau ceai

Gustare

 - un triunghi de branza topita cu telina

Pranz

 - salata de legume cu carne slaba (curcan, muschi, etc.) si branza degresata

Gustare

 - 10 rosii cherry cu branza de vaci

Cina

 - peste cu sos ghimbir
 - pastai
 - salata de varza cu ulei de masline

Avantajele si dezavantajele dietei South Beach

Avantajele dietei South Beach

Principalul avantaj al dietei South Beach este reducerea nivelului de colesterol din sange. Astfel, in urma unor teste s-a constatat o scadere insemnata a nivelului de colesterol LDL (rau) si o crestere a colesterolului HDL (bun). Persoanele care au incercat aceasta dieta au reusit sa slabeasca fara a trebui sa numere caloriile.
Dieta South Beach intruneste mai multe conditii pentru o dieta sanatoasa: are baze stiintifice, este bogata in legume, fructe, cereale integrale si proteine si nu exclude niciun grup de alimente.

Dezavantajele dietei South Beach

O mare parte din cele 4- 7 kg pierdute in primele doua saptamani se datoreaza restrictiei glucidelor si odata cu reintroducerea acestora in alimentatie, kilogramele sunt puse la loc.

Un alt dezavantaj al dietei South Beach este faptul ca nu ofera alternative pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Gustarile recomandate in dieta se bazeaza pe lactate, iar printre alimentele interzise se afla soia.

In ciuda numeroaselor aspecte pozitive ale dietei South Beach, participantii sunt sfatuiti sa consulte un medic inainte de a adopta aceasta dieta. O alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, bazat pe efectuarea regulata de exercitii fizice sunt esentiale pentru mentinerea greutatii ideale.


Data actualizare: 27-11-2013 | creare: 30-11-2011 | Vizite: 6255
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!