Dieta TLC

©

Autor:

Dieta TLC
Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) a fost concepută de Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii şi aprobată de Asociaţia Americană a Sănătăţii Inimii. Această dietă este considerată unul dintre cele eficiente regimuri alimentare.

Dieta TLC a fost gândită iniţial ca un program destinat pacienţilor cu dislipidemie şi afecţiuni cardiovasculare. Cu timpul, însă, principiile sănătoase şi uşor de urmat au promovat aceasta dietă atât ca modalitate de a rezolva unele afecţiuni, cât şi de a pierde câteva kilograme.

Scopul principal în dieta TLC a fost de a scădea grăsimile săturate, ceea ce duce automat la scăderea nivelului de colesterol şi la o sănătate generală mai bună. Astăzi, dieta TLC este privită mai mult ca un stil de viaţă echilibrat, incluzând atât reguli alimentare, cât şi recomandări privind mişcarea fizică şi greutatea corporală. (1)

Principiile dietei TLC

Principiile alimentare, sfaturile privind mişcarea fizică şi modalităţile de a pierde câteva kilograme sunt cele 3 etape ale acestui program.

Regulile alimentare

Dacă doreşti să urmezi o astfel de dietă, trebuie să ştii de la bun început că va trebui să citeşti etichetele alimentelor şi, mai ales, să faci diverse calcule. Dieta TLC face referire la consumul zilnic de grăsimi, carbohidraţi, proteine, fibre şi oferă în cadrul fiecăruia un procent recomandat pentru a avea o alimentaţie echilibrată. De altfel, pentru ţinerea sub control a colesterolului se recomandă un plan caloric de 2500 de calorii zilnice pentru bărbaţi şi 1800 pentru femei. Dacă vrei şi să slăbeşti câteva kilograme, atunci cantitatea de calorii recomandate scade la 1600 pentru bărbaţi şi 1200 pentru femei. Cu toate astea, fiecare persoană ar trebui să îşi întocmească un astfel de plan caloric personalizat, de preferinţă cu ajutorul unui medic sau nutriţionist.
  • Grăsimile – nu mai mult de 25-30% din totalul caloriilor zilnice. În plus, grăsimile săturate nu trebuie să depăşească 7% din acest total. De aceea, evită produsele animale (este acceptată doar carnea slabă, dar fără pieliţă), lactatele, alimentele prăjite sau cele procesate şi, pe de altă parte, include în procentul de mai sus grăsimi nesaturate (peşte, nuci etc) care ajută la scăderea colesterolului rău, LDL.
  • Colesterol – maximum 200 mg din totalul caloric zilnic.
  • Sodiu – maximum 2400 mg pe zi.
  • Carbohidraţi – maximum 50-60% din totalul caloriilor zilnice. În acest caz, ţine minte că accentul trebuie să cadă pe carbohidraţi ca paste, legume şi cereale integrale şi încearcă să eviţi consumul de prăjituri sau produse de patiserie.
  • Proteine – 15% din totalul caloric zilnic.
  • Consumă legume, fructe şi fibre pentru a scădea colesterolul şi pentru a îmbunătăţi şi digestia.
  • Apelează şi la alimente bogate în steroli, care au proprietatea de a bloca absorbţia colesterolului în sânge: grâu germinat, seminţe de susan, fistic crud, măsline, suc de portocale, orez brun, legume, linte, nuci, migdale, nuci pecan etc.
  • Dulciurile nu sunt interzise, dar, pe cât posibil, evită-le sau consumă-le fără a depăşi planul caloric stabilit în prealabil.
  • Nu exagera cu alcoolul! Se ştie că o cantitate moderată de alcool promovează o bună funcţionare a activităţii cardiovasculare, însă nu exagera! În linii mari, un pahar de alcool pe zi este suficient pentru femei, în vreme ce cantitatea acceptată în cazul bărbaţilor este de maximum 2 pahare de alcool pe zi. (1) (2) (3)

Exerciţiile fizice

Mişcarea fizică te va ajuta nu doar să eficientizezi planul alimentar de mai sus, dar şi să scapi de unele kilograme în plus. Ba mai mult, s-a demonstrat că asocierea dintre o dietă sănătoasă şi un antrenament sportiv a dus deseori şi la alte beneficii, cum ar fi scăderea riscului de depresie sau o mai bună capacitate cognitivă. Aşadar, este recomandat să începi cu exerciţii uşoare sau moderate şi să creşti treptat intensitatea acestora. (3)

Ajustările privind greutatea corporală

Dacă pierderea câtorva kilograme este unul dintre scopurile tale, atunci ar fi bine să faci anumite ajustări şi să ţii cont de următoarele sfaturi:
  • dacă eşti supraponderal, măreşte cantitatea de alimente bogate în fibre. Acest pas te va ajuta să reduci numărul caloriilor consumate zilnic.
  • limitează cantitatea de fructe uscate, de altfel acceptate cu moderaţie în cadrul acestei diete;
  • evită consumul de organe de animale cum ar fi creierul, ficatul, rinichii pentru că acestea sunt bogate în colesterol;
  • mănâncă mai puţin şi fii mai activ;
  • hidratează-te;
  • dacă îţi este foame, optează pentru gustări sănătoase formate din legume crude sau preparate la aburi;
  • ai grijă şi la cantitatea de fructe şi carne. (3)

Dieta TLC - Argumente pro și contra

Păreri pro

  • În timp, dieta TLC stabilizează tensiunea arterială şi reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. (1)
  • Deşi nu oferă rezultate peste noapte, este o dietă care funcţionează: încurajează consumul de fructe şi legume, alimente cu grăsimi puţine, cereale integrale, peşte, carne fără pieliţă. (3)
  • Ne stimulează să mâncăm echilibrat, ceea ce duce nu doar la o mai bună funcţionare a aparatului cardiovascular, dar şi la o sănătate generală mai bună.
  • Combinată cu exerciţiile fizice, creşte bună dispoziţie şi capacitatea de concentrare. (1)

Păreri contra

  • Rezultatele nu sunt spectaculoase sau rapide, cel puţin în ceea ce priveşte greutatea corporală.
  • Măsurile luate ar putea să nu fie suficiente, fiind nevoie de reluarea tratamentului medicamentos.
  • Trebuie să fii foarte organizat: să citeşti etichetele, să îţi faci un plan caloric, să calculezi proporţiile, să ceri constant părerea unui doctor sau a unui nutriţionist.
  • Pentru a funcţiona, dieta TLC trebuie văzută ca pe un stil de viaţă constant, nu ca un program alimentar temporar. (1)

Data actualizare: 02-12-2014 | creare: 02-12-2014 | Vizite: 5760
Bibliografie
(1) Ce este dieta TLC, link: https://tlcdiet.org/
(2) Dieta TLC, link: https://www.e-natural.org/therapeutic-lifestyle-changes-tlc-diet/
(3) Scaderea colesterolului cu dieta TLC, link: https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/chol_tlc.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum