Avantajele si dezavantajele alimentatiei cu biberonul

©

Autor: Redacția ROmedic

Avantajele si dezavantajele alimentatiei cu biberonul

Avantajele alimentatiei cu biberonul

 

Alaptarea la san este considerata de toate organizatiile medicale drept cea mai buna optiune pentru bebelusi. Dar, pentru mamele care nu doresc sa adopte aceasta metoda de alimentare, alternativa este reprezentata de formulele de lapte din comert.

Fabricate in conditii de igiena, formulele de lapte tind sa copieze compozitia laptelui matern, continand o combinatie complexa de proteine, zaharuri, grasimi si vitamine.

Pe langa motivele de ordin medical de a evita alaptarea, iata cateva motive pentru care femeile prefera sa-si hraneasca copilasii cu biberonul:

Usurinta

Ambii parinti (sau oricine altcineva) pot oferi copilasului biberonul la orice ora (desi acest lucru este valabil si pentru femeile care utilizeaza pompe pentru san). Acest tip de alimentatie ii permite tatalui sa se implice in hranirea copilasului, participand la legatura deosebita care se creeaza cu aceasta ocazie.

Flexibilitatea

Odata ce biberonul este pregatit, mama poate lasa bebelusul in grija tatalui, sau altei persoane, pentru a fi hranit. Astfel, programarea activitatilor mamei nu se va mai face in functie de orarul meselor copilului. Totusi, daca mama pleaca undeva cu copilul, va trebui sa ia la ea un intreg arsenal de sticlute pentru prepararea formulei de lapte.

Frecventa meselor

Intrucat formulele de lapte sunt mai greu de digerat decat laptele uman, sugarii alimentati artificial necesita o frecventa mai redusa de alaptare, comparativ cu sugarii alimentati la san.

Dieta

Femeile care opteaza pentru alimentatia artificiala nu mai trebuie sa se ingrijoreze in privinta dietei lor si a influentei acesteia asupra sanatatii copilului.

 


Dezavantajele  alimentatiei cu biberonul

 

La fel ca si in cazul alaptarii la san, exista unele dezavantaje pe care trebuie sa le afli inainte de a opta in favoarea alimentatiei artificiale, cu formule de lapte din comert. Indiferent ce alegere faci, este important sa consulti medicul pediatru pentru a te informa in legatura cu optiunile pe care le ai si pentru a lua cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau.

Prepararea

Formula de lapte nu trebuie sa lipseasca niciodata din casa si sa se gaseasca intotdeauna in cantitati suficiente. In primele 6 luni, apa pentru prepararea formulelor trebuie sa fie fiarta. Formulele gata de administrare, care pot fi turnate direct in biberon fara a necesita amestecarea cu apa, sunt in general scumpe.

Biberonul si tetina trebuie sa fie sterilizate inainte de prima utilizare, in continuare fiind suficienta spalarea lor dupa fiecare alaptare (acest lucru este valabil si pentru pompele pentru san). Biberonul poate transmite bacterii daca nu este spalat in prealabil.

Biberonul care sta mai mult de 1 ora la temperatura camerei, la fel ca si orice cantitate de lapte pe care sugarul nu o consuma, trebuie aruncate. Formulele preparate pot fi pastrate la frigider maxim 24 -48 ore (cititi detaliile de pe ambalaj).
De asemenea, apa trebuie incalzita inainte de preparare, desi unii sugari prefera amestecul la temperatura camerei. Unii parinti incalzesc apa timp de cateva secunde la cuptorul cu microunde, inainte de a o amesteca cu formula de lapte. In schimb, biberonul nu trebuie introdus in cuptorul cu microunde, deoarece incalzirea este inegala si poate crea unele locuri fierbinti, ce pot produce arsuri.

Biberonul poate fi incalzit sub jet de apa calda, sau intr-un recipient cu apa fierbinte, iar temperatura sa trebuie intotdeauna testata pe fata interioara a incheieturii mainii.

Lipsa anticorpilor

Anticorpii atat de importanti din laptele matern nu se gasesc in formulele de lapte din comert. Acest lucru inseamna ca laptele artificial nu poate proteja sugarii impotriva infectiilor, asa cum face laptele matern.

Pretul
Formulele de lapte sunt uneori scumpe. Laptele praf este cel mai ieftin, iar cel gata de administrare -cel mai scump. Formulele speciale (din soia, hipoalergenice) costa mai mult decat cele normale.

Posibilitatea de aparitie a constipatiei si a gazelor
La sugarii hraniti cu formule de lapte se observa aparitia constipatiei, dar si a gazelor intestinale, cu o frecventa mai mare decat la cei alaptati la san.

Complexitate redusa in comparatie cu laptele matern
In ciuda progreselor inregistrate de formulele din comert, acestea nu pot egala complexitatea laptelui matern, care se adapteaza in functie de nevoile sugarului.


Data actualizare: 15-10-2023 | creare: 29-04-2007 | Vizite: 6550
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!