Fitosteroli

©

Autor:

Fitosteroli

Fitosterolii sau sterolii vegetali sunt o familie de molecule legate de colesterol. Se găsesc în membranele celulare ale plantelor. Cei mai frecvenți fitosteroli din dietă sunt colesterolul, sitosterolul și stigmasterolul.

Surse de fitosteroli

Se estimează că aporturile dietetice actuale de fitosteroli variază de la 150 la 450 mg/zi. Vegetarienii - în special veganii - au cel mai mare aport de fitosteroli dietetici. Aceștia se găsesc în toate alimentele vegetale, dar cele mai mari concentrații se găsesc în uleiurile vegetale nerafinate, inclusiv cel de nuci și măsline. De asemenea, cele mai bogate surse alimentare de fitosteroli sunt nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele.

Beneficii

Echilibrează nivelul de colesterolul

Este bine stabilit că un aport mare de steroli sau stanoli vegetali poate scădea concentrațiile de colesterol total și de lipoproteină cu densitate mică (LDL). Se sugerează, de asemenea, că fitosterolii ar putea interfera cu încorporarea colesterolului în chilomicronii din interiorul enterocitelor (1).

Într-un studiu controlat cu placebo, consumul de băuturi îmbogățite cu fitosterol moderat (0,46 g/zi) și ridicat (2,1 g/zi) a redus absorbția de colesterol cu 10% și, respectiv, 25% (14). Aporturile moderate și ridicate de fitosterol au crescut, de asemenea, în mod semnificativ excreția de colesterol biliar și dietetic cu 36% și, respectiv, 74% (2).

Deși în prezent mecanismele nu sunt clare, fitosterolii ar putea facilita fluxul de colesterol din țesuturile periferice și din pereții vaselor căptușite cu macrofage.

Efecte anticancerigene

S-a constatat că fitosterolii inhibă proliferarea, induc apoptoza și reduc numărul de celule canceroase invazive. În prezent, există puține dovezi care sugerează că aportul de fitosterol ar putea contribui substanțial la scăderea riscului de cancer la om. (3)

Efecte antiinflamatorii

Datele limitate din cultura celulară și studiile la animale sugerează că fitosterolii pot atenua activitatea inflamatorie a celulelor imune, inclusiv macrofage și neutrofile (4). Rezultatul unei metaanalize care a inclus 20 de studii randomizate controlate a constatat că reducerea concentrației de colesterol total și colesterol LDL prin intermediul consumului de alimente îmbogățite cu fitosteroli nu au fost asociate cu modificări ale concentrației plasmatice a proteinei C-reactive, un marker al inflamație cronice.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

Se estimează că dietele tipice furnizează 150 până la 450 mg de fitosteroli pe zi. Cu toate acestea, consumul de diete vegetariene și de produse alimentare îmbogățite cu fitosteroli poate contribui la obținerea unui aport mult mai mare de fitosteroli. Relativ puține studii au avut în vedere efectele aportului de fitosterol dietetic asupra concentrațiilor serice de colesterol LDL, în timp ce cele mai multe studii au examinat efectul alimentelor îmbogățite cu fitosterol asupra reducerii concentrației de lipide.

Consumul de două sau trei grame de fitosteroli pe zi timp de patru săptămâni poate reduce colesterolul LDL cu 10%. Se crede că fitosterolul acționează prin prevenirea absorbției colesterolului. (5)

Nivelul crescut de colesterol LDL este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Analiza de 27 de studii randomizate controlate ale terapiei cu statină a constatat o scădere cu 24% a riscului de evenimente coronariene majore și o scădere cu 12% a mortalității vasculare la persoanele cu un aport crescut de fitosteroli. (6) Cu toate acestea, în prezent, nu este cunoscut efectul utilizării pe termen lung a alimentelor îmbogățite cu steroli vegetali sau stanoli asupra riscului de boli cardiovasculare.

Cancer

Datele limitate din studiile efectuate pe animale sugerează că aporturile mari de fitosteroli, în special sitosterolul, pot inhiba creșterea cancerului de sân și de prostată. Doar câteva studii observaționale au examinat asocierile dintre aporturile de fitosterol dietetic și riscul de cancer la om. (7)

O serie de studii au constatat că aporturile dietetice de fitosterol au fost mai mici la persoanele diagnosticate cu cancer de stomac, plămâni sau sân decât în ​​grupurile de control fără cancer. Studiile au descoperit că femeile diagnosticate cu cancer de sân sau endometrial aveau aporturi mai mici de fitosterol dietetic decât femeile care nu aveau cancer. (8)

Deși un aport mai mare de alimente vegetale care conțin fitosteroli poate fi asociat cu un risc mai mic de cancer, nu este clar dacă potențialele beneficii anticanceroase pot fi atribuite fitosterolilor sau altor compuși din alimentele vegetale (de exemplu, fitochimicelor, vitaminelor, mineralelor sau fibrelor).

Hiperplazie benignă de prostată

Hiperplazia benignă de prostată este termenul utilizat pentru a descrie o mărire necanceroasă a prostatei. Prostata mărită poate exercita presiune asupra uretrei, ceea ce duce la dificultate la urinare. Extractele de plante care furnizează un amestec de fitosteroli (comercializate sub formă de β-sitosterol) sunt adesea incluse în terapiile pe bază de plante pentru simptome urinare asociate cu această afecțiune.

Într-un studiu de șase luni efectuat pe 200 de bărbați cu hiperplazie benignă de prostată, 60 mg/zi de preparat β-sitosterol au îmbunătățit simptomele, au crescut fluxul urinar maxim și au scăzut volumul de urină reziduală. (9)

Deși rezultatele câtorva studii clinice sugerează că doze relativ mici de fitosteroli pot îmbunătăți simptomele tractului urinar, este necesară o cercetare suplimentară pentru a confirma aceste descoperiri.

Recomandări

Este indicat ca aporturile de steroli din plante și stanoli din produse alimentare să nu depășească 3 g/zi, deoarece nu există dovezi care să susțină beneficiile pentru sănătate în aceste cazuri. (10)

Efecte adverse

Puține efecte adverse au fost asociate cu un aport regulat de steroli sau stanoli. Persoanele care au consumat 1,6 g/zi, nu au raportat niciun efect advers. De asemenea, consumul de până la 8,6 g/zi de fitosteroli în margarină, timp de trei până la patru săptămâni nu a afectat negativ bacteriile intestinale sau nivelul hormonilor feminini. Deși fitosterolele sunt de obicei bine tolerate, greața, indigestia, diareea și constipația au fost raportate ocazional.

Sarcina și alăptarea

Alimentele și suplimentele îmbogățite cu fitosterol nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece siguranța lor nu a fost studiată.


Data actualizare: 01-04-2024 | creare: 06-11-2019 | Vizite: 3776
Bibliografie
1. De Smet E, Mensink RP, Plat J. Effects of plant sterols and stanols on intestinal cholesterol metabolism: suggested mechanisms from past to present. Mol Nutr Food Res. 2012;56(7):1058-1072.
2. Racette SB, Lin X, Lefevre M, et al. Dose effects of dietary phytosterols on cholesterol metabolism: a controlled feeding study. Am J Clin Nutr. 2010;91(1):32-38.
3. Hendriks HF, Brink EJ, Meijer GW, Princen HM, Ntanios FY. Safety of long-term consumption of plant sterol esters-enriched spread. Eur J Clin Nutr. 2003;57(5):681-692.
4. Navarro A, De las Heras B, Villar A. Anti-inflammatory and immunomodulating properties of a sterol fraction from Sideritis foetens Clem. Biol Pharm Bull. 2001;24(5):470-473.
5. Efficacy and safety of plant stanols and sterols in the management of blood cholesterol levels. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911045
6. Cholesterol Treatment Trialists Collaboration. Fulcher J, O'Connell R, et al. Efficacy and safety of LDL-lowering therapy among men and women: meta-analysis of individual data from 174,000 participants in 27 randomised trials. Lancet. 2015;385(9976):1397-1405.
7. Woyengo TA, Ramprasath VR, Jones PJ. Anticancer effects of phytosterols. Eur J Clin Nutr. 2009;63(7):813-820.
8. McCann SE, Freudenheim JL, Marshall JR, Graham S. Risk of human ovarian cancer is related to dietary intake of selected nutrients, phytochemicals and food groups. J Nutr. 2003;133(6):1937-1942.
9. Berges RR, Windeler J, Trampisch HJ, Senge T. Randomised, placebo-controlled, double-blind clinical trial of beta-sitosterol in patients with benign prostatic hyperplasia. Beta-sitosterol Study Group. Lancet. 1995;345(8964):1529-1532.
10. Shortt C. Authorised EU health claims for phytosterols. In: Sadler M, ed. Foods, Nutrients and Food Ingredients with Authorised EU Health Claims: Elsevier Ltd; 2015:31-47.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!