Glucidele

©

Autor: Redacția ROmedic

Glucidele
Glucidele sunt indispensabile în alimentația de zi cu zi. Aceste elemente nutritive conduc la producerea de glucoză, unul din „combustilii” principali pentru organismul uman.

În funcție de structură, glucidele sunt simple și complexe.

Glucidele complexe se găsesc în legume, cereale și în legumele bogate în amidon (cartofii, mazarea și porumbul). Glucidele simple, numite și zaharuri, se găsesc în special în fructe și lapte, ca și în alimentele ce conțin zahăr adăugat, precum prăjiturile, biscuiții, bomboanele și sucurile.

Glucide „bune” versus glucide „rele”

Așa-zisele glucide „bune” (glucidele complexe) se referă la cele ce provin din fructe, legume și cerealele integrale. Pe de cealaltă parte, glucidele „rele” (glucidele simple) indică  acei nutrienți ce se găsesc în produsele rafinate, ce conțin zahăr și/sau sunt făcute din făină albă.
Așadar, pâinea albă, dulciurile, sucurile, deși au un conținut ridicat de glucide, sunt contraindicate, pentru că au un aport caloric considerabil, însă o valoare nutrititivă mică pentru organism.

Recomandari

Glucidele trebuie să ocupe între 45 și 65% din totalul caloriilor consumate zilnic de o persoană. Limita inferioară care trebuie atinsă, pentru o alimentație echilibrată este de 130 de grame de zi.

Alegeți glucidele complexe din cereale integrale, fasole, mazare, linte, lapte, din fructele si legume. Limitați pe cât posibil zaharurile (glucidele simple) provenite din produse rafinate.

Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 3866
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: