Grasimile

©

Autor: Redacția ROmedic

Grasimile
Grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor esențiale, mențin structura și funcționarea membranelor celulare și asigură integritatea sistemului imunitar. Ele reprezintă o sursă concentrată de energie, oferind de două ori mai multe calorii pe gram decât glucidele și proteinele.

Cu toate acestea, este recomandată alegerea grăsimilor nesaturate, care sunt mult mai sănătoase pentru organism.

Consumul excesiv de grăsimi saturate și de acizi grași trans poate crește nivelul colesterolului din sânge și totdată favorizează apariția bolilor coronariene.

Grăsimile saturate

Grasimile saturate se  găsesc adesea în produsele de origine animală, precum carnea rosie, de pasăre, unt și lapte integral. Alte alimente bogate în grasimi saturate sunt nucile de cocos, uleiul de palmier sau alte uleiuri tropicale.

Grăsimile saturate sunt responsabile pentru cresterea nivelului colesterolului din sânge și implicit, a riscului apariției unor boli coronariene.

Cantitatea de grăsimi saturate din alimentație nu trebuie să depășească 10% din totalul caloriilor, adică maximum 20 grame pe zi pentru femei, si 24 grame pe zi pentru barbati.

Recomandari

Limitati aportul de grasimi la 20% pana la 35% din totalul caloriilor zilnice. Alegeti grasimile „bune”, sanatoase, care se găsesc în nuci, semințe, masline, uleiul de canola sau de arahide.
Nutriționiștii recomandă, ca reper, consumul de uleiuri, în dauna grăsimilor solide.

Data actualizare: 23-11-2023 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 3501
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipidomica identifică noi markeri pentru boala cardiovasculară şi diabetul zaharat de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum