Necesarul caloric

©

Autor: Redacția ROmedic

Aporturile energetice recomandate pentru un individ sunt definite drept cantitatea de energie necesara pentru mentinerea starii de sanatate, pentru efectuarea diferitelor activitati fizice si pentru a compensa consumul de energie.

Pentru calcularea necesarului caloric, trebuie sa luam in calcul metabolismul bazal, dar si greutatea, inaltimea si activitatea fizica proprie fiecarui individ. De asemenea, e importanta si contorizarea cheltuielilor de energie cauzate de unele situatii fiziologice deosebite: crestere (stocare crescuta de proteine si lipide), sarcina (dezvoltarea fatului si a placentei) sau alaptare.

Aporturile calorice insuficiente

Daca aportul caloric alimentar este insuficient, se poate constata o slabire, drept rezultat al pierderii masei grase sau a fortei musculare (daca aportul proteic este inadecvat). Pe termen lung, organismul se adapteaza la acest aport caloric si stabilizeaza greutatea, economisind la maxim resursele. Daca acest aport insuficient se prelungeste, se poate ajunge la o subnutritie, cu carente multiple.

Excesul de calorii

Daca aportul caloric alimentar depaseste aporturile recomandate, principalul risc pentru sanatate este luarea excesiva in greutate, sau chiar obezitatea. Aceasta greutate excesiva se afla deseori la originea unor boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, dislipidemii (exces de colesterol sau de trigliceride), diabet, dar si de afectiuni articulare.



Aporturile calorice recomandate (in kcal / zi)
Adolescenti (intre 13 si 19 ani): baieti 2680
fete 2140
Adulti cu activitate fizica medie: barbati 2500
femei 2000
Femei insarcinate 2150 - 2250
Femei care alapteaza 2500

Necesarul caloric in perioada de crestere

Pentru a creste, organismul are nevoie de energie. Necesarul energetic este diferit de la un copil la altul: pentru a creste acelasi numar de centimetri, doi copii au nevoie de un consum diferit de calorii.

La aceasta varsta, consumul de energie variaza foarte mult de la un copil la altul. De exemplu, intre un copil pasionat de lectura si altul care practica un sport, diferentele in aporturile energetice sunt foarte mari.


Indiferent de aportul caloric al copiilor, ceea ce conteaza este echilibrul alimentar si luarea meselor la ore fixe, fara a neglija micul dejun.

Necesarul caloric in timpul sarcinii si alaptarii

 

In timpul sarcinii, necesarul de calorii creste cu doar 100 calorii pe zi in primul trimestru, iar in urmatoarele doua trimestre, cu 250 calorii. De fapt, se pare ca la inceputul sarcinii, organismul femeii consuma mai putina energie pentru a-si forma rezerve ce vor fi utilizate la sfarsitul acestei perioade.

 

Alaptarea necesita un consum mai mare de energie, astfel incat se recomanda o suplimentare cu 500 calorii pe zi. Este important sa aveti o alimentatie echilibrata, pentru a creste in mod corespunzator si suficient aportul caloric.

Necesarul caloric al persoanelor de peste 50 ani

Dupa varsta de 50 de ani, necesarul caloric scade, odata cu scaderea masei musculare. Nu se stie inca daca aceasta scadere a masei musculare este fiziologica, sau daca este o consecinta a reducerii activitatii fizice.

 

Din acest motiv, pentru a evita o luare excesiva in greutate, fara a micsora portiile alimentare pana in punctul in care acestea nu mai pot acoperi necesarul de vitamine si minerale (sub 1600 kcal),  se recomanda efectuarea unei activitati fizice adaptata posibilitatilor, pe toata durata vietii. In plus, practicarea unei activitati fizice contribuie la mentinerea unor oase puternice si sanatoase.

Necesarul caloric in functie de activitatea fizica

Activitatea fizica nu contribuie numai la cresterea masei musculare, dar este si o metoda excelenta de lupta impotriva stresului, permitand reglarea metabolismului.

Variatia necesarului caloric in functie de activitatea fizica

Consumul de energie variaza in functie de nivelul activitatii fizice, care poate fi:
  • usoara (viata sedentara, munca la birou)= RMB  X 1,2
  • moderata (mers pe jos) = RMB  X 1,8
  • crescuta (sport frecvent, munca fizica) =  RMB  X 2,5


Consumul de calorii:

  • o ora de somn sau odihna – 60 kcal
  • o ora de activitate usoara (gimnastica, gradinarit, mers pe jos) – 120 kcal
  • o ora de activitate sportiva intensa (ski, tenis, ciclism) – peste 300 kcal


Atunci cand activitatea fizica dureaza  mai putin de 20 minute, corpul arde in special rezervele de glucide pentru a asigura efortul muscular. Daca activitatea dureaza mai mult de 20 minute, corpul va utiliza grasimile pentru producerea de energie. De exemplu, o ora de mers pe jos inseamna intre 60 si 150 calorii pierdute – echivalentul unui pahar de suc sau a unui fruct.

Necesarul caloric in timpul unei boli sau al unui tratament

La un numar mare de persoane, metabolismul poate fi incetinit de o serie de factori: unele boli, tulburari hormonale (menopauza, la femei), unele tratamente (chimioterapia), dar si stresul, oboseala, lipsa somnului etc. Organismul se apara impotriva acestor agresiuni, prin reducerea consumului de energie.

 

Exista afectiuni asociate cu o crestere a metabolismului bazal, motiv pentru care apare necesitatea cresterii aportului caloric. Astfel:

toate starile febrile sunt insotite de o crestere marcata a metabolismului bazal si deci trebuie asociate cu o crestere a necesarului caloric.

  • hipertiroidismul este asociat cu o crestere a metabolismului bazal si a necesitatilor energetice (si invers pentru hipotiroidism).
  • insuficienta cardiaca congestiva: una din cauzele casexiei cardiace o reprezinta hipermetabolismul secundar cresterii efortului respirator.
  • insuficienta renala cronica: necesarul caloric este crescut (35kcal/kg/zi) pentru a cruta proteinele consumate si pentru a micsora catabolismul proteinelor endogene, dar si pentru a reduce riscul de malnutritie.
  • afectiunile pulmonare: la bolnavii cu BPOC, malnutritia este obisnuita. Necesitatile energetice bazale sunt mai mari cu peste 10% din cauza efortului respirator crescut. Cu toate acestea. aportul energetic exagerat poate dauna.

Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 31-01-2011 | Vizite: 13685
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum