Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?

©

Autor:

Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
Ouăle sunt alimente nelipsite din dieta multor persoane, datorită versatilității lor, putând fi consumate atât ca atare (fierte, prăjite), cât și ca ingrediente în alte feluri de mâncare.

Dincolo de gustul bun, ouăle sunt și bogate în nutrienți, furinizând proteine, vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Problema conținutului mare de colesterol conținut de ouă este una de notorietate, însă în permanență sunt desfășurate studii care să surprindă impactul concret asupra sănătății vaselor de sânge. Până în prezent, nu au fost stabilite corelații științifice între consumul de ouă și incidența bolilor de inimă.

Ouăle sunt, într-adevăr, bogate în colesterol alimentar, iar problema se pune astfel: este mai dăunător colesterolul alimentar decât cel sanguin, favorizat de grăsimile trans și cele saturate? Ar trebui să limităm consumul de ouă?

Ce valori nutritive are un ou?

Un ou de mărime medie, ce are în jur de 45 de grame, are aproximativ 72 de calorii, din care aproape jumătate sunt furnizate de grăsimi.
Un ou conține în jur de 5 grame de grăsimi, din care 1.5 grame sunt grăsimi saturate. Restul de 3.5 g sunt reprezentate de grăsimi polinesaturate, extrem de sănătoase.

Numărul proteinelor din ouă îl surclasează pe cel al grăsimilor – aproape 6 grame.

Ouăle conțin în cantități semnificative minerale precum: magneziu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, seleniu. De asemenea, conțin acid folic, retinol, luteină, zeaxantină, beta-caroten, vitamina B12, D, E, K ș.a. Un adevărat „cocktail” de beneficii, care fac din ou un aliment ce nu ar trebui să lipsească din dietă unei persoane care caută un echilibru alimentar.

Pe de altă parte, ouăle conțin o cantitate mare de colesterol, aproximativ 200 de mg per bucată, în condițiile în care recomandările nutriționiștilor  indică o limită de 300 mg de colesterol pe zi.

Câte ouă putem consuma pe zi?

Deși există încă discuții în privința impactului colesterolului provenit din gălbenușul ouălelor, e bine să încercați să vă opriți la un ou pe zi.
Astfel, se estimează că până la 6-7 ouă pe săptămână, consumul este sigur și chiar recomandat, datorită calităților nutritive extraordinare a ouălor.

Dacă sunteți sănătos, puteți consuma un ou mare sau două ouă mici într-o zi, fără a face un obicei din asta, însă dacă suferiți de diabet, boli cardiovasculare, ori știți că aveți un nivel ridicat al colesterolului „rău” (LDL) în sânge, un ou este suficient.

De asemenea, e bine să supravegheați asocierile pe care le faceți, pentru că și alte alimente de origine animală conțin colesterol; asocierea unei porții de carne cu ouă duce la o masă foarte bogată în colesterol, ce va avea impact asupra sănătății arteriale și cardiace.

O soluție în limitarea cantității de colesterol din alimentație este și consumul exclusiv al albușurilor; acestea nu conțin deloc colesterol.


Așadar, consumul de ouă este încurajat, ca parte a unei alimentații diverse și bogate în nutrienți, colesterolul furnizat de un ou neavând un impact negativ asupra sănătății. Totuși, evitați excesele și asocierile ouălelor cu alte alimente bogate în colesterol.

Data actualizare: 04-11-2023 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 9882
Bibliografie
1 - Calories in Egg, Whole, link: http://caloriecount.about.com/calories-egg-whole-i1128
2 – Ou de gaina, link: http://dieta.romedic.ro/aliment/ou-de-gaina
3 - Eggs Don't Deserve Their Bad Reputation, Studies Show (Op-Ed), link: http://www.livescience.com/39353-eggs-dont-deserve-bad-reputation.html
4 - Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, link: http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
5 – Cholesterol, link: http://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/fats/Pages/cholesterol.aspx
6 - Eggs and Heart Disease, link: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/eggs/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum