Piramida asiatica

©

Autor: Redacția ROmedic

Piramida asiatica
Piramida asiatica reflecta modul de nutritie al locuitorilor continentului asiatic, bucurandu-se in prezent de sustinerea multor experti.

Studiile recente arata ca persoanele care urmeaza dieta traditionala asiatica prezinta o incidenta mult mai mica a  unor boli foarte frecvente in tarile vestice (cancer, cardiopatii, obezitate, osteoporoza, boli degenerative).

Piramida asiatica a fost creata drept alternativa la piramida americana, care include in aceeasi categorie proteinele de sursa animala si vegetala. Modul de nutritie asiatic are numeroase puncte comune cu piramida mediteraneana, intrucat amandoua sunt bazate pe produsele vegetale, recomandand limitarea consumului de carne rosie (o data pe luna). Cu toate acestea, dieta asiatica se poate dovedi mai  benefica pentru sanatate, fiind mai saraca in grasimi alimentare.

La baza piramidei asiatice se afla orezul si produsele din orez, meiul, painea si produsele care sufera un proces de prelucrare industriala minima. Orezul furnizeaza intre 25 si 85% din aportul caloric a 2,7 miliarde locuitori ai continentului asiatic si este cea mai cultivata planta din lume.

Urmatoarele trei categorii, egale ca importanta sunt legumele, fructele, leguminoasele si oleaginoasele. Toate acestea trebuie consumate zilnic.

  • Portiile zilnice de produse lactate, peste si fructe de mare sunt optionale.
  • Ouale si carnea de pui, alaturi de dulciuri, trebuie consumate de cel mult cateva ori pe saptamana.
  • Carnea rosie poate fi consumata in cantitati mici lunar.
  • Bauturile, provenind in general din surse vegetale - ceai (in special negru sau verde), sake (bautura alcoolica din orez) si vin – pot fi consumate zilnic, cu moderatie.

Desi in numeroase tari asiatice dieta nu include produse lactate, incidenta osteoporozei este relativ scazuta. De fapt, tarile occidentale, unde calciul provine din produsele lactate, se confrunta cu un nivel mai mare de osteoporoza.

Alimentele de baza in dieta asiatica

  • Cereale si paste: orez, mei, paine, spaghete din orez
  • Fructe: ananas, banane, mango, mandarine, pepene rosu, struguri, pere
  • Legume: morcovi, broccoli, ciuperci, bok choy (sortiment de varza), muguri de bambus, germeni de fasole, praz, legume cu frunze verzi
  • Leguminoase si oleaginoase: soia, fasole, tofu (branza din soia), nuci, alune, arahide
  • Uleiuri vegetale
  • Peste
  • Fructe de mare

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 13-01-2011 | Vizite: 4573
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!