Polizaharide

©

Autor:

Polizaharidele sunt biomacromolecule complexe care sunt alcătuite din lanțuri de monosacharide. Legăturile care formează aceste lanțuri sunt legături glicozidice.

Tipuri de polizaharide

  • Amidon - servește ca depozit de energie pe termen scurt și este obținut dintr-un amestec de amiloză și amilopectină. Unele amidonuri dietetice obișnuite includ orez, cartofi, grâu și porumb.


  • Celuloză - este o polizaharidă indigestibilă compusă din mii de molecule de glucoză. Nu este un nutrient esențial, dar poate acționa ca o fibră insolubilă, facilitând digestia. Celuloza se produce, în mod natural, în substanțe vegetale, precum cereale integrale, legume cu frunze verzi, mazăre, linte și fasole.


  • Glicogen - acționează ca o opțiune de stocare de energie pe termen lung. Glicogenul este produs în principal de ficat și mușchi, dar poate fi realizat și în timpul unui proces numit glicogeneză, care apare atât în creier, cât și în stomac. (1)


Surse alimentare de polizaharide

  • Algele marine și microalge
  • Semințe de in, semințe de Chia și Schinduful
  • Aloe Vera
  • polen de albina
  • Îndulcitori naturali
  • ciuperci medicinale


Beneficiile polizaharidelor

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Un studiu publicat în Nutrition Journal a arătat că, în studiile controlate pe om, aportul de polizaharide a stimulat sistemul imunitar, a amortizat răspunsul alergic la un agent inflamator respirator și a îmbunătățit supraviețuirea la pacienții cu cancer. (2)

O altă analiză a concluzionat că polizaharidele conținute de fructele goji sunt imunomodulatoare puternice, care pot influența imunitatea.

Îmbunătățirea sănătății digestive

Unele tipuri de polizaharide, precum mucopolizaharidele (numite și glicozaminoglicane) conțin cantități mari de mucilagiu. Acestea sunt substanțe care produc un material gelatinos atunci când sunt înmuiate în apă și sunt utile pentru modularea inflamației intestinale, precum și pentru asigurarea regularității intestinale.

De asemenea, acestea pot transforma compoziția chimică de la nivelul tractului gastrointestinal și pot schimba modul în care sunt asimilate substanțele nutritive. De obicei, alimentele care conțin cantități mari de mucilag tind să suprime pofta de mâncare, oferind un sentiment de plenitudine. (3)

Un nivel sănătos de zahăr în sânge

Polizaharidele compuse din zaharuri cu lanț lung sunt o sursă de combustibil îndelungată, care este metabolizată lent. Acesta este motivul pentru care pot fi introduse cu încredere în dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Într-un studiu publicat în Critical Review of Science and Nutrition, a fost identificat faptul că polizaharide fără amidon, în special ß-glucanele, scad nivelul colesterolului plasmatic și contribuie la normalizarea nivelului glucozei din sânge și al insulinei, ceea ce face ca aceste tipuri de polizaharide să ajute la tratarea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. (4)

Componentele carbohidraților din dieta umană sunt derivate aproape exclusiv din surse vegetale și joacă un rol important în procesarea alimentelor și pentru sănătate. Deși considerate pe scară largă ca fiind surse de energie, polizaharidele au efecte asupra dietei și sănătății.


Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 13-11-2019 | Vizite: 4886
Bibliografie
1. Blamire J. Polysaccharides. Brooklyn College.
2. Immunomodulatory dietary polysaccharides: a systematic review of the literature. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2998446/
3. Role of polysaccharides in food, digestion, and health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5152545/
4. Jia, X. et al. Polysaccharides from Laminaria Japonica Show Hypoglycemic and Hypolipidemic Activities in Mice with Experimentally Induced Diabetes. Experimental Biology and Medicine. 239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!