Regim alimentar postoperator

©

Autor:

Alimentația postoperatorie este deosebit de importantă pentru refacerea pacientului şi pentru prevenirea apariției anumitor situații ce pot complica evoluția spre vindecare a bolii (precum constipația). Regimul postoperator este un subiect tot mai frecvent abordat în practica medicală.

După operație, medicii recomandă consumarea alimentelor integrale şi neprocesate. Mâncarea procesată (friptă, prăjită în ulei), pe lângă faptul că nu este sănătoasă, poate determina apariția unor tulburări de tranzit intestinal (constipație, diaree) sau a sindromului dispeptic (caracterizat prin dureri abdominale, grețuri şi vărsături).

Principii alimentare extrem de utile în perioada postoperatorie şi nu numai:

Consumarea alimentelor bogate în fibre alimentare.

Alimentele bogate în fibre previn apariția constipației, o complicației frecvent întâlnită în perioada postoperatorie, în rândul persoanelor imobilizate la pat. Constipația, nu doar că poate induce o stare de disconfort, ci poate agrava durerile postoperatorii şi prelungesc perioada de recuperare a bolnavului şi durata de spitalizare.

Dintre alimentele bogate în fibre alimentare, recomandate bolnavilor aflați în perioada postoperatorie, amintim: pâine din cereale integrale (de preferat pâinea neagră), cereale integrale (precum făină de ovăz, porumb), legume (proaspete sau congelate), fructe.

Alimente bogate în proteine, precum carne de curcan, de pui sau de pește, tofu, nuci, fasole.

În cazul persoanelor care nu pot să mănânce în urma intervenției chirurgicale, se recomandă administrarea proteinelor sub formă de suplimente alimentare.

Consumarea cerealelor integrale.

Cerealele integrale precum orezul brun sunt o sursă importantă de fibre alimentare, vitamine și minerale. Se recomandă evitarea consumării de cereale rafinate deorece, din cauza procesării lor, acestea și-au pierdut o mare parte din proprietățile nutritive.

Consumarea fructelor și a legumelor proaspete sau congelate.

Fructele și legumele proaspete sau congelate sunt bogate în fibre alimentare și nutrienți și sunt deosebit de utile în refacerea organismului în urma unei intervenții chirurgicale.

Produse lactate.

Produsele lactate reprezintă o sursă importantă de proteine și sunt esențiale în cadrul procesului de refacere postoperatorie. Sunt recomandate produsele lactate cu conținut redus de grăsime, precum laptele, iaurtul și brânza de vaci.

Numeroși bolnavi care au fost supuși unei intervenții chirurgicale nu au poftă de mâncare în perioada postoperatorie. Este însă greșit ca bolnavul să nu se alimenteze, deoarece mâncarea face parte din cadrul procesului de recuperare. În ciuda lipsei poftei de mâncare, în perioada postoperatorie se recomandă consumarea alimentelor bogate în nutrienți.

Lipsa alimentării în perioada postoperatorie poate prelungi timpul de recuperare și durata de spitalizare a persoanei operate. După o intervenție chirurgicală organismul uman are nevoie de proteine și numeroși alți nutrienți alimentari, pentru a forma noilor structuri tisulare. Lipsa alimentării duce la pierderea masei tisulare și musculare și la îngreunarea proceselor de recuperare. [1], [2], [3]

Alimente care grăbesc recuperarea postoperatorie

Conform specialiștiilor din domeniul nutriției, alimentele care grăbesc recuperarea bolnavului supus unei intervenții chirurgicale sunt cele bogate în proteine, vitamina C, vitamina D și calciu.

  • Alimentele bogate în proteine ajută la refacerea țesuturilor musculare și osoase din organism și crește imunitatea organismului, astfel încât acesta din urmă să poată lupta împotriva infecțiilor. Dintre alimentele bogate în proteine amintim peștele, carnea, brânza, nucile, ouăle, produsele lactate, fasolea.
  • Calciul are rol deosebit de important, atât în formarea sistemului osos și păstrarea sănătății oaselor, cât și dezvoltarea cerebrală a creierului, buna funcționare a sistemului muscular, întărirea sistemului imunitar, desfășurarea normală a proceselor de coagulare a sângelui, etc. Alimentele bogate în calciu sunt reprezentate de produsele lactate (precum laptele, brânza, iaurtul), varza kale, spanacul, semințele de chia.
  • Vitamina C asigură formarea de colagen la nivelul organismului uman și este deosebit de utilă pentru refacerea țesuturilor în urma traumatismului suferit în cadrul intervenției chirurgicale. Alimentele bogate în vitamină C sunt  cartofii, cimbrul, pătrunjelul, morcovii, conopida, ardeii grași, ardeiul iute roșu sau verde, usturoiul, sparanghelul, legumele verzi cu frunze (precum varza de Bruxelles, spanacul, varza, broccoli), papaya, kiwi, cireșele, clementinele, portocalele, lămâia verde, strugurii, coacăzele negre, căpșunele, caisele, prunele, ananasul, zmeura, mango, fructe de pădure, etc.
  • Vitamina D asigură absorbția calciului provenit din alimentele consumate. Alimentele bogate în vitamină D sunt reprezentate de sucul de portocale, laptele de migdale, ouă, somon. [1], [2], [3]


Alimente de evitat în perioada postoperatorie

Nutriționiștii recomandă evitarea consumării următoarelor alimente în perioada postoperatorie, din cauza faptului că pot determina apariția constipației:

  • Alimente procesate (precum murături, alimente prăjite în ulei, etc.)
  • Alimente uscate (precum cipsuri, snacksuri) sau deshidratate (prune sau curmale dshidratate)
  • Carnea roșie
  • Dulciuri, precum produsele de patiserie, prăjituri, bomboane, etc.
  • Produse lactate, precum laptele și brânza. [1], [2], [3]

Data actualizare: 09-10-2019 | creare: 09-10-2019 | Vizite: 26193
Bibliografie
1. What to Eat After Surgery and What to Avoid, link: https://www.verywellhealth.com/what-to-eat-during-your-recovery-after-surgery-3156923
2. Best Foods to Eat After Surgery, link: https://www.northcentralsurgical.com/blog/best-foods-to-eat-after-surgery-150.html
3. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!