Regim pentru stomac

©

Autor:

Diferitele afecțiuni ale stomacului, precum gastrita, ulcerul gastro-duodenal, infecția cu Helicobacter pylori, cancerul gastric, etc., se asociază de anumite manifestări clinice specifice sferei digestive, precum dureri abdominale colicative, dureri în epigastru, pirozis, regurgitații acide, vărsături, indigestie, inapetență, balonare și altele asemănătoare lor, care agravează foarte mult calitatea vieții bolnavilor în cauză și duc la perturbarea activităților lor cotidiene.

Alimentația este foarte importantă în acest context, deoarece există anumite alimente care agravează simptomatologia digestivă și anumite alimente care pot ameliora manifestările clinice speficice afecțiunilor gastrice, datorită restabilirii ph-ului normal în interiorul tractului dogestiv. [1], [3]

Alimente permise în regimul pentru stomac

Alimentele care sunt recomandate în a fi consumate în cadrul regimului pentru stomac sunt următoarele:

  • Brânza albă, cu conținut redus de grăsime, precum ricotta, urda, cașul, telemeaua slabă, proaspătă, brânza de vaci, brânza cottage, brânza Făgăraș, brânza Gruyere, smântâna și untul cu conținut redus de grăsime. Aceste produse lactate au rolul de a neutraliza aciditatea gastrică și de a asigura principala sursă de proteine pentru organism.
  • Pâinea integrală, pâinea neagră, pâinea de secară, mămăliga, budinca de tapioca, budinca de chia, grișul
  • Carnea cu conținut redus de grăsime, precum carnea de curcan, carnea de vită slabă, carnea de pui, pulpa de miel și cotletul de miel dezosat, creier sau ficat de pasăre. Carnea poate fi pregătită pe grătar, la cuprot sau fiartă.
  • Peștele cu conținut scăzut de grăsime, precum platica, calcanul, șalău sau păstrăvul. Carnea de pește poate fi pregătită la cuptor, învelită în folie de copt.
  • Dintre condimente, este permisă utilizarea plantelor aromatice (de preferat proaspete, dar pot fi folosite și cele uscate), rozmarinul, mărarul, menta, nucșoara, sarea, vanilia și foile de dafin.
  • Ouăle se pot consuma moi sau tari, în urma fierberii în apă.
  • Legumele pot fi consumate proaspete sau preferate termic. Dintre legumele recomandate amintim: morcovul, sfecla roșie, dovleceii fără sâmburi, sparanghelul, spanacul, tulpina de praz, fasolea verde păstăi sau fasolea galbenă. Sfecla roșie poate fi consumată mai degrabă sub formă de suc decât fiartă.
  • Dintre fructe, cele recomandate în cadrul regimului pentru stomac sunt următoarele:perele, merele, piersicile, caisele, bananele coapte. Fructele pot fi consumate proaspete, decojite sau fierte, sub formă de compoturi.
  • Dintre băuturile permise în cadrul regimului pentru stomac amintim laptele integral și laptele parțial degresat, iaurtul de băut, iartul parțial degresat și ceaiurile.


Laptele este unul dintre cele mai eficiente băuturi în lupta împotriva acidității, ducând la reducerea refluxului acid la nivel gastric. În cazul afecțiunilor gastrice însoțite de dureri de stomac extrem de severe se poate indica urmarea, timp de una sau trei zile, a unui regim bazat pe laptele integral. Acest regim presupune consumarea consumarea zilnică a doi litri de lapte integral, fragmentat în cinci sau șase porții. Laptele dulce, integral, inhibă secreția gastrică prin intermediul lipidelor pe care le conține și neutralizează secreția de acid clorhidric.

De asemenea, bolnavilor diagnosticați cu diferite afecțiuni gastrice, li se recomandă se evite consumarea unei mâncări prea calde sau prea rece. Alimentația înghețată sau fierbinte duce la contracția orificiului care realizează conexiunea stomacului cu duodenul (pilorul), cu retenția alimentelor la nivelul stomacului și contracția veziculei biliare. [1], [2], [3], [4]

Alimentele contraindicate în regimul pentru stomac:

  • Pâinea fabricată din făină albă, precum franzela proaspătă sau bagheta franțuzească, pâinea la tavă, pateurile, blaturile care dețin mult praf de copt în componență, batoanele și alte produse de panificație fabricate din făină albă, gătite în margarină sau care conțin mult praf de cop. De asemenea, se recomandă evitarea consumării pâinii calde, proaspete. Toate aceste aspecte pot duce la iritarea mucoasei gastrice.
  • Brânzeturile contraindicate în cazul regimului pentru stomac sunt reprezentate de brânza cu mucegaigouda, cașcavalul, brânzeturle grase franțuzești, precum brânza brie, brânza roquefort, bânza camembert. Toate acest brânzeturi duc la iritarea mucoasei tractului digestiv superior (esofag și stomac, sfincterele cardia și pilorul).
  • Carnea grasă și fibroasă, precum carnea de porc, carnea de oaie, carnea de rață, carnea de gâscă, carnea de vânat, carnea fezandată, carnea de iepure și de mistrețjumările, șorici, untura, afumăturile, organele precum inima, limba, rinichii și burta și mezelurile, trebuiesc evitate în întregime. De asemenea, se recomandă evitarea cărnii grase și calde sau fierbinte.
  • Dintre pești, se recomandă evitarea sardinelor, a heringului, a tonului, a anghilei, a macroului și a murenei. Totodată, se recomandă evitarea consumului ciorbelor sau supelor de pește, crustaceelor, moluștelor și a oricărei forme de pește fript.
  • Este contraindicat consumul de omletă, ouă prăjite sau a ochiurilor de ouă cu jumări.
  • Dintre legume, se recomandă evitarea vinetelor, usturoiului, țelinei, castraveților, andivelor, napilor, mazării, ciupercilor, ridichilor, ardeiului gras, varzei, fasolei boabe, cresonului sau legumelor uscate. Castraveții pot fi consumați dacă sunt îndepărtați în întregime sâmburii.
  • Fructele contraindicate în cadrul regimului pentru stomac sunt cele acide, consumate în formă crudă, precum zmeura, capșunile, grapefruiult, smochinele, coacăzele, castanele, portocalele, ananasul și bananele verzi.
  • Dintre condimente, sunt contraindicate boiaua, piperul, ardeiul iute, oțetul, muștarul, castraveții murați și pătrunjelul.
  • Alcoolul sub orice formă, de la bere, vin și până la tării, este contraindicat cu desăvârșire. De asemenea, trebuiesc evitate băuturile răcoritoare din comerț, băuturile carbogazoase și sucurile din citrice, precum sucul de ananas, sucul de portocale, sucul de mandarine și sucul de lămâie.


Bolnavilor cu diferite afecțiuni gastrice le este contraindicată consumarea supelor de carne sau de pește, datorită faptului că acestea prezintă un conținut ridicat de peptone, care stimulează secreția excesivă de acid clorhidric și pepsină și favorizează contracția veziculei biliare inducând, pe lângă disconfortul gastric și apariția unei dureri la nivelul hipocondrului drept (specifică afectării colecistului), însoțită de diaree, cefalee și stare generală alterată. [1], [2], [3], [4]

Regim alimentar pentru bolnavii cu gastrită

Gatrita este o inflamație a mucoasei gastrice, caracterizată din punct de vedere clinic prin epigastralgii, arsuri retrosternale, grețuri, vărsături, balonare, regurgitații, pirozis, etc.

Pentru bolnavii cu gastrită există un regim alimentar special conceput, puțin diferit față de regimul pentru stomac descris anterior, care împiedică agravarea simptomatologiei bolii și grăbește, alături de alți factori, vindecarea mucoasei gastrice.

Acest regim alimentar presupune consumarea următoarelor tipuri de alimente:

  • Alimente hipocalorice, precum pieptul d curcan, pieptul de pui și peștele
  • Alimente cu conținut ridicat de fibre alimentare, precum broccoli, merele, morcovii, terciul de ovăz, boabele de fasole
  • Băuturile necarbogazoase și cele fără cofeină
  • Alimentele cu aciditate redusă, precum legumele
  • Probioticele alimentare, precum iaurtul, etc.


Totodată, în cadrul acestui regim alimentar special conceput pentru bolnavii cu gastrită, există anumite produse alimentare care trebuiesc evitate, precum:

  • Alimentele hipercalorice
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Sucurile de fructe
  • Alimentele cu aciditate crescută, precum fructele și roșiile
  • Alimentele prăjite
  • Alimentele picante
  • Băuturile carbogazoase
  • Alimentele bogate în alergeni. [1], [2], [3], [4]


Stilul de viață este deosebit de important!

Regimul pentru stomac descris anterior prezintă o eficiență mai mare, dacă persoana în cauză, pe lângă dieta alimentară impusă, respectă și un mod de viață echilibrat.

Un stil de viață corespunzător și echilibrat implică următoarele aspecte:

  • Respectarea unui regim alimentar echilibrat și evitarea exceselor alimentare, precum alimentația hipercalorică, hiperlipidică și hiperglucidică
  • Scăderea aportului de alimente la o masă și creșterea numărului de mese într-o zi (mese mici și dese), potrivite pentru cazurile de indigestie
  • Evitarea consumului de alimente care agravează simptomatologia gastrică
  • Renunțarea la consumul de alcool, la consumul de cafea și la fumat
  • Respectarea unui program regulat de antrenament fizic
  • Evitarea administrării de medicamente, precum analgezice sau antiinflamatoare (Acetaminofen, etc.) care cresc aciditatea gastrică și agravează simptomele datorate afectării gastrice.


Studiile realizate în acest sens susțin faptul că alimentația bogată în fibre, poate încetini și chiar întrerupe dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori la nivelul tractului digestiv. În acest context este vorba despre alimentele alimentare bogate în flavonoide, precum ceapa, usturoiul, anumite tipuri de ceaiuri, țelina, broccoli, anumite fructe de pădure, cimbrul, varza kale, pătrunjelul, soia, fasolea roșie kidney, lintea, fasolea pinto, fasolea neagră, fasolea albă Navy.

Conform cercetărotilor din domeniu, anumite suplimente alimentare pot grăbi vindecarea diferitelor tipuri de afecțiuni gastrice și pot crește eficiența regimului alimentar pentru stomac, atunci când sunt administrate în asocierea acestuia.

Probioticele și acizii grași Omega-3 reprezintă o categorie din aceste suplimente alimentare. Ele protejează mucoasa gastrică și grăbesc procesul de vindecare a leziunilor apărute la acest nivel.

Macronutrienții precum vitamina A, vitamina C, seleniul și zincul sunt recomandate în mod special bolnavilor diagnosticați cu ulcer gastroduodenal. Anumite studii au demonstrat faptul că vitamina C prezintă o eficiență dovedită în distrugerea bacteriei Helicobacter pylori ajunsă în organism.

Probioticele, precum brânzeturile maturate sau îmbătrânite, iaurtul, varza murată și fibrele alimentare, sunt deosebit de importante în cadrul tratamentului ulcerului peptic, deoarece înlătură efectele adverse apărute la nivel gastric în urma administrării de antibiotice și scad durata terapiei prin grăbirea vindecării leziunilor mucoasei gastrice. [1], [2], [3], [4]

În concluzie, regimul alimentar pentru stomac, descris anterior, este deosebit de important pentru ameliorarea simptomatologiei în cadrul diferitelor afecțiuni gastric, pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavului și pentru reducerea perioadei de tratament, prin grăbirea vindecării leziunilor gastrice.

Pe lângă acesta, regimul pentru stomac imprimă o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, nu doar bolanvilor diagnosticați cu diferite afecțiuni gastrice, ci și persoanelor sănătoase care își doresc adoptarea unui regim alimentar echilibrat, fără excese.


Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 10-09-2019 | Vizite: 48158
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. The 12 Best Foods for an Upset Stomach, link: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-upset-stomach
3. What to Eat (or Not) When Your Stomach Hurts, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-food-stomach-upset
4. 10 foods that are easy to digest, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319947.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!