Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Alivancă de duminică

Vizite: 3064
Timp preparare: 40min
Dificultate: redusa
5623

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 150 g malai
- 150 g gris
- 80 g faina
- 1l lapte
- 300 g branza de vaci
- 500 g smantana
- 3 buc oua
- 250 g zahar
- 50 g lamaie
- 100 g unt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 plic praf de copt
- sare

Preparare:

Malaiul si grisul se oparesc cu lapte fiert, se amesteca 2-3 min. si se lasa sa se raceasca.

Branza de vaci se amesteca cu 150 g zahar, galbenusurile, 75 g unt, razatura de coaja de lamaie, 1 plic zahar vanilat, sare, praf de copt stins in zeama de lamaie, faina si 150 g de smantana.

Aceasta compozitie se amesteca cu malaiul si grisul oparit, iar la sfarsit se adauga albusurile batute spuma.

Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu restul de unt si se coace la inceput la un foc mai iute, iar dupa ce alivanca a crescut, se continua coacerea la un foc potrivit.

Cand este gata, se taie in patrate sau dreptunghiuri.

Se servesc cu sos de smantana preparat din 350 g de smantana, 100 g zahar si zahar vanilat.


Analiza ingredientelor rețetei Alivancă de duminică:

Branză slabă de vacă
Avantaje: Brânza previne apariția cariilor prin creșterea ph-ului salivei (stimuleaza producția de salivă alcalină), inhibă activitatea bacteriilor ce formeaza carii și împiedică distrugerea smalțulu...
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Făină de porumb
Avantaje: Făina de porumb are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Susceptibil la contaminarea cu ciuperci. Poate afecta absorbția de minerale....
Griș
Avantaje: Grișul are un conținut mic de grăsimi saturate și sodiu....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Lapte integral (3,25 procente grăsime)
Avantaje: Laptele integral este o sursă bună de vitamina D, riboflavină, vitamina B12, calciu și fosfor. ...
Dezavantaje: Laptele integral este bogat în grăsimi saturate, iar o mare parte din caloriile pe care le furnizează provin din zaharuri. Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza si...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr vanilat
Dezavantaje: Zahărul vanilat clasic conține zahar alb (98%) și vanilină cristalizată (2%) - o substanță chimică periculoasă în cantități mari....

Căutați rețete culinare după denumire